🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Излезе проектът за нов съдебен закон; Адвокатурата атакува съдебната медиация пред КС; Финансовото министерство обяви проект за нова наредба за такса смет

Министерството на правосъдието публикува за предварително обществено обсъждане проекта за нов Закона за съдебната власт
Министерството на правосъдието публикува за предварително обществено обсъждане проекта за нов Закона за съдебната власт
Министерството на правосъдието публикува за предварително обществено обсъждане проекта за нов Закона за съдебната власт    ©  Лили Тоушек
Министерството на правосъдието публикува за предварително обществено обсъждане проекта за нов Закона за съдебната власт    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Поредно знаково назначение стана известно през изминалата седмица - бившият конституционен съдия Анастас Анастасов е назначен за директор на правната дирекция в парламента, която отговаря за качеството на законодателната дейност на Народното събрание. Назначението е знаково не само защото това е една от най-важните административни длъжности в държавата с отношение към нормотворчеството, но и заради спорната експертиза на Анастасов, която пребиваването му в Конституционния съд не можа да утвърди, както и за начина, по който е извършено назначението - без конкурс и по заместване, въпреки че няма кого да замества.

Група депутати от ПП-ДБ начело с Божидар Божанов внесоха предложение за промяна в Закона за гражданската регистрация, с което се предлага забрана за смяна на ЕГН след навършване на пълнолетие - 18 години. Целта е да се премахнат условията за злоупотреба с промяна на ЕГН, основно мотивирана с корекция на датата на раждане. В мотивите се сочи че периодът до пълнолетие е достатъчен, за да се коригират евентуални грешки. Проектът видимо реферира към случая с Мартин Божанов-Нотариуса, за когото стана известно, че е сменил ЕГН по съдебен ред преди години.

Как системата (въз)произвежда "нотариуси" и "джуджета"

Бившият председател на ВКС Лозан Панов прави преглед на фактите за зависимости в съдебната система

Топ 3

Проектът за нов съдебен закон: парламентът губи възможността да блокира смяната на Висшия съдебен съвет

Министерството на правосъдието публикува за предварително обществено обсъждане проекта за нов Закон за съдебната власт, в който има много любопитни новости, целящи да дадат разрешение на идентифицирани проблеми. Една от тези промени е предотвратяването на възможността парламентът да блокира смяната на Висшия съдебен съвет след изтичането на мандата му, като не избере парламентарната квота. В преходните разпоредби на законопроекта е записано: "Новоизбраният Висш съдебен съвет, съответно Висш прокурорски съвет, се смята за конституиран, след като са избрани членове, които заедно с членовете му по право образуват две трети от неговия състав." Това означава, че 15-членният ВСС ще може да се конституира и да заработи само с избраните членове от съдийската квота (8 души) и двамата председатели на върховните съдилища. Създават се ред гаранции за сигурност на електронното дистанционно гласуване за избор на членове на двата съвета от професионалната квота, мерки срещу злоупотреба с командироването и др.

Адвокатурата атакува пред КС въвеждането на съдебната медиация

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) оспори в Конституционния съд въвеждането на съдебна медиация, с която се създава задължение за страните по определени категории дела да участват в процедура по медиация, провеждана в центрове по медиация към съответния окръжен или районен съд - считано от 1 юли 2024 г. Според ВАдС оспорените разпоредби, с които се въвежда съдебната медиация - 7 текста от Закона за медиацията и 7 текста от ГПК, нарушават правото на защита, свободния достъп до правосъдие и ефективна съдебна защита, гарантирани от конституцията и произтичащи от конституционните традиции, общи за държавите в ЕС. За докладчик по делото е определен Красимир Влахов.

Готов е проект на нова наредба за такса "смет" - идва ли най-после по-справедлив начин за определяне на налога

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект на нова наредба за определянето на такса "смет". Тя дава възможност на общините сами да решат как да пресмятат дължимото от догодина, като водещият принцип ще бъде количеството боклук. Таксата ще се изчислява на база брой ползватели, контейнери, торби, като всяка община ще избира подходящ вариант. Данъчната оценка на имота, която в момента е водещ критерии за определяне на таксата, ще бъде прилагана само за услугата по поддържане чистотата на териториите за обществено ползване в населените места. Наредбата трябва да бъде приета до края на март, а в преходните разпоредби е предвидено промените да влязат в сила от 1 януари 2025 г.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Адв. Ина Лулчева: По-убедително би било Борислав Сарафов да се оттегли

Адв. Ина Лулчева коментира разкритията за Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото и неспособността на прокуратурата да проведе обективно и ефективно разследване. Прокуратурата дължи ясен отговор и посочване на фактите, казва тя.

Наредба намалява близо 3 пъти максималната височина на "легналите полицаи". МВР и регионалното министерство са изготвили проект за нова наредба за поставяне на т.нар. "легнали полицаи" (Наредба за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване скоростта на движение и на изискванията към тях). Това се случва, след като Върховният административен съд отмени ключови разпоредби от сегашната наредба с мотив, че няма данни при приемането й през 2012 г. тя да е пусната за обществено обсъждане.

За разследването срещу Пепи Еврото и зависимостите в прокуратурата:

Избрано от други медии

Илиана Кирилова: От клуб SS са иззети каса с документи, камери и дискове. МВР крие дори от прокуратурата дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил агент. Засега разследващите не успяват да отворят телефона на Нотариуса, което е важно, нито да верифицират имената на замесени магистрати, коментира градският прокурор на София Илиана Кирилова в интервю. (Сега)

Нотариалната камара: Срокът за придобиване на имот по давност да стане 20 години. Правото на собственост върху имот да се придобива по давност с непрекъснато владение в продължение на 20, а не на 10 години, предлагат от Нотариалната камара. Т.е. да се увеличи двойно времето, нужно за придобиване на имота чрез недобросъвестно владение. Повод за това, както и за други идеи на камарата, е информацията, че фирма, свързана с неуспялата кандидат-купувачка на ЧЕЗ Гинка Върбакова, е придобила стотици декари земя в Пазарджишко с констативни нотариални актове, издадени от един и същ нотариус, след разпит на едни и същи свидетели. (Лекс)