🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Виж Неапол и мисли!

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ето ви един мръсен пример за това до какво води отлагането на проблемите. Ситуацията в италианския град Неапол тази седмица стана драматична, след като отчаяни от липсата на решение на продължаващата вече 15 години криза с боклуците (стр. 30) жителите му обявиха гражданско неподчинение. Наложи се да бъде повикана армията, за да разчисти купищата вмирисани отпадъци по улиците, а на много места полиция и граждани влязоха в директен сблъсък. Красивият Неапол буквално пламна. Причините за тази драма са многобройни (мафията, корупцията, бездействието), като всяка една от тях е допринесла по малко за големия провал на държавата.

Добре би било българските политици да са догледали докрай репортажите от италианския град. Ситуацията в София в момента е на пет минути от подобна картина: сметището в Суходол ту се отваря, ту се затваря, като общината твърди, че в него има още място, а жителите на квартала - че няма. Капацитетът му така или иначе е почти изчерпан, другите общини една по една отказват да приемат отпадъците на София, а прословутият завод за боклук още не е дори в начален етап на изграждане, въпреки че на софиянци той беше необходим още преди години. На всички е ясно, че дотук се стигна след доброволния отказ от планиране, продиктуван от користни интереси на общинската администрация или просто от некадърност. През повечето време българските политици изглеждат генетично неспособни да мислят в дългосрочен план, но дори и на тях трябва да е ясно, че софийският боклук има нужда от завод сега, защото след още година-две ще е безвъзвратно късно. Ако сегашната столична администрация позволи на корупцията и частните интереси да попречат отново на общия интерес, както се случваше досега, то тогава е добре да си пусне отново новините от Неапол. За да запомни как изглеждат горящите барикади по улиците.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    boby1945

    "..... българските политици изглеждат генетично неспособни да мислят в дългосрочен план ...."
    И да искат, не могат да мислят, защото изборите са максимум на четири години, а решаването на проблемите на София, включая и боклука, иска освен много пари, само боклука около 120-160 млн ЕВРО инвестиции извън сега разходваните 57 млн.лева/година, и много време за усвояването им, по която и схема да си изберете да правите това и независимо от особеностите на българина по отношение на далаверата. В края на краищата няма да си внесете българи, я?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Хан Аспарух

    Навремето част от прабългарите са се заселили в южна Италия. Случайни ли са мафиотизацията и бедността там днес?

    Нередност?
Нов коментар