🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

ВАС решава за машинния вот; Тълкувателно дело във ВКС за разноските по дела за родителски права и издръжка; Президентът сезира КС с таксата за пренос на руски газ

По инициатива на българския КС в петък в София се подписа Меморандум за учредяване на Балкански конституционен форум, в който участват още конституционните съдилища на Албания, Косово, Северна Македония, Турция и Черна гора
По инициатива на българския КС в петък в София се подписа Меморандум за учредяване на Балкански конституционен форум, в който участват още конституционните съдилища на Албания, Косово, Северна Македония, Турция и Черна гора
По инициатива на българския КС в петък в София се подписа Меморандум за учредяване на Балкански конституционен форум, в който участват още конституционните съдилища на Албания, Косово, Северна Македония, Турция и Черна гора
По инициатива на българския КС в петък в София се подписа Меморандум за учредяване на Балкански конституционен форум, в който участват още конституционните съдилища на Албания, Косово, Северна Македония, Турция и Черна гора
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Напрегнатата предизборна седмица създаде комплициран юридически казус, след като в петък вечерта ЦИК взе решение за отмяна на машинното гласуване за местните избори, а Върховният административен съд (ВАС) отказа да се произнесе в събота по жалбите срещу това решение и насрочи делото за понеделник. Мотивът - няма дежурни съдии през уикенда. Развитието, което се очаква днес, ще има значение за балотажа - дали на втория тур ще се гласува с машини или не.

Продължава атаката на президента Румен Радев срещу енергийната политика на управляващите, което някои критици определят като откровено проруска политика. През седмицата Радев внесе ново искане в Конституционния съд, с което атакува новите енергийни вноски върху вноса на руски газ (вижте по-долу).

В петък парламентът не можа да събере кворум, за да проведе заседание по ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката и либерализирането на пазара на ток за битови потребители. Очаква се то да бъде преодоляно на следващ етап след местните избори.

Преслава Петкова бе избрана за председател на Камарата на следователите в България по време на Общо събрание, което се проведе на 21 октомври в Арбанаси. В подкрепа на кандидатурата ѝ гласуваха 158 от 173 души, участвали във вота.

Топ 3

Ново тълкувателно дело във ВКС за разноските по делата за родителски права и издръжка

Във Върховния касационен съд е образувано Тълкувателно дело № 3/2023 г. на Общото събрание на Гражданската колегия с въпрос приложим ли е чл. 78 ГПК в производствата по спорна съдебна администрация, уредени в Семейния кодекс (СК). Тричленен състав на ВКС констатира противоречива практика по присъждането на разноски в тези производства. Според някои състави и по тези дела се прилагат общите правила на чл. 78 ГПК, според които отговорността за разноски почива на изискването за отговорност за вреди от неоснователни действия. По други дела обаче съдиите приемат, че правилото за присъждане на разноски съобразно изхода на спора не може да намери приложение в делата по чл. 127, ал. 2 от СК (за родителските права) пред първата инстанция. Съдебното решение по тези дела изхожда от правилото за защита по най-добрия начин на интересите на детето и ползва и двамата родители, затова в първоинстанционното производство всяка страна следва да понесе разноските, които е направила, независимо от изхода на спора.

Президентът с ново искане до Конституционния съд - заради таксата за пренос на руски газ

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу новите "енергийни вноски" върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната. Новите разпоредби в Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, са приети в края на септември т. г. и с тях се налага такса от 20 лв. за мегаватчас за пренос на газ през България. Според президента оспорените текстове нарушават принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената "вноска" и дали тя представлява данък, такса или мито. Нарушени са принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава. Освен това, държавите - членки на ЕС, са в митнически съюз и е въведена забрана не само за мита между тях, но и за едностранно налагане на "всички такси с равностоен на мито ефект". Докладчик по делото пред КС е Атанас Семов.

Дебатът за изграждане на ВЕИ върху земеделски земи продължава

До 13 октомври в България беше невъзможно земеделски производители да поставят фотоволтаици върху нивите си, като комбинират производството на плодове и зеленчуци с това на електроенергия - т.нар. агроволтаици, защото законодателството не допускаше това. С последните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, които влязоха в сила на 13 октомври, се предложи разрешение на този проблем. Промените обаче създадоха полемика, а неяснотите около прибързаното им приемане доведоха до остри възражения и съмнения за лобизъм. Президентът Радев сезира КС с твърдение, че земеделската земя не е защитена. По информация на "Капитал" сред депутатите в енергийната комисия в парламента има нагласа въведените нови облекчения за всички ВЕИ централи да бъдат премахнати още през ноември. Обмисля се и отмяна на текстовете, които допускат изграждане или разширение на централи върху неполивни земеделски земи от пета до десета категория вместо от седма до десета, както досега.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Идеята НАП да обявява граждански договори за скрити трудови ще създаде хаос

Министерството на финансите предлага законопроект, с който органите по приходите ще "вържат ръцете" на административните съдилища, за да не отменят актовете на данъчните. Предложението ще създаде хаос в практиката, като в същото време ще снабди с широки и безконтролни правомощия орган, който не е специализиран в контрола по спазване на трудовото законодателство. Коментар на Цвета Попова, доктор по право, преподавател по трудово и осигурително право.

Ще работи ли формула при определяне на размера на максималния осигурителен доход. Обсъждат се предложения за създаване на механизъм за определяне на максималния месечен осигурителен доход, макар че засега няма официално представено предложение на Министерството на финансите. Какви са плюсовете и минусите на идеята за механизъм за определяне на максималния осигурителен доход коментира Мария Минчева, директор на правния отдел на БСК.

Родната полиция ни гази. Емблематичен случай на полицейски произвол от септември 2013 г., когато двама младежи, минавайки край столичното Първо РПУ, са бити от полицаи, а след това са набедени, че те са посегнали на униформен. Години по-късно полицаят, доказано набедил младежите и лъжесвидетелствал пред съд, продължава необезпокоявано да работи в 1-во РПУ в столицата, а прокурорът Калин Близнаков, който "не е забелязал" полицейския произвол, расте кариерно. Двамата младежи са оправдани след 5-годишно наказателно дело, а съдът приема, че показанията на полицаите са дискредитирани изцяло

Избрано от други медии

Шефка на ключов съд се проверява за безпринципни назначения. Комисия от Върховния касационен съд проверява как се командироват съдии в ключовия Софийски апелативен съд (САС). Повод за проверката е писмо от съдии от Софийския градски съд до председателката на ВКС Галина Захарова, с което се настоява за проверка на действията на председателката на апелативния съд Даниела Дончева. Повече от 1/3 от съдиите в САС са командировани, в някои случаи периодът на командироване надвишават 5 години и дори достигат до над 10 години. (Сега)

Прокурор от СРП е обвинен в длъжностно престъпление заради Петьо Петров. Прокурорът от Софийската районна прокуратура Константин Сулев е обвинен в длъжностно престъпление заради разследване срещу бившия следовател Петьо Петров, започнало през май след самосезиране от медиите. През август Софийската градска прокуратурата иззе делото и отмени постановлението за привличане на Петров. Сулев е обвинен за длъжностно престъпление, защото не е извършил никакви действия по разследването, освен да се самосезира по публикации, да привлече Петров като обвиняем, като постанови 72-часов арест и да го обяви за издирване. (Лекс)

Нова книга: Адвокатите министър-председатели на България (1879 - 1944)

Историите на 11 адвокати, които са били министър-председатели на България в периода 1879 - 1944 г., са разказани в книгата на доц. Евгени Йочев, с научен редактор адвокат Даниела Доковска. Основният акцент е тяхната работа като юристи и адвокати, каза доц. Боряна Мусева, председател на Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев" при представянето на книгата.