🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дъжд от пари във фирмите на кандидата за зам. шеф на здравната каса, когато той влиза във властта

Фирма, в която участват двама съдружници на семейството, печели поръчки от държавната болница, чийто заместник-директор е бил проф. Момчил Мавров

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Кандидатът на ГЕРБ за подуправител на Националната здравноосигурителна каса проф. Момчил Мавров е в своеобразен конфликт на интереси, тъй като по времето, когато е бил заместник-директор на най-голямата държавна болница - "Св. Георги", Пловдив, фирма, в която участват негови съдружници, е получавала поръчка от болницата три пъти поред. Друга подробност от неговата бизнес биография, която заслужава внимание, е, че приходите на компаниите, в които той е имал участие (а след това е прехвърлил на жена си), се увеличават - в едната двойно, а в другата от почти нула до 9.6 млн. лв. в годината, в която той е във властта. Разбира се, последното може и да е само съвпадение, но предвид позицията, за която се кандидатства, заслужава по-подробна проверка.

Мавров беше началник на кабинета на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев в последния кабинет на Румен Радев, председател на надзорния съвет на здравната каса и по думите на един от бившите здравни министри на ГЕРБ д-р Стефан Константинов пред телевизия "България on air" - "реалният министър в министерството, докато Меджидиев се разхождаше до морето". Преди да заеме пост в здравното министерство през 2022 г., Мавров повече от 12 години е заместник-директор на най-голямата държавна болница - "Св. Георги", Пловдив. Той е и преподавател в пловдивския Медицински университет.

Преди десет дни Мавров беше предложен от ГЕРБ за подуправител на здравната каса, която се очаква да управлява 8 млрд. лв. през следващата година. ДПС открито подкрепи кандидатурата му по време на изслушването тази седмица. Засега в групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" имат решение да не го подкрепят. Те обаче все още нямат публично оповестена официална позиция по темата. По информация на "Капитал" сред аргументите по време на обсъждането им са били, че Мавров е участвал в екипа на здравното министерство и в управлението на болница, към които ПП-ДБ нямат достатъчно доверие.

Все още не е официално обявена позицията на БСП, тъй като хората на Корнелия Нинова смятат Мавров за близък до Георги Гергов, един от големите дарители на "Св. Георги", и Николай Копринков, съветник на президента. И двете групи - Гергов и президентът, са в кървава политическа война с Корнелия Нинова, така че вероятно той няма да получи подкрепа отляво. От "Възраждане" обявиха, че ще гласуват против.

Три въпроса

По време на изслушването на проф. Мавров, което се състоя в понеделник пред парламентарната здравна комисия, "Капитал" зададе на кандидата три въпроса.

  • Първият: има ли разследване на ДАНС или прокуратурата за издаване на разрешителни на болници, в които той е взимал участие. Мавров отрече да има информация по въпроса. Председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) обяви, че е изпратил запитване към ДАНС дали има данни за проф. Мавров.
  • Вторият: дали като заместник-директор професорът е допуснал източване на здравната каса с фалшиви хоспитализации от клиниката по кардиохирургия и клиниката по лицево-челюстна хирургия, за което напоследък се появиха две журналистически разследвания на bTV и "Нова тв". Мавров обясни, че не разполага с достатъчно данни за тези случаи и че документите са иззети от икономическата полиция и прокуратурата в рамките на разследвания по двата случая. По думите му в единия случай НЗОК е глобила болницата за фалшиви хоспитализации, но съдът се е произнесъл в нейна полза.
  • Трето: проф. Мавров обясни, че не е в конфликт на интереси като принципал на държавна болница и председател на надзорния съвет на касата по времето, когато е получил професорската си титла. Проблемът е, че в журито му за професор участва съпругата на проф. Иван Костов, директор на държавната АГ болница "Майчин дом", на която МЗ е принципал, а касата - основен източник на приходи. Според проф. Мавров конфликт няма, защото научното жури се определяло от Медицинския университет - София. Това е станало в края на 2022 г., когато той е бил началник на кабинета на здравния министър.

Проверка на "Капитал" в Търговския регистър откри притеснителни неща за частния бизнес на проф. Момчил Мавров.

Има ли конфликт на интереси

Проф. Мавров е активен бизнесмен, собственик на множество микропредприятия, повечето основани по времето, когато е заместник-директор на държавната университетска болница "Св. Георги". Такава е фирмата "Лекс 351", регистрирана с предмет за "търговски, административни и юридически услуги и консултации, доверително управление на клонове и търговско представителство на чуждестранни дружества, маркетинг, консултации по кадрови въпроси, финансови и данъчни консултации, извършване на услуги по фактуриране, счетоводство, репортинг и контролинг, подпомагане при внос и износ, събиране на вземания, провеждане на обучение и семинари, както и всякакъв друг вид дейност, сделки и услуги, които не са забранени от закона". Фирмата е микропредприятие, но през годината, в която Мавров оглавява кабинета на служебния здравен министър, приходите й нарастват повече от двойно - от 187 хиляди на 495 хиляди.

Мавров е съдружник и със Сашо Райчев, като общата им фирма "Алукс" търгува с промишлени стоки, метали, машини и резервни части, извършва внос, износ, транспорт, посредничество и търговско представителство, консултантски услуги и др. През 2020 и 2021 г. фирмата почти няма дейност, но пък през 2022 г. (когато той влиза във властта) избухва с приходи 9.6 млн. лв., макар че реализира загуба над 400 хил. лв.

По-печелившото предприятие на професора, отново в съдружие със Сашо Райчев, е търговецът на скрап "Айрън СР", което през миналата година е реализирало ръст 300 лв. и достигнало оборот 16 хил. лв., но пък не е на загуба.

След влизането си във властта професорът прехвърля бизнеса си на своята съпруга Златка Маврова, чиято основна работа е инструктор по латино танци.

Да нахраним съдружника

Получава се така, че докато Момчил Мавров е заместник-директор на УМБАЛ "Св. Георги", през когото минават обществените поръчки, негови съдружници от другите бизнеси успяват да получат поръчки на стойност близо половин милион лева от договори с болницата, спечелени в конкуренция сами със себе си.

Става въпрос за акционерното дружество "Веем консулт" - Пловдив, на което болницата е един от най-големите клиенти. В борда на "Веем консулт" са двама съдружници на семейната двойка Момчил Мавров и съпругата му. Единият от тях е Костадин Павлов, член на борда на "Веем консулт", който същевременно е съдружник с Мавров в "Агробейс" - дружество за производство на земеделска продукция, с продажби за 176 хил. лв. и печалба 15 хил. лв. през 2020 г. В момента "Агробейс" се управлява от съпругата на Момчил Мавров - Златка Маврова. Другият член на борда на "Веем" Ива Морфин пък е била съдружник в танцовото студио на Златка Маврова и според фейсбук продължава да танцува в него и да бъде една от водещите фигури като хореограф.

Първият договор между "Веем" с болницата е от 2016 г. и включва "предоставяне на право за използване за срок от 36 месеца на софтуер - изградена информационна система за отдалечен достъп и визуализация на образни изследвания на УМБАЛ "Свети Георги", както и архивиране и достъп до друга информация на лечебното заведение" на стойност 79 200 лв., следва друг договор - за 180 хил. лв. Третият договор е от март 2022 г. и е на стойност 230 хил. лв.

През 2022 г. "Веем консулт" има 226 000 лв. приходи. В официалния сайт на компанията са посочени като клиенти на софтуера, който тя произвежда, само държавни организации - община Пловдив, община Разград, УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, ВСС, Изпълнителна агенция по лекарствата, Северозападно държавно предприятие и др.

Без повече въпроси

"Капитал" потърси проф. Мавров, за да му зададе въпроси дали е консултирал клиенти и партньори на болницата през дружеството "Лекс 351" или друга от фирмите си и дали смята, че бизнес инициативите му го поставят в конфликт на интереси. Професорът ни отговори, че въпросите са свързани с неговата личност и професионален опит, но доколкото "Капитал" вече му е задавал въпроси по време на изслушването, а процедурата по избор на подуправител продължава и в момента, той не може да отговаря на допълнителни въпроси извън тази процедура. "Редът за такива въпроси и съответно - за отговор, е определен и не мога да го нарушавам", заяви проф. Мавров. Освен това, ако изпратил отговори на "Капитал", това щяло да постави другите медии в неравнопоставено положение, смята професорът.

"И други медии ме търсят за коментар, но считам, че е редно да приключи процедурата и след нея да отговоря на всички въпроси не само на Вас, а на всички медии. Нека всички да са равнопоставени!", написа професор Мавров.

Назначение в Пловдив

През 2021 г. Йордан Рогачев, тогава областен шеф на полицията в Пловдив, беше уволнен от системата от министър Бойко Рашков, защото ползвал служебни коли за лични нужди, но пазарджишкият съд отмени уволнението - не за друго, а за нарушена процедура - Рогачев не бил изслушан, преди да бъде уволнен дисциплинарно. Вероятно обаче той е достатъчно добър за помощник-ректор по "Административно-стопански комплекс" на Медицинския университет (МУ) в Пловдив, защото преди два дни дни той е назначен от новия ректор проф. Ангел Учиков за негов помощник.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    wpd17014154671207254 avatar :-|
    Ангелина Николова
    • + 1

    Единственият дъжд от пари, госпожо, е във вашия джоб. Колко ви платиха, че изведнъж станахте изключително будна медия. Всеки знае че сте по-корумпирани и от Борисов.

    Нередност?
Нов коментар