Ново: Повече от едно място за дистанционна работа в трудовия договор

Парламентът прие окончателно промените в Кодекса на труда, свързани с работата от разстояние, като леко смекчи опита да се застопорят работещите на едно конкретно място

Божидар Божанов (ПП-ДБ) успя да извоюва повече гъвкавост при дистанционната работа
Божидар Божанов (ПП-ДБ) успя да извоюва повече гъвкавост при дистанционната работа
Божидар Божанов (ПП-ДБ) успя да извоюва повече гъвкавост при дистанционната работа    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Божидар Божанов (ПП-ДБ) успя да извоюва повече гъвкавост при дистанционната работа    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

С трудовия договор за дистанционна работа може да се уговори повече от 1 работно място, а работодателят може да променя мястото на работа за не повече от 1 месец годишно с писмено съгласие на работника. Това прие днес парламентът по предложение Божидар Божанов (ПП-ДБ) при второто четене на промените в Кодекса на труда, чийто основен акцент са нови разпоредби за дистанционната работа.

Промяната е малка крачка в правилната посока, но пак не решава напълно реалните казуси от живота с хоум офиса и работата от разстояние. И на практика отново ще е недопустимо да работите от кафенето или парка, а ще трябва предварително да сте посочили конкретната си локация пред работодателя и конкретното работно място, от което ще извършвате работата.

Грешен старт

Законопроектът на Министерството на труда и социалната политика изначално беше много критикуван от IT бизнеса, главно защото вместо да дава повече гъвкавост на работата от разстояние, каквато заявка се прави, той на практика закрепостява работещия дистанционно на едно определено работно място в дома му или в друга локация, което трябва предварително да бъде уговорено с работодателя.

Бюрократичният проблем е, че мястото на работа от разстояние, т.е. конкретната локация, се определя в индивидуалния трудов договор. Освен това, работникът, който работи от разстояние, трябва да предостави на работодателя и писмена информация за характеристиките на работното си място - в конкретно "помещение в дома на работника или служителя или в друго помещение по негов избор извън предприятието, където се извършва работата".

Работодателят пък е длъжен да информира работещите от разстояние за изискванията за организация на работата и за безопасните и здравословни условия на труд, като в закона остава възможността той да осъществява контрол с достъп до работното място - лично или чрез свои представители, както и представителите на синдикатите или на инспекцията по труда - със задължително предварително уведомяване на работника.

Така вместо гъвкавост законът връзва работещия от разстояние по начин, който превръща мобилната работа в много трудно осъществима, защото всяка промяна на мястото на работа изисква подписване на ново споразумение и нова размяна на книжа между страните, уведомяване на НАП и т.н.

Финалният вариант

Новите текстове, които Божидар Божанов предложи при второто четене на закона в пленарната зала, само частично решават тези проблеми и дават някаква възможност на работника и работодателя за повече гъвкавост при договарянето на условията за дистанционна работа. Доколкото систематичното място на новите разпоредби е в Раздел VIIIб "Допълнителни условия за извършване на работа от разстояние" на кодекса на труда, те се отнасят само за договорите за дистанционна работа. На практика, от една страна, възможността за уговаряне на повече от едно работно място при дистанционната работа отчита реалната практика в България, където масово се работи на хибриден режим - част от работното време се прекарва в офиса, а друга част извън него. От друга, доколкото няма ограничение за броя на работните места, които могат да се уговарят в договора, това дава възможност в него да се опишат поне сигурните локации.

Това обаче не дава опция за истинска мобилност, каквато е реалната практика. Концепцията за дистанционната работа чрез интернет е тя да може да се реализира от всяка точка на света, от кафенето, кварталната градинка, клуб, от плажа и т.н. Това е възможно в редица държави, които поддържат адекватна нормативна уредба на трудовите правоотношения. В България обаче дори след въпросните промени това няма да е допустимо, макар че масово се практикува, което означава, че законът няма да се спазва.

Втората възможност, приета при окончателното гласуване на промените по предложението на Божанов, издиктувано в пленарната зала, пък допълва опциите, като позволява работодателят с едностранен акт, но със съгласие на работника да променя до 1 месец годишно мястото на работа, т.е. локацията - от София например в Созопол или Синеморец. Как точно ще се развие практиката по прилагане на този закон е трудно да се прецени, защото повечето бизнеси от технологичния бранш ще продължават да спазват само формално закона, доколкото това не им създава затруднения.

Реформата в условията на дистанционната работа е заложена в Националния план за възстановяване и развитие под заглавие "Подобряване на нормативните условия за дистанционна работа", като се сочи, че КТ не отговаря на съвременните взаимоотношенията между работодател и служител в условия на дистанционна работа, а България може да се превърне в едно от местата, където "дигитални номади" да предпочитат да живеят и инвестират своите средства, ако се подобрят условията за това. България е закъсняла с изпълнението на ангажиментите си по плана и с това се обяснява форсирането на промените в КТ, които са силно критикувани.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882

    Не е много адекватно критиката да се позовава на "съществуващата практика", защото къде е казано, че тя е правилна? Ако приемем за нормално да се пренебрегват здравословните и продуктивни условия на труд, то какво пречи утре работодателят да събере служителите си в един частен гараж, вместо офис, да им хвърли по една гума да седнат и да каже, че те са се събрали там да работят дистанционно по своя воля и на своя отговорност?

    Нередност?
  • 3
    ume17135150921232362 avatar :-|
    Anthony Tzvetkov

    Какво ви касае, откъде работим, бе вашата комуна недоклатена, комунистична

    Нередност?
Нов коментар