Седмичен бюлетин за правни новини

ВКС: Гешев и Сарафов нямат функционален имунитет за нарушаване презумпцията за невиновност; ССБ призова ВСС да реагира за манипулирания съдийския вот

Висшият съдебен съвет ще се опита да реши проблемите, пред които е изправена Даниела Талева, определена да разследва сигналите срещу изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Талева беше изслушана от съвета в четвъртък заедно с председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова.
Висшият съдебен съвет ще се опита да реши проблемите, пред които е изправена Даниела Талева, определена да разследва сигналите срещу изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Талева беше изслушана от съвета в четвъртък заедно с председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова.
Висшият съдебен съвет ще се опита да реши проблемите, пред които е изправена Даниела Талева, определена да разследва сигналите срещу изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Талева беше изслушана от съвета в четвъртък заедно с председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова.    ©  Стоп кадър Нова тв
Висшият съдебен съвет ще се опита да реши проблемите, пред които е изправена Даниела Талева, определена да разследва сигналите срещу изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Талева беше изслушана от съвета в четвъртък заедно с председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова.    ©  Стоп кадър Нова тв
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Пленумът на Висшия съдебен съвет изслуша съдия Даниела Талева, определена да разследва сигналите срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, и председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) Лада Паунова, в търсене на решение за справяне с нормативния хаос около въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. Освен чисто битовите проблеми те изложиха и такива, засягащи независимостта на разследването - на практика разследващият главния прокурор е поставен в пълна административна зависимост от него. "Ако е възможно да не се виждаме и засичаме през час с и.ф. главния прокурор и да нямаме излишен контакт извън производствата, които ще трябва да се водят", заяви Талева.

Меглена Кунева е един от тримата кандидати за следващ комисар на Съвета на Европа по правата на човека след изтичане на мандата на Дуня Миятович на на 1 април 2024 г. Комитетът на министрите обяви краткия списък на кандидатите в четвъртък, а изборът на ПАСЕ трябва да стане през януари догодина. Конкуренти на Кунева са Манфред Новак от Австрия и Майкъл О'Флахърти от Ирландия.

Топ 3

ВКС: Баневи имат право да съдят Борислав Сарафов, Иван Гешев и бившите му заместници за вреди

Николай и Евгения Баневи имат право да предявяват иск за вреди от непозволeно увреждане срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и неговите заместници, включително и срещу настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, които през декември 2021 г. ги обявиха за престъпници в писмо до 67 адресати - международни институции и публични лица. В този случай Гешев, Сарафов и останалите зам. главни - Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Пламена Цветанова, трябва да отговарят в лично качество за вреди от непозволено увреждане с нарушаване на презумпцията за невиновност, вместо да се ангажира държавата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, защото са направили изявленията си, без да са пряко ангажирани в конкретно наказателно производство срещу Баневи и без това да е част от публичната им функция. Това приема тричленен състав на ВКС в определение, с което отменя предишни две определения на градския и апелативния съд за прекратяване на делото с мотив за функционален имунитет на прокурорите. Главният прокурор, както и заместниците му не се ползват от функционален имунитет, когато публично обвиняват някого в престъпление, без да има присъда, приема ВКС.

Министърът на правосъдието Атанас Славов призова за по-консервативен подход при изготвяне на новия закон за отнемане на незаконно придобитото имущество



Очаква се министерството да започне работа по новия закон за гражданската конфискация, което да стане в контекста на практиката на ЕСПЧ за необходимост от доказване на престъпление или нарушение, което може да е източник на имуществото. Семинарът по темата се проведе в петък с лектор съдията в ЕСПЧ Йонко Грозев.

Съюзът на съдиите призова ВСС да реагира на данните за манипулирания съдийски вот

Висшият съдебен съвет (ВСС) да извърши проверка на данните за нерегламентирана намеса в съдийския вот за нови членове на съвета от професионалната квота, проведен в края на юни, и най-накрая да изрази официална позиция по темата. За това настоява Съюзът на съдиите в България (ССБ) в становище, подписано от управителния съвет. Реакцията на ВСС засега е с публикуването на писмо от единия от експертите по съдебното дело срещу резултатите от изборите, в което се прави опит да се смекчи изказването, че 200 души са гласували от IP адреса на Върховния административен съд (ВАС) през двата дни на изборите. Съдиите от ВАС са по-малко от сто, а в сградата за двата дни са влезли общо 28 съдии, стана ясно от справка на Министерството на правосъдието.

От ССБ предлагат също електронното дистанционно гласуване за членове на ВСС да се замени с машинен вот за следващи избори, за което трябва да бъде направена промяна в закона.

Заключение на генералния адвокат Санчез-Бордона: Закриването на спецсъда не противоречи на правото на ЕС

Правото на ЕС допуска реформа на съдебната система на държава членка, с която се закрива специализиран наказателен съд, чиито правомощия се прехвърлят към друг общ съд, и която едновременно предвижда, че разглеждането на водените пред закрития съд наказателни дела, по които е проведено разпоредително заседание, продължава от компетентния до закриването съдебен състав. В този контекст няма проблем също така да се извърши преназначаване на съдиите от закрития съд в други съдилища от същия ранг въз основа на обективни критерии, при които отсъства всякакво съмнение за произвол. Това се казва в заключение на генералния адвокат към Съда на ЕС Карлос Санчез-Бордона по дело C‑634/22, образувано по запитване на съдебен състав към Специализирания наказателен съд, в момента към Софийския градски съд. По конкретно наказателно дело съставът задава въпроси за допустимостта на закриването на спецправосъдието и преназначаването на магистратите в други органи на съдебната власт.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Родната полиция ни гази 2, еп. "Пернишка трагедия". Историята на един арест: бит, плют, псуван, а накрая и осъден, която е поредна илюстрация за основни пороци на правоохранителната система у нас - полицейската агресия и омертата между униформените, която не създава ефективни гаранции за защита на пострадалите. Според пернишките съдилища фактът, че полицаите, извършители на побоя, са колеги на разследващия полицай от същото районно управление, "не води до автоматичен извод за порочност на проведеното досъдебно разследване". Това е в противоречие с практиката на Съда в Страсбург, включително и по български дела.

Две известни и много неизвестни за действията на МВР при протеста на агитките. Седмица след полицейския погром върху протеста остават неизяснени доста неща за работата на МВР и готовността му да реагира на голяма демонстрация. МВР е очаквало безредици, затова поиска преместване на мача, но после се съгласява с провеждането му в София, защото приема, че протестът ще е мирен. Няма отговор защо в акцията участват полицаи с маски и без идентификационни номера, какво е оправдало използването на сила срещу журналисти и др.

Откъде идват стотиците хиляди недействителните бюлетини: не се знае, няма и да се разбере. Броят на невалидните гласове расте прогресивно в последното десетилетие, но досега не е правен анализ за причините. Неофициално от ЦИК споделят, че мнозинството не иска да се стига до отваряне на чували, с аргумент че това е допустимо само по решение на съда в рамките на дело срещу изборни резултати. Според конституционалиста Наталия Киселова ЦИК може да реши да се отворят книжата на определена секции, без да има решение на съда, включително и след изтичане на срока за оспорване на резултатите. Такъв анализ може да бъде направен и в рамките на доклада, който комисията подготвя до парламента след всеки избор

Избрано от други медии

Европейските заповеди за арест на българските прокурори - след разрешение на съда. Европейските заповеди за арест (ЕЗА) ще издават от прокурора след разрешение на съда. Това предвиждат изменения в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, приети окончателно от парламента в сряда. С тях се изпълняват две решения на Съда на Европейския съюз, с които беше определена като недопустима досегашната практика ЕЗА да се издава само от прокурор без съдебен контрол. (Лекс)

ВКС отказа да дописва ГПК с тълкувателно решение за отводите, за да не ограничава преценката на съда. Гражданската и Търговската колегия на ВКС отклониха искане за постановяване на тълкувателно решение по отношение на основанията за отвод в ГПК и по-специално във връзка с участие на съдия в предходно дело. Основният мотив на върховните съдии да не се произнесат по двата въпроса със задължителна сила е, че ако го направят, на практика ще допишат ГПК и ще ограничат свободната преценка на съда, основана на обстоятелствата по конкретното дело.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар