Защо съдебното решение за Иванка Динева е толкова важно за здравния сектор

Първоинстанционният съд възстанови сегашния директор на медицинския надзор на поста ѝ като директор на столичната здравна каса

Иванка Динева
Иванка Динева
Иванка Динева    ©  Надежда Чипева
Иванка Динева    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Първоинстанционният съд отмени дисциплинарното уволнение на бившия директор на столичната здравна каса Иванка Динева, която в момента оглавява медицинския надзор.
  • Съдът изобщо не разглежда мотивите за отстраняването ѝ по същество, защото приема, че НЗОК е допуснала процедурни нарушения, което прави уволнението й незаконосъобразно.
  • Изходът от делото и дали НЗОК ще обжалва са знакови за целия здравен сектор, който се контролира точно от здравната каса и медицинския надзор.

Извън здравния сектор новината, че първоинстанционният съд е отменил дисциплинарното уволнение на бившия директор на Столичната районна здравноосигурителна каса Иванка Динева, сега директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), едва ли ще впечатли някого. Макар че тя вече беше в центъра на няколко скандала, сред които и опитът да бъде избрана от парламента за управител на НЗОК в средата на м.г. Тогава тя оттегли кандидатурата си в деня на избора "по лични причини" - след като стана ясно, че ПП-ДБ няма да я подкрепят, защото смятат кандидатурата й за неподходяща.

В здравния сектор обаче това беше предновогодишната новина, която се коментираше нашироко. Назначенията и уволненията в здравната каса и в медицинския надзор засягат работата на всички лекари и здравни заведения, защото Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е основният източник на финансиране на работата им, а ИАМН е основният държавен контролен орган за регистрация, дейност, качество, отношение към пациентите, откриване на нови болници, легла и лекарски практики.

Всеки директор на болница и поликлиника, лекар и фармацевт се старае да бъде в добри отношения с ръководителите и служителите на тези звена и да спечели тяхната благосклонност, за да няма проблеми с плащанията, да не му се случват безкрайни проверки и глоби и в крайна сметка - НЗОК и ИАМН да гледат благосклонно на леките и тежките пропуски в медицината. Естествено, никой не се съмнява, че назначенията там са политически и че една обективно невинна ситуация може да бъде преобърната от инспекторите във вреда или полза на всяко лечебно заведение по всяко време.

На практика безметежното съществуване на всеки лекар и болница много зависят от това кой и как ги проверява. А тъй като промени в тези органи през последните две години почти не се случиха, те като цяло се оглавяват от кадри на ГЕРБ с целия корупционен багаж, който тяхното управление носи.

Затова развитието на случая с Динева е знаково в няколко посоки. То ще покаже дали някой смята да освободи превзетото от съмнения за корупция и политическо парцелиране здравеопазване, или всички замесени ще продължат да си затварят очите, а по примера на Делян Пеевски част от дългогодишните кадри в сектора ще изпират формално биографиите си.

Парадоксално е, че от изложението на фактите в съдебното решение става ясно как човек, който е бил номиниран да осъществява контрола върху здравната система и справедливото разпределение на средствата, всъщност е използвал система от болнични листове, за да отлага връчването на заповедта за уволнение с близо девет месеца, докато накрая документира заболяване, даващо ѝ право на специална закрила при уволнение. А някой в НЗОК услужливо или по некомпетентност е провел процедурата по уволнението й по начин, по който да падне в съда. Всичко изглежда като елегантно шиканиране на системата по механизъм, който не за първи път се използва в администрацията.

Динева печели на първа инстанция не защото мотивите за дисциплинарното ѝ уволнение са неоснователни. Напротив, съдът изобщо не разглежда мотивите за отстраняването ѝ по същество, защото приема, че НЗОК е допуснала процедурни нарушения, което прави уволнението ѝ незаконосъобразно. При уволнението на Динева работодателят - НЗОК, е трябвало да поиска предварително разрешение от инспекцията по труда във връзка с две хипотези - отпуск по болест и наличие на специално заболяване, определено в наредба на министъра на здравеопазването - в случая исхемична болест на сърцето. От здравната каса обаче поискали и получили разрешение само за уволнение в хипотезата на отпуск, не и за болен от исхемична болест. В тези случаи Кодексът на труда изрично постановява, че когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на инспекцията по труда и такова съгласие не е било искано или не е било дадено преди уволнението, съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.

Това е четвъртото поред дисциплинарно уволнение на Динева от системата на здравната каса, като всички предишни пъти тя е възстановена от съда.

Предстои да се разбере дали НЗОК ще обжалва и какво би могло да се случи, ако и горните инстанции потвърдят решението на първоинстанционния съд.

Коя е Иванка Динева и защо бе уволнена?

По образование Динева е юрист, кариерата й започва в столичната здравна каса, а през 2014 г. става съветник на здравния министър във второто правителство на ГЕРБ д-р Петър Москов. Както "Капитал" писа, по това време тя извършва правни услуги на държавни и частни болници. В същото време цялото законодателство, сътворено по това време, включително и пръстовите отпечатъци при преглед и прием в болница, беше отменено от Конституционния и Върховния административен съд. Динева беше назначена за подуправител на здравната каса, а след това става съветник на вицепремиера Валери Симеонов в третото правителство на Борисов.

По времето на министерстването на проф. Костадин Ангелов Динева е назначена за директор на СЗОК. През ноември 2021 г. тя изпълнява шумна политическа поръчка срещу проф. Александър Оскар, който по това време търси отговорност на проф. Ангелов за съсипването на Александровска болница. Динева решава да анулира и СЗОК да не плати всички прегледи, извършени от Оскар по линия на здравната каса в поликлиниката на "Александровска", заради няколко неразписани от родители амбулаторни листа. Оскар обжалва в съда и в самата НЗОК. Тогавашният управител проф. Петко Салчев назначава проверка на инспектората, която установява, че СЗОК е била тенденциозна при тази конкретна проверка, а впоследствие съдът свали глобата.

Тогава обаче проф. Салчев подготвя заповед за дисциплинарно уволнение, която касае не само поръчката срещу проф. Оскар, но и различни групи нарушения на Динева, като например това, че е "забравила" да връчи навреме актовете за глоби на лечебни заведения нарушители и по този начин те са паднали в съда.

Заповедта за уволнение е от 21 януари 2022 г. По това време обаче, след като НЗОК доказва какво се е случило по казуса с проф. Оскар, Динева вече в продължителен отпуск по болест - първо заради ковид, а после и с друга диагноза - който продължава до септември 2022 г., когато ѝ е връчена заповедта за уволнение, която тя отказва да подпише. След половин година без работа тя започна работа като съветник в Българския лекарски съюз и беше такава, когато се кандидатира за управител. След неуспешния опит по настояване на ГЕРБ здравният министър проф. Христо Хинков я назначи за директор на медицинския надзор.

Слаломът с връчването на заповед за уволнение

Проф. Салчев иска писмени обяснения за редица нарушения на Иванка Динева на 13 януари 2022 г. и ги получава на 17 януари. На 21 януари той издава заповед за дисциплинарно уволнение, според която трудовото правоотношение се прекратява от деня на връчването й. Заповедта обаче е връчена чак на 20 септември при условията на отказ, удостоверен с подписите на трима свидетели.

Какво се случва междувременно? Заедно с отговорите на писмените обяснения Динева уведомява Салчев, че е под карантина, защото е контактна с лице с доказан ковид и от 18 януари до 30 януари е в болнични поради карантина. След това от 31 януари до 19 септември излиза в отпуск заради общо заболяване.

На 17 март Салчев иска разрешение от Главна инспекция по труда за уволнение. ГИТ дава това разрешение. Салчев обжалва единия от болничните листи от март, но не успява да го свали.

Накрая на съдебното проучване се посочва, че на 5 октомври 2022 г., тоест след датата на уволнението на Иванка Динева, е издадено ТЕЛК решение за 50% инвалидизация вследствие на сърдечно-съдово заболяване, като датата на инвалидизацията е 20 септември 2022 г. - денят на връчване на заповедта за дисциплинарно уволнение.

Как се развива делото

Според съда НЗОК е знаела за диагнозата на Динева, тъй като е обжалвала болничния й лист от март 2022 г., в който тази диагноза фигурира. И приема, че от март до септември 2022 г. НЗОК е имала достатъчно време да поиска становище от ТЕЛК за уволнението, както и разрешение от ГИТ на това основание.

Съдът предполага, че дори Динева да е постъпила през януари 2021 г. в СЗОК здрава, обективно е било възможно заболяването й да се е проявило по-късно, особено предвид епидемията от COVID-19. Магистратите преценяват, че липсва подходящо разрешение от ГИТ за уволнението и затова то е незаконосъобразно и не се налага обсъждане по същество на вменените на Динева нарушения на трудовата дисциплина.

Първоинстанционният съд я възстановява на поста и й присъжда 26 244 лева обезщетение плюс лихви, близо 1000 лева адвокатско възнаграждение.

Какво може да се случи

НЗОК все още не е дала официален отговор дали ще обжалва решението. Неофициално оттам съобщиха, че в момента разглеждат решението на съда, и припомниха, че по принцип винаги обжалват решенията, които не са в тяхна полза.

Освен това се извършва проверка дали е трябвало да се иска различно разрешение за уволнението от ГИТ и има ли допуснати пропуски от служители на НЗОК или не, тъй като Динева е бивш подуправител, директор на СЗОК и служител на правния отдел на касата и разполага с широка мрежа от контакти на всички нива.

В момента касата е в особено състояние. В края на годината беше избран подуправител от квотата на ГЕРБ - Момчил Мавров, за който ПП-ДБ не гласуваха. Той издържа на поста около 24 часа и на другия ден ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС поискаха и неговата оставка, и оставката на управителя Станимир Михайлов, който е номинация на ПП-ДБ. Законът обаче в момента не предполага да започнат нови избори, преди и двамата да са напуснали поста. Но пък ако това стане едновременно, няма кой да разписва плащанията към лекарите и аптеките и работата на НЗОК ще бъде блокирана за около два месеца, колкото трае процедурата по избор на новото ръководство. Така в момента управителят и подуправителят управляват в оставка. Управителят може да вземе сам решение да обжалва, но пък подуправителят от ГЕРБ по-скоро би се противопоставил, тъй като Динева е кандидатура на партията, която го е излъчила.

Междувременно председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) публично приветства решението на съда за отмяна на уволнението на Динева като справедливо. В сектора се коментира, че това е част от изчистване на името й с оглед новите избори за управител на НЗОК.

Ако тя спечели делото окончателно и бъде възстановена като директор на СЗОК, Динева ще трябва да избира дали да напусне директорското място на медицинския надзор и да се върне в столичната каса.