🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди три години, когато учителите бяха на улицата, за да искат още пари, направихме тема за висшето образование в България. Сега протестират студентите и професорите, а темата отново е за университетите. Чисто съвпадение. Но тогава и сега избрахме да се фокусираме не върху това колко пари дава държавата, а как и защо висшето образование и бизнесът в България изглеждат все така отчайващо далечни и несъвместими. Рейтингът на българските университети, излязъл тази седмица, показва, че работодателите не виждат престиж във ВУЗ-овете, а под 1/5 от студентите намират работа по специалността, която учат. Това е категорична присъда за адекватността на висшето образование в страната.

Университетите продължават да не се движат към пазара, защото парите им не зависят от това, а бизнесът няма идеите и желанието да работи заедно с тях. И едните, и другите обаче се нуждаят от сътрудничество, за да имат шанс на общ пазар като европейския. Софийският университет например е на първо място в рейтинга, но в него се сравнява с колежа в Албена, а не с Варшавския или Централноевропейския университет в Будапеща. Учещите в чужбина се увеличават главоломно, докато чуждите студенти в България от 2007 г. насам са 3%.

Рейтингът е добра първа стъпка. Това, от което наистина има нужда, са нови, смели идеи - например обединението на университети. Защото моделът очевидно не работи и изгубеното в образованието обезсмисля инвестициите, които правим сега в инфраструктура.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dow_jones avatar :-|
    dow_jones
    • - 10
    • + 10

    "Рейтингът е добра първа стъпка." Капитал, моляяяяяяяяяя?

    Погледнете критериите и класациите.... Пълен провал. Възможно ли е УХТ-Пловдив да е пред СА Свищов по критерий "икономика"... Що за смях е това, някаква скрита лимонка и тн.... Пълна издънка на образователното министерство...

    Нередност?
  • 2
    kkozarev avatar :-@
    Kamen Kozarev
    • - 4
    • + 5

    Хайде стига с този 'бизнес'! Българският 'бизнес' не става за нищо. Трябва да се тръгне от университетите - доброто образование (в която и да е дисциплина) води до умни хора с идеи, които стартират собствени проекти и компании, и генерират добавена стойност! Така се прави собствен, роден бизнес - а не чуждите компании да идват да берат маймуни от клоните на банановите университети за нископлатен труд. Капишшш? Ако това се случи, няма да се търсят бизнес и образование в нощта постоянно.

    Та проблемът е и в преподавателите, които са мноого назад в квалификацията (по много причини) - най-добре да уволнят всички преподаватели и да си внесат една трета на брой, но класни, и да им плащат три пъти повече за да вършат поне два пъти по-добра работа...

    Капитал, разбирам ви, че сте за капитализъм и бизнеса, ама в случая нито бизнесът е бизнес, нито образованието е образование.

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • + 3

    До коментар [#1] от "dow_jones":

    Не си в час и не знам дали не ти е дошла в повече "тревата". Няма нищо по-логично от това университети като аграрния и хранителния в Пловдив да са лидери в обучението. В тях специалностите са не само първи по рейтинг измежду подобните им, но и много по-реномирани от финансите в Свищов, примерно. Затова ти казвам, че значението на един инженер с диплома от УХТ за икономиката е много по-голяма и важна от тази на някакъв смешник с диплома за икономист от Свищовската "Академия".

    Нередност?
  • 4
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • - 1
    • + 1

    Поддържам #2 в частта оценка за това, което наричаме "бизнес". Тези хора в голямата си част не стават за нищо, дори на повечето не бих дал хляб във фирмата си, какво остава да са ми шефове. Разбира се, има и изключения, но няма как да се каже колко са - за мен са около 10-12 % от всички предприемачи.
    Но ето там е проблема - няма как гласовете на един измежду 9 или 10 човека занимаващи се с бизнес да се чуят достатъчно високо, така че да формира политика. Вместо това на първия ред седят някакви нагли самозванци, на които май всичко им е криво - като се почне от това, че денят е 24 часа от които се работи едва в 8, и се стигне до там, че работниците и служителите не са роби и за съжаление искат да им се плаща за труда.
    Всъщност искам да кажа, че висшето образование е само стадий от човешкото развитие. Предполагам и други са оставали учудени колко добра е подготовлата им от българския ВУЗ и как някой наперен чужденец слуша с интерес това което му говори "недоучилия" нашенец. Истина е, че ни куцат езиците, но това не ни прави никак по-лоши професионалисти. А самозванците, наричащи се "бизнес" и "работодатели" вместо да се занимават с образователната система, да се залавят за работа и да инвестират в модерни технологии, за да могат специалистите им да се разгърнат.

    Нередност?
  • 5
    medesc avatar :-|
    Medesc
    • - 1
    • + 2

    Статията е много коректна и е на най-важната според мен образователна тема. Всички плащаме , за да финансираме българското образование и не трябва да ни е все едно дали то произвежда безработни , продавачи, брокери , анкетьори, бармани и сервитьори, рецепционисти, шофьори , готвачи и обслужващ персонал или подготвя специалисти , чиято компетентност не е локална величина. Чували сме , за Българи работещи в "Майкрософт", "Гугъл" , "АйБиЕм","Блумбърг","Ротшилд","Нокия","Мерцедес","Ферар" и други световни лидери, но те по-скоро са успели въпреки , а не благодарение на завършеното си висше образование в България.
    "Рейтингът е добра първа стъпка." е казано точно, ясно и съм на 100% съгласен. Критериите и методите за оценка подлежат на корекция и това е нормално - много рядко първата версия на нещо е съвършенна.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 2

    Университетът не е създаден с цел "........ работодателите ДА ВИЖДАТ престиж във ВУЗ-овете, а под 4/5 от студентите ДА НАМИРАТ РАБОТА по специалността, която учат ... (така беше при Тато) ...." а с цел да създава разумни хора, с определени умения, код на поведение, връзки и познаства в Обществото, които по лесно ще се реализират като хора, и да са по полезни за самото това общество от тези дето не са "минали" през Университет, не че като хора са по "долни" .....
    ------------------------------------------
    Едва ли работодателите от1930-те са се прехласвали пред престижа на проф Златаров, нито пък той ги е молел за работа по специалността, едва ли са имали специалност за него ....,
    но е проф. Златаров, когото и котките от улицата знаят....

    Нередност?
Нов коментар