🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битка на пазара за чиста вода в басейните изплува през КЗК

Компании от бранша за изграждане и поддръжка на СПА съоръжения се обвиняват в нелоялно пазарно поведение

Публиката рядко се гмурка в "малките" случаи на регулатора, но те обичайно са сигнал за нещо мътно в сектора на спорещите |
Публиката рядко се гмурка в "малките" случаи на регулатора, но те обичайно са сигнал за нещо мътно в сектора на спорещите |
Публиката рядко се гмурка в "малките" случаи на регулатора, но те обичайно са сигнал за нещо мътно в сектора на спорещите |    ©  Надежда Чипева
Публиката рядко се гмурка в "малките" случаи на регулатора, но те обичайно са сигнал за нещо мътно в сектора на спорещите |    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Преди над десетилетие КЗК намира картел в сектора, в който участниците и днес са подобни.
  • От липсата на конкуренция и модерни регулации страдат потребителите.

Искри прехвърчат над басейна. Те са видими през две странни решения на Комисията за защита на конкуренцията. Публиката рядко се гмурка в "малките" случаи на регулатора, но те обичайно са сигнал за нещо мътно в сектора на спорещите. А комисарите, вместо да потърсят картел или истински нелоялни практики, в случая с басейните остават слепи за внос на неразрешено китайско оборудване и се намесват в дребна стара сделка между компании в явно обтегнати отношения след неуспешно съдружие.

А темата с басейните и тяхната чистота е важна. В България броят на тези обществени места за плуване и СПА надхвърля 5 хиляди, като близо 4 хиляди са открити, а останалите около 1000 работят целогодишно. Груба сметка при среден месечен разход за химическа и техническа поддръжка на едно подобно съоръжение от приблизително 1800 лв. и като се има предвид сезонността на ползването на част от тях, показва, че само в този сегмент пазарът годишно възлиза на над 50 млн. лв. Отделно стои бизнесът с изграждане на нови басейни и резервните части за старите.

Пазарът по поддръжка не е пренаселен - основните играчи се броят на пръсти. На този фон само в рамките на няколко месеца КЗК се произнася по втора жалба в сектора. Общото кратно в двата казуса е Теодора Гаджалова и ръководеното от нея румънско дружество HS Hydro&Spa. То е регистрирано през 2003 г. и през последните години е един от пазарните лидери в северната ни съседка. От 2015 г. е официалният представител на един от големите световни производители на технологии за басейни - американската Hayward. На българския пазар румънското дружество е активно от 2017 г., като предлага над 20 бранда.

В края на 2022 г. румънското дружество на Гаджалова подава жалба в КЗК срещу "Флуидра Болканс" - най-големият играч в сектора на българския пазар и представител на един от най-големите производители на оборудване в Европа - испанската Fluidra. Твърдението е, че испански и китайски помпи, продавани от "Флуидра", са обозначени с маркировката СЕ, въпреки че това не е позволено, в случай че не отговарят на задължителните изисквания за енергиен клас на Европейския пазар, влезли в сила януари 2017 г. Това прави производствената и продажната стойност по-ниски от тези, които отговарят на изискванията. По този начин ценовата битка е предварително обречена, но преди всичко тези помпи въобще не трябва да бъдат доставяни на територия на Европейския съюз вече 7 години.

В решението си от май 2023 КЗК потвърждава валидността на Европейските регламенти 2009/640 и 1781/2019, касаещи изискванията за енергийна ефективност на моторите, но въпреки това взема решение против тях. Макар регулаторът да признава, че не е компетентен технически, не се допитва до ресорната държавна агенция или друг експерт. И отсъжда, че "това е нормална пазарна практика", позовавайки се единствено на твърденията на ответната страна.

"След като поставих въпроса за спазване на европейските изисквания към техническото оборудване в басейните, получавам ответен удар от съюз на основните участници на пазара, подпомогнат от КЗК"

Теодора Гаджалова, управител HS Hydro&Spa

В конкретния случай институцията, която би следвало да вземе отношение, е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която е отговорна за контролира техническата изправност на елементите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни.

Любопитен детайл е, че становище на ДАМТН не е допуснато и в съда при последвалата жалба на румънското дружество на Гаджалова. В момента тече срокът за произнасяне по делото на първа инстанция от Административния съд.

"Нямам необходимото образование и опит да коментирам правни казуси. Вярвам, че продуктите ни отговарят на всички изисквания", коментира лаконично случая Кирил Стефанов, изпълнителен директор на "Флуидра Болканс" .

Поръчка за 3000 лв., глоба за 84 хиляди

Броени седмици след произнасянето по първия казус от страна на КЗК в комисията постъпва сигнал срещу дружеството на Гаджалова. Той е от други две от основните на пазара компании - "Акватек" и "Уотър Джи БГ". Казусът е, че след румънския бизнес Гаджалова влиза директно на българския пазар и с още няколко съдружника създават компанията "Пултек". После явно нещата не потръгват и тя излиза от управлението. Но междувременно е продала две резервни части за помпи, поръчани от двете фирми, подали сигнала.

В сигнала се съдържат твърдения за "извършени действия в разрез на правилата на добросъвестната търговска практика". В случая тези две компании обвиняват Гаджалова, че "я познават като директор на дружество, наречено "Пултек", уважаван член на сдружението БПАБС, но при направени заявки са получили доставки на обща стойност 3000 лева от румънското дружество, докато очаквали доставките от българската фирма. Въпреки че въпросните лица посочват, че познават добре Гаджалова и представляваното от нея румънско дружество, 2 години и половина по-късно, след като са започнали търговски отношения с него, те заедно решават да сигнализират КЗК, че са "били заблудени" коя фирма представлява. Нещо повече - Гаджалова твърди, че в хода на преписката е предоставила доказателства, че поръчката от "Уотър Джи БГ" е получена на електронната ѝ поща на румънското дружество.

"Вие не смятате ли, че не е коректно да прецакваш партньорите си и да изпълняваш поръчки през дружеството, на което си едноличен собственик", риторично отговори на въпроса какво го е мотивирало да подаде сигнала Стоян Кожухаров, собственик на "Уотър Джи БГ". Той подчерта, че като председател на "Българската професионална асоциация басейни и СПА" не смята за морален и факта, че Гаджалова развива дейност в страната през румънското си дружество. Фактът, че две конкурентни фирми решават да се обединят срещу трета в името да защитят четвърта, Кожухаров обясни, че пазарното поведение на Гаджалова "да подбива пазара" е често обект на коментари между компаниите в сектора, а сигналът е израз на натрупано общо негодувание.

Димитър Вълев от "Акватек" коментира, че управляваното от него дружество години наред е било представител на Hayward в България, но е отказало да бъде ексклузивен такъв. След като "Пултек" поемат представителството за страната ни, установяват, че ценовите листи са с далеч по-високи равнища, отколкото са получавали директно, а в същото време вече са принудени да купуват от тях. Споделят наблюдението си с останалите двама съдружници в "Пултек" в отсъствието на Гаджалова и заедно стигат до извода, че най-вероятно тя "принуждава" американската компания да поддържа високи нива към тях, а в същото време предполагат, че е договорила по-добри отстъпки за румънското представителство.

"Пазарното поведение на Теодора Гаджалова е крайно агресивно и тотално разбива и разбутва пазара. Само в рамките на няколко години тя подписа договори за представителство с няколко наши доскорошни доставчици, обещавайки им според мен нереалистични обеми и продажби", коментира пред "Капитал" Димитър Вълев и допълни, че подаденият сигнал към КЗК е правният израз на "огромно натрупване" и несъгласието им с начина, по който Гаджалова развива дейността си.

КЗК решава, че нарушението е леко, и глобява Hydro&Spa с 59 хил. лв. и Теодора Гаджалова като физическо лице в размер, близък до законовия максимум - 25 хиляди лева.

"Причината да напусна управлението е, че останалите съдружници в "Пултек" имат склонност да участват в схеми, които не отговарят на моята лична култура и професионален опит", казва пред "Капитал" Гаджалова, но не дава детайли.

"Настоящата ситуация изобличава сдружението, наречено "Българската професионална асоциация басейни и СПА" (БПАБС), като сговорна единица на ръба на закона, която саботира всеки опит за модерно развитие според европейските и международните стандарти, така практически е в ущърб на целия уелнес пазар в България."

Асоциацията отвръща на удара

Всички податели на сигнала срещу Гаджалова са членове на ръководството на "Българската професионална асоциация басейни и СПА". Стоян Кожухаров, собственик на фирма "Уотър Джи БГ", е неин председател, а Димитър Вълев, миноритарен съдружник в "Акватек", и Павлин Шишков, едноличен собственик на "Кристал уотър" и изпълнителен директор на "Пултек", са членове на управителния съвет на асоциацията.

В разговор с "Капитал" Стоян Кожухаров потвърди, че от няколко месеца "Флуидра Болканс", чиито помпи са обект на първия казус, също официално се е присъединила към сдружението БПАБС.

В тази плетеница от дружества в битка срещу Гаджалова участва и адвокат Витан Андреев. Той е адвокат на асоциацията БПАБС и адресът на неговото дружество съвпада с този на сдружението. Витан Андреев е адвокатът на "Уотър Джи" в преписката до КЗК. Видно от Търговския регистър, новият член в съвета на директорите в "Пултек", на мястото на оттеглилата се Гаджалова, е Кристиян Витанов Андреев, син на адвокат Андреев.

"Пазарното поведение на Теодора Гаджалова е крайно агресивно и тотално разбива и разбутва пазара"

Димитър Вълев, "Акватек"

"Витан Андреев е адвокатът, който регистрира "Пултек", и сам той е написал член 42 (5) в устава на дружеството, който посочва, че всеки от членовете на съвета на директорите на дружеството има право да извършва паралелна търговска дейност. Включително конкурентна на предмета на дейност на "Пултек", коментира Гаджалова. И добавя, че КЗК игнорира устава и факта, че заявката за помпата от "Уотър Джи" е изпратена директно до електронната поща на румънското дружество.

КЗК не разглежда пазарните отношения в сектора за първи път. В началото на 2009 г. комисията установява картелно споразумение на пазара за изграждане и поддръжка на съоръжения за уелнес и СПА отдих. Тогава са санкционирани три специализирани фирми: "НОЛА 7" - с 200 хил. лв., "ЛЮТО - Георгиев и сие" - с 80 хил. лв., "ВЕБАКОМ - Едуард Тодоров"- с 60 хил. лв., които са договаряли цени и търговски условия, и вече несъществуващата "Националната асоциация СПА и уелнес центрове" с 5 хил. лв. В хода на това производство КЗК установява, че на заседания на управата на сдружението те са създали и прилагали механизъм за антиконкурентно сътрудничество. Това е станало чрез система от етични правила и възможност за разпределяне на пазари чрез бойкотиране на конкуренти и манипулиране на търгове.

Сигналът по казуса тогава е подаден от дружеството "СПА дизайн", но в хода на производството са установени нарушения от санкционираните дружества срещу "Астрал пул Болканс" - по-късно същата година преименувано на "Флуидра Болканс". От решението става ясно, че дружествата в асоциацията са се договаряли "да не се купува от новата структура "Астрал"; да се предприемат "координирани действия за изолиране на марката "Астрал" от инвеститорите"; "да се изработи (...) механизъм, при който да се координират пазарните действия на фирмите - членове на асоциацията, при участието им в търг срещу фирми на "Астрал" с цел спечелването на търга от фирма - член на сдружението".

"Наредбата, по която работим за качеството на водата в плувните съоръжения, е писана 1984 г. Сами може да си представите колко неадекватни и остарели са повечето текстове в нея",

Димитър Вълев, "Акватек"

Между сдружението тогава и сегашната асоциация има припокриване. Към онзи момент Стоян Кожухаров е имал миноритарен дял в "НОЛА 7", а активен член на сдружението е и "Акватек" .

"След като поставих въпроса за спазване на европейските изисквания към техническото оборудване в басейните, получавам ответен удар от съюз на основните участници на пазара, подпомогнат от КЗК", коментира Гаджалова. "Те са продавали и инсталирали дълги години забранени за територията на ЕС помпи, без да информират инвеститорите за това." Пред "Капитал" Теодора Гаджалова заяви, че е твърдо решена, ако се наложи, да отнесе казусите на европейско ниво.

Нефилтрирани регулации

И докато компаниите в сектора са заети да решават търговските си спорове през КЗК, качеството на предлаганите услуги в страната изостават значително от световните тенденции.

Всички представители на сектора, с които "Капитал" разговаря, определят, като най-голяма спънка пред развитието му морално остарялата нормативна уредба.

"Наредбата, по която работим за качеството на водата в плувните съоръжения, е писана 1984 г. Сами може да си представите колко неадекватни и остарели са повечето текстове в нея", коментира Димитър Вълев. На подобно мнение е и Стоян Кожухаров, като той допълва, че има нужда сериозно да се преработят и нормите за проектиране на водни атракциони, като дава за пример германския стандарт, при който на едно легло в хотелски комплекс трябва да се предвидят 4 кв.м в басейн при 60% заетост на легловата база.

Накратко - участниците на пазара са потънали в удари един срещу друг, а правилата при басейните са суперстари. Приятно плуване в тези несигурни води.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    victor_victim avatar :-|
    victor_victim
    • + 2

    Като човек търговец ще ви кажа, че тези се-ляни от т.нар. асоциация са последните, които се интересуват от чистотата на басейните. Крайно посредствени и крайно нелоялни като партньори. Обществена тайна е, че продават преетикирани китайски помпи! И както всички посредствени се обединяват срещу единствените, които търгуват по правилата и предлагат наистина качествени продукти и системи.

    Нередност?
Нов коментар