🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Внимавай в евро-картинката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Търсят те някакви хора, решили били да те издигнат за евродепутат. Искаха ти снимата и личните данни. Казаха да им се обадиш спешно, че идвал крайният срок."

Ако майка ви се обади с това съобщение, може да си помислите, че нещо не е доразбрала. Но не - после ви намират "някаквите хора" от някаква партия и ви информират, че ще ви сложат в листата си за евроизборите, понеже "ти ги разбираш европейските парламенти" и "идваш от добро семейство". И накрая казват "айде, ще черпиш".

Този случай е истински и е от тази седмица. Той казва нещо за българската демокрация като цяло. В по-краткосрочни измерения е показателен за това как партиите подготвят продукта, който ще ни предложат на изборите - не с дебат на идеи и стратегия за излъчване на най-кадърните хора, не с мисия за служба на обществото. А с неадекватни аргументи като горните.

Тъжно е, че тази история в момента се случва в повечето български партии, които ще се явят на европейските избори. Очертава се в листите да видим доста хора, попаднали там по всякакви причини, но не и правилните. Те ще искат нашето доверие и може дори да го получат - втренчени в драматичните национални избори, повечето граждани не се замислят твърде за кого и какво ще гласуват на европейските. Ако изобщо гласуват.

Това е жалко - следващият Европейският парламент е важен за България и би могъл да е полезен; но може и да е безсмислен и кух, дори вреден, ако изпратим там поредните "заслужили партийци" или хора, избрани по отчаяния и случаен принцип описан по-горе. Скоро ще имаме възможност да решим как да постъпим. Ако не искаме да загубим един от малкото си инструменти за влияние и отстояване на българските интереси в ЕС, не трябва да пренебрегваме тези избори.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    flasha avatar :-|
    Flasha

    БРАВО НА АВТОРА. . . .

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Пренебрегващопренебрегван

    Българинът обича да пренебрегва. Точно затова гражданско общество в България няма.

    Нередност?
Нов коментар