Седмичен бюлетин за правни новини

Какво реши ВАС за машинното гласуване; Шепа съдии от СГС формират спорна практика по ЕЗА; МРРБ предлага пускане на инфраструктурни обекти без пълна документация

Тричленен състав на Върховния административен съд допусна машинно гласуване за балотажа, но потвърди отмяната му за първия тур. Съставът, подписал решението: председател Румяна Борисова, докладчик Любомира Мотова, и Светослав Славов
Тричленен състав на Върховния административен съд допусна машинно гласуване за балотажа, но потвърди отмяната му за първия тур. Съставът, подписал решението: председател Румяна Борисова, докладчик Любомира Мотова, и Светослав Славов
Тричленен състав на Върховния административен съд допусна машинно гласуване за балотажа, но потвърди отмяната му за първия тур. Съставът, подписал решението: председател Румяна Борисова, докладчик Любомира Мотова, и Светослав Славов    ©  Лили Тоушек
Тричленен състав на Върховния административен съд допусна машинно гласуване за балотажа, но потвърди отмяната му за първия тур. Съставът, подписал решението: председател Румяна Борисова, докладчик Любомира Мотова, и Светослав Славов    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Най-обсъжданото съдебно решение през изминалата седмица бе на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС), обявил за частично незаконосъобразно решението на ЦИК за отмяна на машинния вот - само по отношение на балотажа на 5 ноември (решението вижте тук). Основният проблем, който сочи ВАС, е, че към момента на вземане на обжалваното решение на ЦИК няма валидно сертифицииране на машините за гласуване, тъй като то трябва да бъде подписано от министъра на електронното управление, а не от зам.-министъра. В решението няма и дума за справката на ДАНС, която също е спомената в мотивите на ЦИК. А юристи припомниха трайна практика на съда, че ако даден орган не е посочил конкретно правно основание, на което се издава един акт, както в случая с решението на ЦИК, съдът не може вместо него да определя това основание. Още по темата тук и тук.

В този контекст "Лекс" предлага кратка публикация с цитати от съдебна практика за правото на изборателите да гласуват машинно и да оспорват решения на ЦИК, с които това право се ограничава.

Топ 3

Как шепа съдии намериха цаката и на Европейската заповед за арест

Българските съдилища предават на конвейер младежи, работили в колцентрове, по разследвания в Германия. Над 15 български младежи са предадени на немското правосъдие по обвинение за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления и финансови измами, но в същото време шепа съдии от Софийския градски съд протакат делата срещу четирима израелци, организатори на схемата. За един от тях състав с председател Петя Крънчева, докладчик Антон Урумов и Бетина Бошнакова е постановил отказ по европейска заповед за арест, издадена от Германия, с аргумент, че разследването на престъплението ще се осъществи по-добре в България. У нас обаче разследване няма, израелският гражданин е освободен и е напуснал страната. Практиката е в нарушение на закона и превръща страната ни в зона, в която правото на ЕС не важи.

МРРБ предлага пускането на инфраструктурни обекти без пълна документация

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува за обществено обсъждане промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които се предлага механизъм за завършване и въвеждане в експлоатация на публични държавни или общински инфраструктурни обекти, които нямат пълния обем строителна документация, но отговарят на техническите правила, норми и изисквания за съответния вид строеж (проекта вижте тук). Възложителите трябва да заявят такива строежи в 3-месечен срок след влизането в сила на промените в ЗУТ пред началника на ДНСК. Основният мотив е, че тяхното премахване е нецелесъобразно и икономически необосновано в случаите, в които са били допустими по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно действащия закон. В публикувано дни след това становище на администрацията на МС се критикува инициативата на МРРБ заради често предлаганите промени в ЗУТ, които налагат практиката на промяна на парче.

Агенцията по вписванията ще има регистър на лицата, лишени от право да бъдат в управата на търговско дружество

Проект за промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел предвижда няколко категории изменения, свързани с прилагане на част от изискванията на Директива (ЕС) 2019/1151 от 20 юни 2019 г. за използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право. Допълват се правилата за предоставяне и получаване на безплатна информация чрез системата за взаимно свързване на регистрите с включване в обмена и на информация за лицата, лишени от право да участват в управлението на капиталови търговски дружества. При Агенцията по вписванията се създава единен регистър на лицата, за които са налице пречки да бъдат управители или членове на съвет на директорите, на надзорен или на управителен съвет на капиталови търговски дружества. Агенцията се задължава да осигури техническа възможност за съхраняване в машинно четим и позволяващ пълно текстово търсене формат на наличните в Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел подлежащи на обявяване актове и документи.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Бюрото за правна помощ: Сигналите за домашно насилие са се увеличили многократно. До края на годината работна група към Министерството на правосъдието ще изготви Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие. Според последните промени в Закона за защита от домашно насилие той трябва да заработи ефективно в началото на следващата година, като уреди основните процедури на взаимодействие между органите на изпълнителната и местната власт и юридическите лица, които осъществяват дейности по защита от домашното насилие.

България е поставена в "сив списък" за пране на пари като стъпка от процес по изпълнение на ангажименти. Поставянето на дадена държава в сивия списък означава, че нейното правителство е приело план за действие за справяне с недостатъците, идентифицирани по време на оценка след период на наблюдение, и прилагане на този план под наблюдение на FATF. Организацията има и "черен списък", като препоръчва да не се инвестира в тези държави. В момента Северна Корея и Иран са част от него, като особено внимание се обръща и на Мианмар.

Избрано от други медии

Окончателно: ВКС остави в сила осъждането на ПРБ за "престъпния сговор" срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов. Пpoĸypaтypaтa окончателно е ocъдeнa дa плaти пo 10 000 лв. обезщетение нa пpeзидeнтcĸия cъвeтниĸ Πлaмeн Узyнoв и бизнесмена Πлaмeн Бoбoĸoв зa нaнeceни вpeди oт прекомерния срок на разследването и обвинението срещу тях пo дeлoтo зa "пpecтъпен cгoвop". Досъдебното производство срещу двамата бе образувано през юни 2020 г., а чак през февруари т.г. прокуратурата обяви, че прекратява разследването. (ДеФакто)

Професия "Шапка на тояга". Въпросът за съществуването на военните съдилища и прокуратури е повдиган многократно през последните 20-30 години. Цената на военното правосъдие е 15 млн. лв. годишно. Смисълът от закриването на военните съдилища е най-вече да се постигне справедливо вътрешно разпределение на работата в съдебната система, защото военните съдии няма да си загубят работата - те ще бъдат преразпределени в общата система, за да работят колкото и другите за тези пари. (Медиапул)

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар