Интервю | Ваутер Гекиере, EBU: Европейският закон за свобода на медиите няма да реши всички проблеми изведнъж

Ръководителят на офиса в Брюксел нa Европейския съюз за радио и телевизия говори пред "Капитал" за новото европейско законодателство за медиите

Медийната среда в ЕС е различна на Запад и на Изток на континента. Докато триото скандинавски страни Норвегия, Дания и Швеция са на върха на World Press Freedom Index и продължават да служат като демократичен модел, където свободата на изразяване процъфтява, то в България (91-во място в същия индекс) медийната среда е в много по-лоша форма (на дъното в ЕС сме и по Media Pluralism Monitor).

В сряда Европейският парламент даде зелена светлина на първия закон в блока за свобода на медиите (EMFA). Той цели да въведе набор от правила за насърчаване на медийния плурализъм и независимост в целия ЕС и да реши проблема с качеството на медийната среда в различните части на континента. Очакваните резултати са да се ограничи политическата намеса в редакционните решения и да се даде повече прозрачност на медийната собственост. Предложеният закон трябва да защити журналистите от необходимостта да разкриват своите източници и от използването на шпионски софтуер срещу тях. Той също така поставя изисквания за системи за измерване на аудиторията и прозрачно разпределение на държавната реклама.

С цел да се предотврати използването на обществени медии за политически цели техните ръководители и членове на управителните съвети следва да бъдат избирани чрез прозрачни и недискриминационни процедури за достатъчно дълъг мандат. Те няма да могат да бъдат освобождавани преди изтичането на договора им, освен ако вече не отговарят на професионалните критерии

Медийното съдържание ще бъде по-добре защитено срещу премахване на онлайн съдържание и ще бъде създаден нов Европейски съвет за медийни услуги. Той ще следи за произволното ограничаване или изтриване на независимо медийно съдържание от големи онлайн платформи като Facebook, X (бивш Twitter) или Instagram. Платформите първо ще трябва да разграничават независимите медии от източници, които не са свързани с други интереси. Медиите ще бъдат уведомявани, когато платформата възнамерява да изтрие или ограничи съдържанието им, и ще разполагат с 24 часа, за да отговорят. Само след отговора (или при липса на такъв) платформата може да изтрие или ограничи съдържанието, ако не отговаря на нейните условия.

Какъв ще е ефектът на практика от новите правила, разговаряме с Ваутер Гекиере, ръководител на офиса в Брюксел нa Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), световна организация на обществените медии.

Ваутер Гекиере работи повече от десетилетие в офиса на EBU в Брюксел по редица стратегически политически досиета. Кариерата му включва също така експертни политически и юридически консултантски роли за вземащите решения в ЕС и академичните среди. Има магистърска степен по право (1998 г.) и по международни отношения (1999 г.) от университета в Льовен и магистърска степен по публично и международно право от университета в Мелбърн (2004 г.).

Преди малко мина гласуването на Европейския закон за свобода на медиите в пленарната зала в Страсбург? Законът претърпя промени по-пътя, доволен ли сте от крайния резултат.

Независимите свободни медии и журналистиката са от основно значение за Европа.

Мисля, че като цяло нашата оценка за EMFA е положителна - този инструмент ще изиграе ключова роля за една по-безопасна и ефективна медийна среда, за журналистите да успяват да си вършат качествено работата.

Смятате ли, че мерките, предложени със законодателството, са достатъчно конкретни за постигане на очакваните резултати?

Досега съществуваха европейски инициативи, но ролята на националните закони винаги е била много по-важна, защото говорим за медии, за новини и за местно творчество.

С този Закон за свободата на медиите вече имаме пряко приложим набор от правила, които ще бъдат от полза на журналистиката и на журналистите, които са изправени пред проблеми с независимостта на медиите. Ще се осигури тяхната киберсигурност и лична безопасност.

Можете ли да обобщите какво променя Европейският закон за свобода на медиите?

Става въпрос за два основни елемента. От една страна, това е определянето на онези много важни принципи за осигуряване на независимост, медии и журналистика, които, разбира се, са част от върховенството на правото в ЕС. И от друга страна - специфични правила за големи онлайн платформи, чиято роля в медийната среда нараства.

Как точно ще помогнат на сектора да се справи със заплахите от големите онлайн платформи?

EBU също събира опита на нашите журналисти и медии, за да види как работят с големи онлайн платформи. И на база техния опит е честно да се каже, че Европейският съюз е направил добър старт сега в създаването на някакъв вид дигитален наръчник с правила.

Законът за свободата на медиите допълва Закона за цифровите пазари и Закона за цифровите услуги. Новото е, че вече говорим за специфичен медиен закон на ЕС и той предоставя редица конкретни допълнителни гаранции.

Например, ако сте вестник или телевизионна компания и видите, че статията ви или новото ви предаване са изтрити от онлайн платформа без никакви обяснения, този закон създава процедура, която да позволи на медийните компании да комуникират по-добре и да обсъждат с големите технологични компании, за да видят къде е проблемът.

Има по принцип правила например за измерване на аудиторията онлайн. Все повече медийни компании разчитат на онлайн платформи, за да разпространяват своите предавания и съдържание. Но винаги ли имат данните в сайта за измерване на аудиторията? Нашият отговор беше "не". Затова се радваме, че този Закон за свободата на медиите въвежда и разпоредба и за това.

Ще успее ли законът да изравни състоянието на медийната среда навсякъде в ЕС?

Говорейки за свободата на медиите, правителствата в ЕС вече ще трябва да спазват определени основни стандарти за медии и журналисти. Но пак няма да се промени всичко радикално, да се решат всички проблеми изведнъж.

Искам да кажа, това е по някакъв начин "кутия с инструменти". И през следващите години ще трябва да разберем как ще ги използваме и доколко ще се ефективни.

Може би новият Европейски съвет за медиите, които ще бъде съставен, ще има своята роля за това законът да се прилага правилно и навсякъде?

Вероятно този нов орган ще има достатъчно ресурси и правомощия, за да направи това. Следях дебатите между различните институции по този въпрос и не беше лесно, имаше държави, които бяха против създаването му. Смятам обаче, че това е нещо добро, защото има трансгранични въздействия от начина, по който медиите оперират, и сътрудничеството е от основно значение.

Така че е логично регулаторите, опитвайки се да разработят как трябва да се прилагат тези правила, също да говорят по-редовно помежду си и да имат добра платформа за това. Именно това ще представлява Европейски съвет за медиите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • + 2

    Верно ни вкараха у Оруел!
    Диктатът и следенето в мрежата се нарича Закон за свободата на медиите... Сигурно ще го прилага Министерството на истината, което ще заличава всичко, което не отговаря на актуалната истина?

    Само че да припомня, че Оруел пише "1984" още преди ВСВ и в предговорите на изданията му винаги неотменно се отбелязва, че антиутопията му представлява разрез на тоталитарното общество на фашизма/комунизма.
    Е, при положение, че ЕК и лично фон дер налагат забрана на медии, сайтове, автори и стартират следене на изказващи различно от актуалното в момента мнение, питам се: каква е разликата между света, заклеймяват от Оруел като тоталитарен и днешния вид на ЕС?

    Нередност?
Нов коментар