🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Луиджи дe Маджистрис: Битката срещу екопрестъпността е тежка и като политик, и като магистрат

Бившият прокурор и настоящ кмет на Неапол пред "Капитал"

Има ли смисъл за един потомствен магистрат да влиза в политиката?

Опитът ми като магистрат е фундаментален за изборите, които правя като кмет. Служих като магистрат 11 години и винаги съм се занимавал с екологични престъпления. В предишната ми работа имах шанса да разбера как организираната престъпност в сътрудничество с хора от политиката и бизнеса е управлявала незаконно индустрията с отпадъците. Политиците разполагат с лесен начин да предотвратят проникването на мафията и престъпността в бизнеса. А именно като направят политически избор срещу изграждането на открити депа за отпадъци и инсинератори, които са големи корпоративни проекти и лесно привличат капитали с риск от инфилтриране на мафията, и вместо това приемат екологични политики, чието приложение започва отдолу нагоре, включва хората и се обхваща равномерно цялата територия.

И все пак по-добре ли се справяте като политик, отколкото като магистрат?

Това са две различни професии. Винаги когато трябва да се справям с екопрестъпления, срещам трудности – и като магистрат, и като кмет.

Какъв е отговорът ви срещу кризата с токсичните отпадъци около Неапол?

Този феномен за съжаление засяга цялата страна. Замърсяването на околната среда е факт, но трябва да се пазим от генерализации. Нужни са ни прецизна характеристика на замърсените места и детайлна намеса на правителството. Освен това трябва да помним, че в Италия има и огромни области, които са много чисти и се обработват с модерни зелени методи. Имаме фермери, които ползват най-напреднали технологии. Дори след като сме прочистили почвите, трябва да се пазим от проникване на мафията – тя пак може да намери начин да се възползва. Ето защо не обичам да говоря за бедствие – защото когато се използва думата бедствие, това предизвиква прекомерно внимание от страна както на политиците, така и на престъпниците.

Как по-конкретно планирате да разрешите тези проблеми?

За съжаление вече не съм магистрат, тъй като Италия не е нормална държава. Тук всичко е надолу с главата, но това е дълга история. Моята стратегия е не само да държа настрана традиционната мафия, но също и тези политически и институционални инфилтрации, които поддържат влиянието й. Другата ми стратегия е да справям с днешните проблеми, но същевременно да си поставям цели за бъдещето, които да водят до окончателни решения. Ето защо възприехме Протокола от Сан Франциско за нулеви отпадъци до 2020 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 6
    • + 2

    В Италия явно са осъзнали що за стока са еколозите. Време е и у нас да се усетим, преди зелените мафиози с техните тъпи лозунги да парализират някои доста перспективни индустрии

    Нередност?
  • 2
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • + 4

    Добре е, че има разумни хора, които се интерсуват от екопроблемите. Успех му пожелавам!

    Нередност?
  • 3
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • + 1

    "За съжаление вече не съм магистрат, тъй като Италия не е нормална държава. Тук всичко е надолу с главата, но това е дълга история. Моята стратегия е не само да държа настрана традиционната мафия, но също и тези политически и институционални инфилтрации, които поддържат влиянието й."

    Интересно колко много хора по света смятат, че не живеят в нормална държава. На другия бряг на реката тревата винаги е по-зелена.

    Нередност?
Нов коментар