🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българка, насилена да проституира, осъди държавата в Страсбург за приходите на трафиканта

Решението не се произнася по темата за узаконяване на проституцията и доходите ѝ, а за справедливиия баланс и защита на жертвите от трафика на хора

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Първото решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с което съдът приема, че жертвата на трафик има право да търси обезщетение за вреди от трафиканта, включително и за приходите, които той е получил от експлоатацията ѝ, е по българско дело.

В решение, обявено днес, по делото "Крачунова срещу България", съдът обяви, че жена, която е била принудена от сутеньора си да проституира в продължение на девет месеца, неправилно е била лишена от обезщетение за приходите от сексуалните услуги, които нейният трафикант е получил. Българските съдилища са отказали на жената да ѝ присъдят обезщетение за пропуснатите приходи, а само за неимуществени вреди, с аргумент, че връщането на приходи от проституция противоречи на "добрите нрави". ЕСПЧ обаче приема, че държавите са длъжни да дадат възможност на жертвите на трафик да поискат обезщетение за пропуснати доходи от трафикантите в контекста на чл. 4 от конвенцията за правата на човека - забрана на робството и принудителния труд. В случая българските власти не са обосновали баланса между правото на жената да предяви иска за обезщетение с интересите на общността, още повече че е малко вероятно обществото да намери плащането на обезщетение в такава ситуация за неморално.

ЕСПЧ обяви, че правото на обезщетение е "същинската част" в борбата на държавите с трафика на хора и това е най-важната част от решението, коментира за "Капитал" адвокат Наташа Добрева, защитник по това дело с голям принос за неговия резултат. "За мен лично като адвокат е двойна радостта да убедя ЕСПЧ най-напред, че съществува право в конвенцията, което не е съзирано досега, и едва тогава, че то е нарушено в дадения случай", каза Добрева. (Цялото ѝ изявление вижте в карето най-долу.)

Казусът

Даниела Крачунова е българска гражданка, на 38 години, с местожителство във видинското село Кошава. През април 2012 г., когато е на двадесет и шест години и след скандал с родителите ѝ, с които тя била с трудни взаимоотношения, неин познат я свързва с мъж, отбелязан в решението като X, от село Новачене, на 70 км от София. (В решението на Страсбург Крачунова е посочена с трите си имена, докато трафикантът е само с инициал.) Още тогава той бил известен на полицията като сводник, неговото основно занимание било да вози проститутки до местоработата им и обратно. Крачунова отишла да живее в дома му, където той живеел на съпружески начала с жена си и четирите си деца. След няколко дни Х й казал колко пари може да изкара проститутка на околовръстното шосе на София и ѝ предложил да я кара дотам и обратно всеки ден, като ѝ позволи да продължи да живее в къщата му безплатно. По-късно пред властите Крачунова казва, че се съгласила, "защото имала нужда от пари и била любопитна дали ще може да печели толкова, колкото другите момичета". X й купил дрехи, подходящи за работата ѝ, инструктирал я за обичайните цени на различни сексуални актове и за това как трябва да взаимодейства с клиентите и й казал, че ще я "защити от проблеми с клиенти или полиция". Изглежда, че за кратък период двамата са имали и интимни отношения.

До май Крачунова работи всеки ден на околовръстния път, като Х я карал там около 15:00 часа, криел се наблизо и я предупреждавал за приближаващи полицейски коли, след което я връщал обратно до къщата си около 21:00 ч. или 1:30 ч. в зависимост от времето.

Скоро след това обаче жената решила, че иска да напусне, но се бояла от Х, който я заплашвал, че ще отиде в нейното село и ще я вземе обратно, освен това и я удрял. През юли 2012 г. избягала с клиент, а през август 2012 г. се върнала в селото си. Казала на семейството си, че работи като продавачка.

Няколко дни след това X дошъл в селото и я убедил да се върне с него и да възобнови работата си като проститутка. По това време цялото му семейство нямало други доходи, освен тези, получавани от Крачунова и социални помощи за децата. Така жената възобновява ежедневните си смени на Околовръстния път, като Х прибирал всичките й приходи. Задържал при себе си и личната ѝ карта. Вечерта на 13 февруари 2013 г. жената отново избягала с шофьор на камион, а на следващата сутрин се обадила на X и му казала, че не желае повече да работи като проститутка. Той заплашил, че ще разкрие истинската й професия пред хората в нейното село и тя се съгласила да се върне с него. На 15 февруари 2013 г. Крачунова е задържана от полицейски патрул, дала показания, Х е извикан да предаде личната ѝ карта. Срещу него започва наказателно производство по обвинение в трафик на хора (чл. 159а, ал. 1 и 3 НК) и подбуждане към проституция с цел печалба (чл. 155, ал .1 и 3 НК). Окончателна присъда за трафик той получава чак през 2017 г. - три години лишаване от свобода условно, плюс глоба от 4000 лв.

По нейно искане Крачунова е конституирана като частен обвинител по делото. Пред Софийския районен съд, а после и пред Софийския градски съд тя предявява и иск за неимуществени вреди от 8000 лв., както и за имуществени вреди, чийто размер тя обосновава с приходите от проституция, които Х й е удържал. Първоначалния размер на иска за имуществени вреди е 16 000 лв., увеличени по-късно на 22 000 лв. Тя твърди, че е печелела между 2500 и 7500 лв. на месец, а X е отнемал всичките й приходи и ги е използвал, за да издържа себе си и семейството си, като в замяна я приютил, облякъл и нахранил, давал й и джобни пари. Твърди, между другото, че проституцията сама по себе си не е престъпление, тъй като не е криминализирана и подлежи на данъчно облагане, което означава, че доходите, получени чрез проституция, са законни.

В крайна сметка СГС осъжда Х да заплати пълния размер на нейния иск за неимуществени вреди от 8000 лв., но отхвърля иска за имуществени вреди. Според съда всички договори за сексуални услуги с нейните клиенти са нищожни, тъй като противоречат на добрите нрави, следователно тя не е имала правно основание да получи сумите по тези договори и те не могат да се разглеждат като вреда от деликт.

Любопитното е, че и двете съдебни инстанции не постановяват конфискация срещу сводника Х на полученото от него в резултат на престъплението, но никъде няма обяснение за този факт.

ЕСПЧ: Решението не е за узаконяване на проституцията, а за защита на жертвите

Решението на седемчленния състав на ЕСПЧ по това дело е взето единодушно, а сред аргументите си ЕСПЧ прави богат преглед на релевантната практика по отношение на доходите от проституция в други държави в ЕС, а освен тях - във Великобритания, САЩ и Канада, в които също се приема, че в такива случаи се полага обезщетение за имуществени вреди.

ЕСПЧ сочи множеството белези, че Крачунова е била жертва на трафик на хора, сред които контрола, който X е имал върху достъпа й до пари, задържането на личната карта, твърденията, че я е удрял, включително и че е имал интимни отношения с нея - доколкото трафикантите често използват емоционално участие като средство да контролират своите жертви. Въпросът, който съдът изследва, е дали държавите са длъжни и при какви условия да предоставят възможност на жертвите на трафик да поискат обезщетение за загубени доходи от техните трафиканти.

В решението изрично се посочва, че то не се произнася по въпроса дали договорите за предоставяне на сексуални услуги трябва да бъдат признати по националното право или за правния статут на проституцията - въпроси, по които съществуват различни подходи в Европа. Решението се съсредоточава върху това дали отказът да бъде присъдено обезщетение за имуществени вреди на жертва на трафик е аргументирано с разумни и достатъчни мотиви, които да отразяват и задължението за предоставяне на защита на жертвите на трафик. В своя анализ ЕСПЧ отдава особено значение на решението на Конституционния съд от м.г. (РКС №13), с което бе обявен за противоконституционен чл. 329, ал. 1 от Наказателния кодекс, обявяващ за престъпление нетрудовите доходи, получени по непозволен и неморален начин и който полицията използваше, за да преследва просяци и проститутки. ЕСПЧ отбелязва значението, което КС отдава на необходимостта от защита на жертвите на трафик при отмяната на този текст от НК. На тази основа ЕСПЧ приема, че мотивите, с които е отказано присъждането на обезщетение, не дефинират в достатъчна степен необходимостта от защита на обществен интерес, който да обосновава такова ограничение на правата на жертва на трафик.

Из решението:

"Настоящият случай не се занимава с това дали договорите за секс работа трябва да бъдат признати за правно валидни сами по себе си - въпрос, по който, изглежда, съществува значителна степен на сближаване в Европа, въпреки че в огромното мнозинство правни системи очевидно не е са били директно тествани в съдебни спорове. Делото също не се занимава в по-общ план с това дали конвенцията не допуска проституцията или някои от нейните аспекти да бъдат забранени. Анализът тук е ограничен до това дали положителното задължение да се даде възможност на жертвите на трафик да поискат обезщетение от своите трафиканти по отношение на загубени доходи, може в този случай да бъде избегнато на основание, че въпросните доходи са получени неморално. В светлината на значителния акцент върху правата на жертвите на трафик в международните инструменти, както и в производството пред българския Конституционен съд и мотивите, дадени от този съд, не може да се приеме, че простото позоваване на "неморалния" характер на приходите на жалбоподателя представлява достатъчно оправдание за неизпълнение на това задължение.

Но дори и да са налице основателни обществено-политически причини за отхвърляне на иск за непозволено увреждане, свързан с печалби, получени чрез проституция (например може да се твърди, че поддържането на такъв иск може да се разглежда като оправдаване на проституцията или насърчаване на някои хора да участват в нея), в настоящия случай такива причини се противопоставят на противодействащата и несъмнено наложителна обществена политика срещу трафика на хора и в полза на защитата на неговите жертви, на което не само съдът, но и самите български власти ясно придават значително значение".

Адв. Наташа Добрева: Правото на обезщетение е същинската част на борбата с трафика

До днес практиката на ЕСПЧ, свързана с трафик на хора, се фокусираше върху разследването и наказването. Днес, ЕСПЧ постанови, че наказателните и имиграционните аспекти на трафика на хора са допълващи, второстепенни аспекти на отговорността на Държавата. Правото на обезщетение за загубените парични средства е "същинската част" (както е постановено в решението) в борбата на държавите с трафика на хора. Това е така дори от гледна точка на възпирането и ограничаването на трафика, който винаги се извършва с цел финансова облага. Възможността за експлоатираните лица да претендират от трафиканта спечелените средства, които той им е удържал, им позволява да построят живота си наново, да се предпазят от повторно попадане в трафик, да възвърнат достойнството си и да подпомогнат психологическото си възстановяване. Тази възможност ги насърчава също така да докладват за извършеното престъпление пред разследващите органи. За мен най-силното изречение в решението е следното: "Обезщетението за жертвите трябва да бъде обхващащият всичко останало фактор от правозащитна гледна точка". Днешното решение е резултат на дългогодишни усилия и инвестиране в изграждане на стратегическо дело, за което моята клиентка ми се довери и никога не се отказа да дочака края. Днес разговаряхме по телефона и тя е много щастлива, че търпението й се възнаграждава и че най-накрая има институция, която се е вслушала в исканията и аргументите й. За мен лично като адвокат е двойна радостта да убедя ЕСПЧ най-напред, че съществува право в конвенцията, което не е съзирано досега, и едва тогава, че то е нарушено в дадения случай.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 8

    Мисля, че ако правист се заете в този текст, ще се задуши от смях: нелегална проститутка "неправилно е била лишена от обезщетение за приходите от сексуалните услуги..."
    И защо трафикантът Гошо не е "изплащал обезщетение" всички ние - България, трябва да платим на жертвата му? Ама той и данъци не е плащал, осигуровки - също! За тях второ дело ли ще ни лепнат в розовия ЕСПЧ?!
    Изумително розово правосъдие развива ЕСПЧ!

    Проституцията в БГ е извън закона и няма как да се търси "обезщетение" от държавата за незаконна дейност! Преставете си че наркотрафикантите се усетят, че и те имат права и че розовият ЕСПЧ им ги пази!.

    Това лешение на розовия ЕСПЧ ще е прецедент всяка сервитьорка да може да съди в Страсбург ресторантьора, ако й прибира бакшишите, за да ги делка на всички от персонала.
    Защото и тя "неправилно ще е била лишена от обезщетение за приходите от услуги".

    Неолибералистите разкашкат всичко, до което се докоснат!
    Почнали са и правото!

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 9
    • + 3

    Нали? ЕС е лош и розов. Виж, Русия е друго нещо. Нищо че руските проститутки са плъзнали в цял свят.

    Нередност?
  • 4
    uyd24489240 avatar :-?
    Влад
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "Венцеслав Ралев":

    Майка ти да не е рускиня,че толкова ги мразиш или просто бот?

    Нередност?
Нов коментар