"Октопод" не е последната серия на филма

Ако се открият данни за извършени престъпления, никой няма да се измъкне от наказателна отговорност

Борис Велчев
Борис Велчев
Борис Велчев    ©  Надежда Чипева
Борис Велчев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента репутацията на българската държава е на държава, която има структурен проблем с организираната престъпност и корупция. Аз нямам някаква рецепта как бихме могли да изкореним тази репутация, поне в близко бъдеще. Знам само, че можем да я променим частично, бавно, постепенно, като премахнем онези предпоставки, които са я формирали. Никой от вас няма илюзията, че е възможно България един ден да няма наркотрафик, контрабанда, трафик на хора, всички онези дейности, които свързваме с организираната престъпност. И тогава въпросът е: защо толкова трескаво поставяме това като основен приоритет, защо насочваме целия си ресурс към противодействието на организираните престъпни групи в страната? Когато отсега е ясно, че те ще бъдат заменени от може би още по-опасни и още по-агресивни. Аз лично си мисля, че преходът в България ще свърши тогава, когато изчезнат мутрите на прехода и тези знакови фигури, свързани с организираната престъпност, бъдат отстранени от българския обществен живот и бъдат изправени пред правосъдието.

Защо те са по-опасни от новите? Мисля си, че трябва на всяка цена да постигнем ефектно противодействие на организираната престъпност не защото новите престъпни групи, които ще заемат тяхното място, ще бъдат неопитни или по-малко агресивни, а защото те няма да имат традицията на 20-годишната взаимообвързаност с държавата. Няма да имат онези неподозирани и понякога опасни връзки с правозащитните организации, с полицията, с политическите партии и тогава разбиването на тези организирани престъпни групи може да стане един сравнително рутинен процес. И тогава проблемът на България с организираната престъпност ще престане да бъде структурен и ще се превърне в един, макар и значим, рутинен проблем.

За политическото представителство на мръсните пари

Никога не подценявам регионалните организирани групи, които може да не са известни на широката публика, но много сериозно тероризират малки и големи градове в страната. Които се опитват да проникнат в политическия живот, да купуват гласове и да участват в местната власт. И не е изключено един ден да се организират в такава степен, че да купуват гласове, участвайки в централната власт. Някакви хора с нелегитимен бизнес, очевидно със средства, които не са данъчно обложени, финансират незаконно политически партии. Тези политически партии след това влагат така получените незаконни пари в престъпната дейност по купуване на гласове. В крайна сметка увеличават своето присъствие било в местната, било в централната власт. И накрая с мръсните пари и купените с тях гласове формират политическо представителство, което се бори с престъпността и корупцията.

Прекъсването на жизнения път на големите организирани престъпни групи на прехода постига и още една цел – прекъсване на тяхното участие в българския политически живот или поне силното му ограничаване.

Преди няколко дни премиерът определи случващото се в държавата като война. Имаше хора, които тясно разбраха това понятие и заключиха, че става дума за война на държавата срещу една определена организирана престъпна група. Не съм, разбира се, говорител на министър-председателя, но си мисля, че той имаше предвид нещо много по-широко. Очевидно е, че тече не отсега една много ясна и отчетлива война на държавата с всички онези, които искат да продължат да тровят децата с наркотици, да изнасят жива плът в чужбина, да рекетират, да убиват, да насилват. В тази война, боя се, че ние имаме много строг кодекс на поведение, разполагаме единствено с това, което ни дава НПК, а те, тези от другата страна, разполагат с широк арсенал от възможности, включително убийства, заплахи, компромати. И все пак аз съм оптимист поради две основни причини: историята вече не е на тяхна страна, времето им мина и, второ, почвам да усещам или поне така си мисля, обществото престана да бъде на тяхна страна.

За корупцията

В нашето общество липсва култура на противопоставяне на корупцията. Когато българският съд издаде присъда за подкуп в името на народа за едно много тежко корупционно престъпление, веднага въпросът, който изниква, е дали народът иска това? 

Аз мисля, че в България противодействието на корупцията погрешно се смята като основна задача на полицията и прокуратурата. Докато в България има прокорупционно законодателство, докато има такъв ред, по който се харчат публичните средства и изключва особено гаранции за тях, аз си мисля, че каквито и усилия да полагат полицията и прокуратурата, резултатът ще бъде незначителен. През последните 20 години борбата с корупцията беше извадена идеологически на преден план, представяна като задължение на правоохранителната система. Кой знае защо не мислихме за корупцията с понятието "превенция" и сега берем горчивите плодове на това отношение. И се питам защо държавата харчи толкова много усилие, енергия да се опитва да върне една частица от незаконно полученото, вместо да създаде предпоставки да не се получават по незаконен път.

За прането на пари

Вероятно ще възникнат въпроси, свързани с една икономическа последица от престъпната дейност, независимо дали става дума за организирани престъпни групи или за корупционни практики, и това е дейността по изпирането на пари. Извеждам този проблем, защото през последните години изведнъж се подцени фактът, че противодействието на изпирането на пари някак отпадна от европейските доклади, престана да бъде основна критична точка. Това не е случайно. През последните две години вече има един немалък брой, няколко десетки осъдителни присъди на лица, изпиращи пари, има и създадена добра съдебна практика. Казвам това, за да подчертая, че никакъв резултат няма да има в борбата срещу организираната престъпност и срещу корумпирани чиновници, ако не съумеем да изземем облагите, които те генерират с престъпната си дейност.

За делото "Октопод"

Трябва съвсем честно да кажа, това дело, което вълнува обществото през последните дни и известно вече под името "Октопод", както го нарече министър Цветанов, е вероятно едно от най-тежките и сложни дела, с които аз в моя скромен четиригодишен опит съм се сблъсквал. Сложността му е в две посоки, първо, с факта, че става дума за една многомащабна организирана престъпна дейност в много направления. И това е по-малката беля. Онова, което е истински важно, е, че от това разследване се очаква да се даде отговор на въпроса защо се е случило всичко това. Кой го е позволил? Знаете, че този въпрос обикновено в България е много труден, защото отговорът му потъва в една мъгла от обяснения и в която всички имат своите оправдания. Искам да ви уверя, че ние много сериозно ще се опитаме да изясним този въпрос с ограничените средства, които НПК ни е дал.

Има дела, които започват шумно и постепенно заглъхват. Има такива дела, в които за съжаление първоначалните прогнози не се потвърждават и постепенно обвинението започва да деградира, докато се стигне било до прекратяване на делото, било до обвинение по по-лек текст от НПК. И има дела, които, след като бъдат образувани, се развиват с една главоломна скорост. Делото, за което говоря по операцията "Октопод", е от втората категория. В последните дни бяха получени свидетелски показания на над десет души и всички те по един смайващ сходен начин, колкото и да са различни, описват една и съща схема – на насилие, изнудване, методи, които очевидно никой не може да търпи в XXI век. Аз мисля, че от това дело първоначалните прогнози за мащаб се оказват скромни, мога да прогнозирам, че в края на разследването и онова, което сега ми се струва значимо, голямо и впечатляващо, ще се окаже също така скромно. Хубавото е, че се появиха лица, които застанаха с името си, застанаха открито и честно казаха какво им се е случило и повярваха на държавата. Нищо нямаше да стане, ако ги нямаше тези лица. Както ги нямаше през последните години. Затова, като упрекваме държавата си защо не прави едно или друго, всеки от нас очевидно трябва да се замисли и ... за своето гражданско поведение. 

Разбира се, има и анонимни свидетели, защото страхът продължава да бъде голям. Но аз мисля, че има достатъчно доказателства за една мащабна престъпна дейност, свързана с насилие, дейност, свързана със своите икономически измерения, и ние сме в началото на нейното разследване. Хубаво е да оценяваме хората по това, което те са направили, а не по репутацията им. Аз не знам как мога да оценя факта, че господин Алексей Петров е работил за ДАНС в контекста на обстоятелството в последните дни - намерихме в неговия кабинет секретни материали на ДАНС. Не знам какво точно е свършил Алексей Петров за ДАНС. Но, по всичко изглежда, ДАНС е свършила немалко работа за Алексей Петров.

За Никола Филчев

Аз имам такава практика последните четири години на мандата ми, никога не коментирам г-н Филчев по етични съображения, защото ние, двамата, сме много различни. Има обаче обстоятелства по това дело, които могат да наложат той да дава показания, това няма нищо общо с политика, няма нищо общо с политическите призиви да бъде разследван г-н Филчев, защото в България никой не може да бъде разследван просто така. Но трябва да кажа, че ако се открият данни за извършени престъпления, никой който и да е в момента или който е бил, няма да може да се измъкне от наказателна отговорност.

В последно време се случиха знакови неща в противодействията на престъпността: бяха разкрити, макар и малко на брой, но все пак бяха разкрити поръчкови убийства. Бяха задържани "Наглите", бележити представители на организираната престъпност чувстват много осезаем натиск от държавата. "Октопод" не е последната серия на филма. Аз искам да ви уверя, че той е поредната серия и сериалът продължава. Онова, което ми се иска да изведа като поука от това, което се случва досега, е, че този, който подценява възможностите на българската полиция, изобщо на българските власти, много бърка.

Изказване на главния прокурор Борис Велчев пред Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. (Със съкращения) 

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grosskopf avatar :-|
    Grosskopf
    • + 7

    "Аз искам да ви уверя, че той е поредната серия и сериалът продължава." Колко точно го е казал г-н Главният прокурор. Един сериал, който гледаме от 20 години и ще гледаме Докато свят светува...

    Нередност?
  • 2
    charlyb avatar :-|
    charlyb
    • + 4

    Октопод ако е филм, изобщо не е сериен. Октопод е филм, който ще прекъснете, г-н Главен прокурор, без изобщо да разберем какъв му е края.

    Нередност?
  • 3
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 2
    • + 2

    Добре, че цялата държава Ви следи, така че няма да може да се прекрати делото...

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Александър
    • + 3

    Г-н Велчев какви ги приказвате??? Новите групи щели да бъдат по-неопитни?????
    Нали пак ще се изберат хора от същата среда, за да застанат на мястото на А.П. За големи глупаци ни взимате. Къде е сбъркал А.П. и с какво пречи на другарите , които ни управляват от 1944 год.????? Многократно сме свидетели на разчистване на сметки и никога филма, който е сериен не завършва добре за обикновените хора. Разчиствайте си сметките по върхушките и не ни занимавайте с глупости. ББ и ЦЦ нали бяха в МВР.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    зина
    • + 7

    Господин прокурор, ако не беше натиска от вън нямаше да има никакъв октопод и вие щяхте да си работите много добре със секретния сътрудник Ал,Петров както казахте че сте работили и преди. ЗАщо останъхте изненадан от фактите за Ал,Петров, че те бяха известни на цяла България. Преди 2 години един анонимен сайт побликува повече от тези факти. Можахте да откриете анонимните администратори и журналисти , но не можахте да откриете кой преби журналиста , който издаваше този сайт.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Там
    • + 2

    "Главният прокурор Борис Велчев казва, че това е едно от най-тежките и сложни дела, с които се е сблъсквал като обвинител №1"

    Разбира се , че е трудно. Убеден съм , че и Велчев и Кокинов са част от схемата. Именно затова са там - да не допускат издънки в мафията.
    Всички дето ги убиха се оказва , че са давали сигнали или са искали срещи с Кокинов , а малко след това следва разстрел и за Георги Стоев и за Боби Цанков...

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Ан
    • + 2

    Г-н Велчев, докажете , че сте чист и не бъдете толкова предпазлив и само с изказвания смекчив, а действайте по-смело, целенасочено и уверено.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    БАЙ МИЛЕ
    • + 1

    Велчев, разбирам! И ти самия не си вярваш , че това театро което ни предлагате/да ти не си сценариста или режисйора/,решава въпроса с така наречената организирана престъпност.Защото тя не се свежда само до някакви мутри които въртят дрога,проституция или рекет с прехвърляне на собственост-къде по-едро, къде по-дребно.Въпроса е в това какъв е генезиса на това животно наречено ПРЕХОД.А прехода по неговата дълбока същност задължително изгражда политико-мутризирани структури/наречени благовидно партии/ за разграбване и присвояване на държавната собственост.Същите тези партии, чрез "Народното събрание" придават законова основа на това бандитско разграбване.Естествено, тези които не могат да се докопат до собственост по този законно бандитски начин, търсят други възможности и попадат под ударите на първите и биват класифицирани като гангстери, мутри и други подобни.А в същност, политико-олигархическите бандити и мутрите съвместно оформят така наречените мафиоски кланове. ОКТОПОДА който МВР и Прокуратурата са го емнали , дори не е мафиотски клан.Той е една рехава и нищожна бандичка за измиване лицето на цялата бандитско-политическа олигархическа класа в България.Велчев, искате или не Вие ще им свършите работата с измиване на лицето, а съда ще им подаде пешкира да се избършат.И по този начин приключваме прехода и влизаме в бъдещето с ведри лица.

    Нередност?
Нов коментар