Седмичен бюлетин за правни новини

Предлага се бърза ликвидация на неработещи фирми; Парламентът просрочи и избора на антикорупционната комисия; Радев ще сезира КС с конституционните промени

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Първата работна седмица на новата година се очертава да е напрегната и изпълнена със събития. Президентът Румен Радев обяви, че в понеделник ще сезира Конституционния съд с искане срещу част от промените в Конституцията. На 11 януари (четвъртък) пък изтича срокът за номинации за новите двама конституционни съдии от квотата на парламента.

В този контекст продължават критичните анализи за ефекта от промените в конституцията. Сред тях особено внимание заслужават две статии в "Лекс":

Друга вид равносметка прави BIRD с публикацията "2023: Голямото прокурорско пране на Сарафов" - преглед на прекратените от прокуратурата разследвания срещу Борисов и неговото обкръжение, откакто Борислав Сарафов оглави прокуратурата в началото на лятото.

Двама ще се борят да оглавят Софийската адвокатска колегия, съобщава пак "Лекс". Жана Кисьова и Добровест Пенев са двамата кандидати за следващ мандат начело на САК, които са допуснати до участие в изборите. Крайният срок за подаване на документите изтече в 17 ч. на 27 декември 2023 г., а общото събрание на колегията ще е на 27 и 28 януари 2024 г.

Топ 3

Държавата предлага бърза доброволна ликвидация на неработещи фирми

Проект за промени в Търговския закон предвижда улеснена процедура за заличаване на дружества, които нямат дейност от поне една година, нямат задължения към НАП и отговарят на някои допълнителни условия. Ликвидацията по този ред ще се извършва в съкратени срокове, при улеснена процедура и "обслужване на едно гише" чрез Агенцията по вписванията. В хода на тази процедура условията за провеждане на бързо производство по ликвидация само се декларират, което е достатъчно, за да стартира производството и за разглеждане на заявленията в по-кратки срокове. Към момента доброволната ликвидация на бизнес в България отнема около година, но може да стигне и до 5 години, а процедурата е и скъпа, се казва в мотивите. Годишно се създават между 30 000 и 50 000 нови юридически лица, а се ликвидират едва около 1000.

Парламентът просрочи и избора на антикорупционната комисия

Срокът за избор на новата Комисия за противодействие на корупцията изтича в понеделник, до момента обаче дори не е стартирала процедурата за избор. Управляващите обещават изборът да стане до два месеца, като правилата за него ще бъдат внесени още в първите дни на новата сесия. Същинският проблем е обаче какви хора ще бъдат номинирани и как ще се гарантира избирането на професионалисти с интегритет и необвързан партийно, при положение че изборът трябва да стане с мнозинство от две трети от всички депутати. Междувременно един дискредитиран орган като КПКОНПИ, заради който всъщност се прави реформата, на практика бе легитимиран да продължи да работи с обяснението, че това е именно реформата.

Още за новата стара комисия:

КЗК разглежда проектозакона за брокерите на имоти след сигнал на ИПИ

През ноември близо десетгодишният законопроект за регулиране на посредничеството при сделки с недвижими имоти бе внесен в парламента от "Възраждане". Проектът е изготвен от най-голямото брокерско сдружение и предвижда браншът, който сега е напълно либерализиран, да се регулира със специален закон и от браншова камара. От Института за пазарна икономика смятат, че това ограничава конкуренцията, като в него се повтарят осъждани от ЕК и КЗК тежки регулации, наблюдавани при свободните професии. Алтернативно сдружение предпочита регулатор да е държавата.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Какво влиза в сила от 1 януари 2024 г. Преглед на най-съществените нормативни промени, които влизат в сила от началото на новата година и засягат огромен кръг от граждани - от увеличението на минималната заплата и минималния и максималния осигурителен дохад, през новите условия за пенсиониране, данъци, акцизи и такси, поскъпване на водата и др.

Законови промени ще насърчават инвеститори и с по-малко самоучастие. Инвеститорите ще получат облекчени условия за държавна помощ, като вече ще трябва да финансират по-малка част от проектите си сами. Това е една от основните промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които са публикувани за обществено обсъждане със срок до 14 януари. Те се налагат заради изменения в европейския регламент №651/2014, приети в средата на миналата година, и засягат проектите, за които не се изисква предварително позволение от Европейската комисия.

Поправки в закона: Всеки бежанец да има регистрационна карта. Държавната агенция за бежанците ще изготвя регистър на всички чужденци, които са получили статут на бежанци у нас. До него задължително ще получат достъп ДАНС и ЕСГРАОН. Всеки бежанец ще получава и т.нар. регистрационна карта, в която ще бъде вписано името му, страната на произход, години, продължителност на предоставения статут и др. Това са част от предложенията за промени в Закона за убежището и бежанците, пуснати за обсъждане.

Избрано от други медии

Казусът "Ева": След 20 години травматично правосъдие една пострадала жена успя да осъди именити съдилища. На два пъти. След продължило 11 години дело за родителски права, гражданка подава иск по ЗОДОВ за обезщетение за имуществени вреди поради нарушаване на правото й на правосъдие в разумен срок. Това второ дело, насочено срещу СРС, СГС и ВКС, пък продължило 7 години. Жената подава нов иск - този път срещу Окръжен съд - Перник, Софийския апелативен съд и ВКС. ("ДеФакто")

BIRD продължава темата за списъка на магистрати, които не са декларирали сметки и имоти в чужбина:

  • Списъка на Рашков: Съдии със сметки и имоти зад граница. Общо 28 магистрати има в списъка на лица на публични длъжности с недекларирани имоти и сметки в чужбина, за който Бойко Рашков повдигна въпроса през лятото на 2021 г. Сред имената на съдиите в списъка е и Боян Магдалинчев, който отрича да има сметки в чужбина, а само пари в чужди инвестиционни и пенсионни влогове, които обаче били в Булбанк. Източникът на данните е ДАНС, а проверката на прокуратурата е започнала при Сотир Цацаров като главен прокурор през 2019 г.
  • Шеф на административен съд заплашван от висш магистрат с "онзи списък". Бившият председател на Административен съд - София-град, Радостин Радков заявява, че неоснователно е поставен в списъка на магистрати, които не са декларирали имоти и сметки зад граница, като целта била да се попречи на кариерното му развитие и да бъде "санкциониран", защото не удовлетворявал желанията на овластени лица, докато бил начело на АССГ. Списъкът се използва за натиск, твърди той.