Д-р Румен Велев: Новият общински съвет трябва да реши казуса "Шейново" съобразно закона

Конкурсът за избор на изпълнителен директор на болницата не е приключил и чака юридически издържано и обосновано решение за назначението ми на база резултатите от него, казва настоящият директор на АГ клиниката

Д-р Румен Велев, изпълнителен директор на Втора САГБАЛ "Шейново"
Д-р Румен Велев, изпълнителен директор на Втора САГБАЛ "Шейново"
Д-р Румен Велев, изпълнителен директор на Втора САГБАЛ "Шейново"    ©  Цветелина Белутова
Д-р Румен Велев, изпълнителен директор на Втора САГБАЛ "Шейново"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от проблемите, които новият Столичен общински съвет (СОС) наследи от предишния, е казусът със скандалния опит да бъде отстранен досегашният директор на акушеро-гинекологичната болница "Шейново" чрез манипулация на конкурсната процедура по Закона за публичните предприятия. Решението на този казус ще е и показател доколко новият СОС ще спазва закона и ще назначава с принципни мотиви на база на доказан професионализъм или ще продължи практиката на обзавеждане с партийна и лобистка номенклатура.

Въпреки че д-р Велев се яви на конкурс като единствен кандидат и го издържа, предишният СОС взе решение да назначи временно за шест месеца на директорския пост д-р Таня Андреева, бивш здравен министър в правителството на Пламен Орешарски и бивш депутат от "Коалиция за България". Парадоксът е, че д-р Андреева не е кандидатствала в конкурса за изпълнителен директор.

Д-р Велев обжалва както решението, така и опитите да бъде вписана д-р Андреева като директор на болницата. Последва серия от ответни действия, поредица от дела и в крайна сметка въпросът остана висящ. Д-р Велев в момента продължава да оглавява болница "Шейново" в очакване новият СОС да приеме законосъобразно решение. Оказва се, че д-р Таня Андреева е напуснала болницата през септември, след като повече от 4 месеца след началото на скандала беше в различни отпуски и болнични.

Разговаряме с д-р Велев за това какво очаква от казуса и как трябва да се развива Втора САГБАЛ "Шейново".
Интервюто е част от новото здравно приложение на "Капитал", което предстои да излезе в началото на декември. В него ще можете да прочетете и текста на адв. Величка Костадинова "Казусът "Шейново", или как се избират органите на управление на публичните предприятия - болници", който разглежда въпроса за назначенията, контрола и проблемите в нормативната уредба и съдебната практика по темата.

Д-р Велев, натрупаха се много събития, човек трудно се ориентира вече в казуса около директорския пост в "Шейново"?

Да започнем отначало тогава. В края на декември в изпълнение на Закона за публичните предприятия Столичната община обяви конкурс за директори на общинските болници и за членове на съветите на директорите. Тези два конкурса са различни, защото изискванията към кандидатите са различни, и съответно те се проведоха по отделни процедури и различно време, макар и пред една и съща комисия.

Аз бях единствен кандидат в конкурса за директор на "Шейново". За членове на борда на директорите се явиха четирима кандидати, които се конкурираха за две места - д-р Пламен Димов и адв. Даниела Шиклева, които бяха в предишния съвет и ги преизбраха, както и д-р Таня Андреева и още един външен кандидат, който не беше класиран. Документите за двата конкурса се подаваха поотделно в рамките на различни процедури, а изпитът беше проведен през май в три кръга.

Аз успешно издържах конкурсния изпит за директор, но на 27 юли т.г. на последното си заседание от лятната сесия изненадващо СОС прие решение, с което каза, че аз не съм избран за изпълнителен директор. Без да се посочват някакви мотиви, за временно изпълняващ длъжността директор за срок от шест месеца е избрана д-р Таня Андреева, която, както казах, не е кандидатствала за тази позиция.

Това беше много изненадващо за мен, тъй като аз бях единствен кандидат и съм издържал успешно конкурса. Официалната оценка, която ми е поставена, е 5.25, но после се разбра, че тя е фалшифицирана. Всъщност оценката е била по-висока, но така или иначе и тази оценка от 5.25 е достатъчна, за да бъда избран за директор, тъй като изискването е оценката да е над 4.50.

Подадох жалба до областния управител г-жа Вяра Тодева, която отмени решението на СОС като неправомерно и го върна в СОС с препоръки да бъде преразгледано. Едновременно с това подадох жалба и пред Административен съд - София-град (АССГ), с която поисках да се отмени решението на СОС, тъй като бе прието в грубо и безпрецедентно нарушение на законовите правила.

С друга жалба пред Софийския градски съд (СГС) поисках спиране на вписването на д-р Андреева като временен изпълнителен директор в Агенцията по вписванията. Съдът уважи моите аргументи и спря вписването, поради което аз продължавам да изпълнявам функциите си като директор.

Последва лятната ваканция, а на 14 септември се проведе последното заседание на предишния СОС, на което темата отново бе поставена. Поради това, че казусът стана публичен, преди заседанието аз бях извикан в СОС да бъда изслушан от здравната комисия. Очаквах на това изслушване да се изяснят фактите, но това не се случи. На практика не само не бях изслушан, а бях вкаран в безсмислен дебат с председателя на здравната комисия д-р Антон Койчев, който ме обвиняваше, че "се вкопчвам" в поста директор на болницата, вместо просто да се откажа.

Така и не получих отговор на въпроса защо, след като съм единствен кандидат и съм издържал конкурса, не съм назначен, а се назначава д-р Андреева. Не получих нито протоколите от проведения официален конкурс, нито протоколите от оценките по него, които поисках по реда на Закона за достъпа до обществена информация. Смятам, че е имам право да ги получа и в качеството си на кандидат, но до ден днешен не съм получил нищо.

Така на заседанието на СОС от 14 септември бяха приети две нови решения. Едното е за преизбиране на двамата членове на съвета на директорите след успешно положен конкурс. С другото решение назначиха д-р Таня Андреева за временно изпълняващ длъжността за 6 месеца до провеждане на конкурс. Аз отново не бях класиран за изпълнителен директор и така конкурсът реално остана незавършен, той всъщност и към момента не е приключил.

Какви основания за отстраняването ви бяха посочени?

Решения от проверка на медицинския одит във връзка с разменените бебета, както и едно анонимно писмо до общината за нередности в болница "Шейново", в което се излагат твърдения, че има голямо текучество на кадри, че заплатите на персонала са много ниски, че съм назначил главна акушерка не от болницата, а отвън и т.н. Общо взето, все неща, които лесно могат да бъдат проверени, доказани и обяснени. Тук е важно да отбележа, че имахме много щателна, цялостна проверка от самата община, която приключи в началото на септември. Не бяха установени нарушения. Мисля, че това ясно доказва, че болницата се управлява добре, и опровергава твърденията за "сериозни нарушения".

А нещо за размяната на бебетата от декември м.г.?

Основното твърдение е, че не съм предприел никакви мерки, за да предотвратя подобен случай. В тази насока беше и докладът на медицинския одит от декември. В него има наказания за четирима лекари с пряко участие в инцидента, както и две постановления за нарушения срещу мен - за това, че пациентка е родила с цезарово сечение по спешност, а пък била платила сума за избор на екип, както и че не съм осъществил контрол за това. Тези две постановления, налагащи глоби, не са влезли в сила, защото ги обжалвам в съда.

В това отношение проверката на общината приключи без констатации за нарушения. Имаше само няколко административни препоръки, част от които ние изпълнихме още докато течеше самата проверка.

Проверяващите нямаха абсолютно никакви забележки по контрола върху поставянето на гривните на бебетата, защото ние много стриктно следим това. А в нашите нови разпоредби в този процес са включени и самите майки, като те вече собственоръчно пишат номера на бебето върху документите, с които ги изписваме, и така удостоверяват, че номерата на гривничката на бебето и този на майката са едни и същи.

Какво се случи след решението на СОС от 14 септември?

Обжалвах и това решение пред АССГ, което е второто дело по този казус. Всъщност второто решение на СОС - за уволнението ми, очевидно беше взето, за да се преодолеят и прикрият пороците на първото решение - с което аз не съм избран за директор, въпреки, че съм издържал конкурса.

Междувременно Агенцията по вписванията отказа да впише д-р Андреева като директор заради пороците и неизправностите по назначаването ѝ. Тя обжалва това пред СГС, който обаче на 26 октомври потвърди отказа за вписването й. И в момента аз все още съм директор на "Шейново".

А д-р Андреева, която си взе дълъг отпуск, идва ли вече на работа? Как работите с нея?

Д-р Андреева се върна като ординатор в болница "Шейново", след като напусна поста здравен министър преди години. През по-голямата част от времето обаче тя беше предимно в неплатен отпуск. През месец септември т.г. тя си пусна молба за напускане, която аз удовлетворих, и вече не е част от екипа на болницата.

Какво очаквате от новия СОС?

Очаквам да довършат конкурса, защото така или иначе в частта за избор на изпълнителен директор на "Шейново" този конкурс не е приключил. В този смисъл се надявам да вземат юридически издържано и правно обосновано решение за приключване на конкурса с назначението ми на база резултатите от него. Обратното би означавало, че машинациите на предходния СОС са успели и въпреки че аз съм се явил и съм спечелил конкурса честно и почетно, няма да бъда избран. Това беше целта на предишния СОС и искрено се надявам, че настоящият състав на СОС няма да легитимира това брутално и безпардонно погазване на закона.

Тази сага, която продължава повече от три месеца, е много изтощителна не само за мен и семейството ми, но и за всички колеги и служители в болницата. Последните месеци ние работихме под изключителен стрес. Не знаех дали утре няма да излезе решение, според което вече не съм директор и да трябва да напусна, защото ясно съм заявил, че ако това се случи, ще напусна болницата и като лекар. Въпреки голямата подкрепа и от колеги, и от пациенти това се отрази много лошо на целия климат. Нашата професия е достатъчно напрегната и отговорна и без такива проблеми, които само увеличават ежедневния стрес. Абсурдно е да продължаваме да работим в такава обстановка.

Впрочем искам специално да кажа, че начинът, по който се разви всичко, беше изключителна изненада за мен, защото до момента на промяна на конкурсните резултати не бях имал никакви конфликти нито с общинския съвет, нито с г-жа Фандъкова, нито със зам.-кмета по здравеопазване г-н Барбалов, нито с колегите от здравната комисия. Нямаше индикации за недоволство от работата на болница "Шейново" и в частност моята, а точно обратното.

Как си го обяснявате тогава?

Не мога да си го обясня по друг начин, няма друго логично обяснение освен като някакво политическо решение.

С мисъл за налагане на свой човек?

Ами да. Изглежда точно така.

Как виждате развитието на болницата?

Вече споменах, че по време на конкурса за директор представих програма за развитието на болницата за тригодишен период. Тя включваше както план за развитие на медицинската дейност, така и инвестиционна част - за оборудване с нова апаратура, подобряване на битовите условия, развитие на научната и учебната дейност и въвеждане на нови и добри медицински практики. Следваме този план и действаме в тази посока. Резултати има. Ние ясно виждаме, че доверието към болницата е възвърнато, получихме и получаваме десетки писма от пациентки, които ни подкрепят и споделят благодарност към целия екип.

Важно е да отбележа, че финансовото състояние на болницата е много стабилно, което показва, че се движим в правилната посока. Миналия месец успяхме да направим 12% увеличение на заплатите на персонала. В момента мога да твърдя не без гордост, че нашите основни заплати са може би едни от най високите в сектора здравеопазване.

Какви са основни проблеми пред "Шейново", които трябва да се решат?

Специално за "Шейново" е много важно да има по-сериозни инвестиции в медицинска апаратура и в обзавеждане, което принципно е задължение на принципала - Столичната община. За съжаление, миналата година ние не получихме нищо в тази насока. Парадоксално е, че в хода на цялата сага около подменения конкурс имаше изказвания от членове на комисията по здравеопазване, че на болница "Шейново" е дадено най-много през годините, а това просто не е вярно.

В програмата, която представих на конкурса, съм заложил около 500 000 лева за апаратура, която да бъде закупена със собствени средства през следващите три години. Поради спешна необходимост от някои жизненоважни апарати, без които не можехме да извършваме качествена лечебна дейност, голяма част от предвидените средства се изразходваха още в първата година. Закупихме висок клас апаратура за ултразвукова диагностика, камера за ендоскопската ни хирургия, електронож, апарат за микробиологията, защото стандартите се променят непрекъснато и без този апарат нямаше да можем да правим изследвания. Закупихме апарат за клиничната ни лаборатория, както и апарат за патохистологията ни, които също са много важни, за да извършваме качествена медицинска дейност.

Миналата година имахме решение на СОС за закупуване на нов автоклав, който чакам с нетърпение и който, надявам се, болницата ще получи съвсем скоро.

Какво друго е необходимо за развитието на "Шейново" освен апаратура?

Имаме амбициозна програма за продължаване на обучението на нашите лекари и за обучение на студенти специализанти. Въпреки че не сме университетска болница, от три години сме база за обучение на студенти по специалността акушерство и гинекология към Софийски университет и се гордеем с това.

Стремим се непрекъснато да въвеждаме нови методи за лечение. Развиваме изключително добре ендоскопската ни хирургия, без да залитаме към това да купуваме робот. Целта ни е да развиваме така наречената конвенционална ендоскопска хирургия, в която правим лапароскопски операции. Вече правим всички хистероскопски операции в пълен обем. Имаме много добри постижения и в онкогинекологията.

Моята голяма мечта е да намалим броя на цезаровите сечения, защото това е много голям проблем за България и една много голяма тема принципно. Постигнахме много добри резултати с прилагането на нов щадящ метод за шев на матката (т.нар. fishbone method), който аз вече от две години практикувам. Това беше забелязано от колегите, които се занимават с тези проблеми, и ние станахме център за обучение на лекари за този метод. Към момента и за мое съжаление засега идват на обучение само колеги от чужбина, но това ще се промени, надявам се.

Болница "Шейново" продължава да е стожер на майчиното и детското здравеопазване не само за София, но и за България. При нас идват пациенти от цялата страна, които ни се доверяват, а за нас това е най-ценното.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Дали,Капитал, казусът с директорството на д-р Велев наистина е толкова доминиращ за СОС?
    Или просто някой просто притопля старата супа, за да трупа хонорари...

    Основният проблем пред СОС е, че ако ПП-ДБ-ДС продължават да упорстват с ББ (онев) за председетал, няма да могат да заседават в законноустановения срок и, мисля, след 3 месеца ще трябва да се произведат нови избори за съветници в София.

    Едва ли някой се е загрижил за д-р Велев.

    Нередност?
Нов коментар