🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Теория и практика на Европейския парламент

Кратък опреснителен курс за единствената избираема институция на ЕС и какво може и не може тя

След ниската избирателна активност през 2004 тази година ЕС заложи на силна информационна и PR кампания за популяризиране на евровота
След ниската избирателна активност през 2004 тази година ЕС заложи на силна информационна и PR кампания за популяризиране на евровота
След ниската избирателна активност през 2004 тази година ЕС заложи на силна информационна и PR кампания за популяризиране на евровота    ©  Reuters
След ниската избирателна активност през 2004 тази година ЕС заложи на силна информационна и PR кампания за популяризиране на евровота    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако погледате пленарната сесия на Европейския парламент (предават я на живо в интернет), най-вероятно ще умрете от скука. Преди това вероятно нищо няма да разберете или ще се зачудите за смисъла на тези протяжни изказвания и безсмислени вмятания, които ежегодно струват милиони евро на данъкоплатците. Въпреки скуката обаче смисъл има, включително за България. Парламентарните въпроси за използването на средствата, отпуснати за АЕЦ "Козлодуй" например, доведоха до засиления натиск от еврокомисията към София да спазва ангажиментите си по затварянето на малките блокове на централата. Многократното поставяне в ЕП на въпроса за свободата на българските медици в Либия пък стана причина за дипломатическите усилия на комисията, Франция, Германия и Италия, които в крайна сметка осигуриха успешната развръзка на случая. Освен това над 60% от националното законодателство на страните членки се приема в Брюксел, все по-голяма част от тези закони стават факт с одобрението на ЕП. А годишната му цена е 2 евро за всеки европеец.

Европарламентът има 736 членове, пряко избрани от гражданите. Те идват от почти 200 национални партии. Институцията е наричана задният двор на европейската политика - нерядко страните членки изпращат тук политици без опит (като представителите на НДСВ - Биляна Раева, ДПС - Мариела Баева, ГЕРБ - Душана Здравкова), такива, които са неудобни (като френския радикал Жан-Мари льо Пен), провалили се в националната политика или пък откровено странни (например българския "архонт" Слави Бинев, на чийто уебсайт могат да се видят негови полуголи снимки в джудо пози). Мандатът им е пет години, като този на Европейската комисия. През голяма част от времето те заседават в Брюксел, месечните им пленарни сесии са в Страсбург, а секретариатът - в Люксембург. Честото местене и разходите по двете огромни сгради е повод за постоянна критика към европарламента, наричан пътуващ цирк. Вината обаче не е негова - местоположението му се определя от лидерите на страните членки, а Франция твърдо отказва да лиши Страсбург от домакинството.

Евродепутатите членуват само в собствените си национални партии, те пък са част от европейски политически семейства - няколко чадъроподобни обединения с рехави сходни интереси и политическа платформа. Например социалистите от скандинавските страни са много по-пазарно ориентирани от френските си десни колеги, Европейската народна партия пък включва от изявени евроскептици до убедени федералисти. Европейските партии нямат почти никакъв контрол над членовете си. Всъщност, ако искате да разберете как функционира Европейският парламент, може да прочетете нещо за американския Конгрес, който поради федералната структура на САЩ поне формално донякъде наподобява европейския.

Заради това мъгляво разделение в европарламента

Реално няма мнозинство и опозиция

а гласуването често се подчинява на национални интереси. Това работи добре за някои страни - Германия например прокарва голяма част от законодателното си лобиране през евродепутатите си. Не е тайна, че канцлерът Меркел и предшествениците й лично инструктират лидерите на националните си делегации в европарламента как да гласуват. Германия обаче има 99 евродепутати и следователно това лобиране почти винаги е успешно. България със своите 17 представители трудно може да постигне същото, освен ако те са убедителни и спечелят съюзничеството на колеги от други страни.

Парламентът одобрява голяма част от законодателството и определя бюджета на ЕС в сложна съвместна процедура със Съвета на министрите на страните членки. Често след стотиците поправки, допълнения и лобиране окончателният закон няма почти нищо общо с първоначалното предложение на комисията, а е беззъб компромис по най-малкия общ знаменател между национални, политически и бизнес интереси. "В крайна сметка много от решенията са почти безсмислени, слаби закони, които не задоволяват никого", обясни Дерк Ян Епинк, бивш високопоставен служител на Европейската комисия и автор на популярната книга за ЕС "Животът на един европейски мандарин".

Ако Договорът от Лисабон влезе в сила, законодателните правомощия на европарламента ще се увеличат. Въпреки това в редица важни области евродепутатите изобщо нямат думата - правосъдие и вътрешни работи, сигурност, данъчна политика и разширяването на еврозоната. Това не им пречи да бълват доклади, декларации и резолюции по тези и други въпроси извън тяхната компетентност - от изборите в Афганистан, през културното наследство на Южна Америка та до 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това създава впечатлението, че Европарламентът не е сериозен инструмент за управление, а скъп клуб за безсмислени дебати.

Това не е съвсем така - заедно със страните членки евродепутатите решават разпределението на европейския бюджет и

Гласуват колко пари

отиват за различните му пера - земеделие, структурни фондове, администрация, наука и т.н. Така от следващите български евродепутати през 2012 г. донякъде ще зависи колко евросредства ще получат българските земеделие, инфраструктура и околна среда в периода до 2021 г. - важно решение за икономическото развитие на страната. За разлика от Европейската комисия европарламентът не контролира харченето на парите и не може да "замрази" средствата на някоя страна членка. Той обаче оказва натиск върху комисията за по-стриктен контрол - наскоро например парламентът я застави да контролира по-изкъсо управлението на европейските пари в България и Румъния и дори и поиска доклад за еврофондовете у нас - стъпка, на която другите институции нямат право.

Приемането на нови членки в ЕС става само със съгласието на европарламента. Той е и единственият орган, който може да уволни цялата комисия (но не и отделните й членове). Досега това не се е случвало, като единствено комисията на Сантер подаде оставка през 1999 г., за да избегне разпускането й. Контролът над комисията не свършва дотук - европарламентът гласува назначаването на председателя на институцията, избран от страните членки, и одобрява отделните комисари - процедура, която предстои през септември и октомври. Тя изобщо не е символична - през 1994 г. комисията на Жак Сантер беше одобрена с мнозинство от само 22 евродепутати, въпреки че имаше безусловното одобрение на страните членки. Засега е трудно да се каже дали и тази година ще наблюдаваме подобен драматичен развой - ако социалистите, крайнолевите и евроскептичните партии спечелят повече гласове, те могат отново да вгорчат живота на Барозу. През 2004 г. той замалко да стане първият председател на отхвърлен екип въпреки подкрепата на десните и част от либералите. Историята познава и комисари, одобрени от страните членки, но отхвърлени от парламента. Най-известен е италианският кандидат за комисията на Барозу - Роко Бутильоне, който получи червен картон заради изказване против хомосексуалността.

Затова евроизборите са определящи за качеството и възможностите на бъдещата комисия да направлява ЕС в трудни времена. Но не само - днес над 70% от законодателството е продукт, изготвен с участието на Европейския парламент - а това са закони, влияещи на всички нас. Така че, скучен или не, европарламентът заслужава внимание - включително на изборите през юни.

Идеалният евродепутат

1. Владее повече от един чужд език (руският не се брои), комуникативен е, носи на алкохол и не се тревожи за диетата си (всички тези коктейли, вечери...).

2. Той/Тя е опитен законодател, знае как да прокара важен законопроект както в европейските, така и в българските институции. Не си преписва заслуги, особено когато неговият глас е само един от 736-те и не обявява за своя победа нещо, което е предложено от друг и решено от трети (като някои от настоящите ни евродепутати - Маруся Любчева, Петя Ставрева).

3. Не страда от: мания за величие, предразсъдъци към други нации и етнически малцинства (като Димитър Стоянов) и алчност към медийно внимание (като повечето ни сегашни евродепутати, които често се оплакват в медиите, че не ги отразяват достатъчно).

4. Има интересни и конкретни идеи (не само пожелания), които може да обясни ясно на гражданите и да прокара в ЕП (като Кристиян Вигенин и Николай Младенов).

5. Активен е с полезни неща (вместо да залива комисията с безсмислени въпроси като как се бори със сомалийските пирати като Душана Здравкова и Маруся Любчева).

6. Слуша не само партията си, но и избирателите; има смелост да гласува по съвест.

7. Прекарва работно време в България, вместо на "работни визити" в Австралия и Нова Зеландия (Илияна Йотова), Антарктида (Биляна Раева) и САЩ (Владко Панайотов).

8. В края на мандата си може да посочи поне три конкретни подобрения в България, постигнати с негово участие.

9. Не се занимава с глупости ("коктейл-дегустация на български мед", "колекцията на Васил Божков в европейското културно наследство").

Партии за всеки вкус

- Антиислямската Партия на свободата на холандеца Херт Вилдерс - в момента е най-популярната партия в Холандия. Иска да забрани Европейския парламент и да спре евросредствата на по-бедните страни членки

- Движение за по-добра Унгария - екстремистка и евроскептична партия, сравнително популярна заради обвиненията си към традиционните партии за икономическата криза

- Партията на свободата на покойния австрийски политик Йорг Хайдер - също много популярна. Крайно консервативна, против "вмешателството" на ЕС и против европейския бюджет

- Движение на надеждата в Португалия - смятат надеждата и оптимизма за основни човешки права. Очаква се да спечелят един евродепутат

- Германската Партия на виолетките - искат повече духовност и човечност в политиката. "Но не сме езотерични", според сайта им

- Пиратската партия в Швеция и Германия - създадена в подкрепа на торент сайта The Pirate Bay. Борят се за неограничен и безплатен достъп до информацията в интернет, смятат свободата в мрежата за основно човешко право
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    ралица
    • - 1
    • + 5

    Благодаря на авторката за добре поднесената информация.

    Нередност?
  • 2
    stir avatar :-|
    stir
    • - 3
    • + 2

    Не е задоволителна, прекалено е сложен езикът, систематизация почти липсва. Организацията не помага на читателя да разбере нищо. Много факти, но организирани идеи няма. Съжалявам за опропастената добра идея, въпреки че ми е любопитно да чета за куриозите на българските евродепутати. Да бяхте написали статия за това как са се справили те. В тази статия трябваше да обясните "какво може и не може тя" и как работи.

    Нередност?
  • 3
    mims avatar :-|
    Mims
    • - 2
    • + 3

    Прави ми впечатление, че все по-често в коментарите на сайта на Капитал се пише за качествата на журналиста, написал статията и по-рядко по темата на самата статия. Има дежурни "експерти", които постоянно рецензират писанията на журналистите. Може би си нямат работа хората в условията на "глобална финансова криза", а им се иска да пишат и те, но уви.
    Та, към тези хора: Дразните вече! Ако няма какво да кажете, по-добре не казвайте нищо!

    Нередност?
  • 4
    nellyo avatar :-|
    nellyo
    • + 1

    Добре - ето за качествата на публикацията: можело е по-добре.

    Тази точно публикация не мога да си представя за кого е:
    - Ако не знам как е: нищо няма да разбера от този текст.
    - Ако знам как е: неточностите ме дразнят, а те не са малко.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1

    Е добре е да се светне гласоподавателя за какво аджеба ще гласува и има ли то място у нас!?!
    Колко "гласоподаватели" в България сме наясно имали, няма ли, някой в Европарламента, защо въобще го има и какво ще стане ако го няма, а предстоят избори точно за него, не за ББ кмет на Брюксел или Страсбург (хубави градове не им го пожелавам)!!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Ан-24

    Хареса ми статията. Смущава ме обаче № 4:
    "Ако знам как е: неточностите ме дразнят, а те не са малко."
    Кои са неточностите уважаеми № 4? Интересно ми е и ще съм много благодарен на евентуална допълнителна информация.

    Нередност?
  • 7
    stir avatar :-|
    stir

    До #3,

    Напълно си прав, дразнещо е. Но същевременно е полезно, за да знае авторът, че читателят внимава и се надява на по-високо ниво.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    [email protected]

    Бих искала да направя една малка корекция. Доколкото знам членовете на Европейския парламент са 785, като българските евродепутати са 18 на брой.

    Нередност?
  • 9
    superhristo avatar :-|
    Камю
    • + 2

    Да, досега наистина бяха така (18), но това беше понеже ние влязохме по средата на мандата на текущия парламент, когато броят мандати не беше индексиран правилно. За предстоящите избори мандатите се сметнаха отново и България остана със 17 места. То даже като се замислиш бройката на депутатите е доста раздута и спокойно може да се намали. Както и това пътуване между различните градове е напълно излишно и скъпо удоволствие. Не става дума само за разходите за транспорт, хотели, администрация, поддържане на N сгради, а и това че всеки депутат имам определен бюджет да поддържа асистенти в различните си офиси - абсолютно ненужно. Има и още един парадокс - два депутата не могат да вземат едно такси от летището в Страсбург до Парламента, а се возят всеки в отделно. А това, в крайна сметка го плащаме ние, гражданите на ЕС. Според мен ще има още реорганизации в тази посока, но и нека не забравяме, че ЕП е относително млада институция и може би още не е в оптималния си вид...

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    европеец

    Много хубава статия точно за идните избори и въобще за ЕП може да видите на:
    http://www.duma.bg/2009/0509/110509/index.html

    Нередност?
Нов коментар