🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да изиграем позитивният герой

Френската позиция за Шенген

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Желанието на Франция да забави включването на България и Румъния в шенгенското пространство е добра възможност за администрацията да покаже за какво данъкоплатците плащат за нея.

Непремереното държание на Никола Саркози дразни всички в ЕС. Забавното е, че не кой да е, а Силвио Берлускони, който не е пример за умерен политически стил, трябваше с характерен жест с показалеца насочен към слепоочието си да покаже на румънския президент Траян Бъсеску какво мнозина мислят за Сарко (видеото е достъпно в youtube). София като цяло този път може да се похвали, че в общи линии изпълнява техническите критерии за членство в шенгенската зона – българските граници не са много по-пропускливи от гръцките или италианските примерно. Мнозинството от държавите в ЕС като цяло подкрепят присъединяването на София към европейското пространство без граници, а предстоящото унгарско председателство на ЕС вече е записало това в приоритетите си. София разполага и със силата на бюрократичната процедура в Брюксел – в крайна сметка изискванията не могат да се променят в 12 без 5, каквото и да казва Париж. Не е нужно да си Метерних или Кисинджър, за да съставиш работеща дипломатическа стратегия.

За това обаче не трябва МВнР и МВР да си заравят в главата в земята и да позволяват от България да излизат абсурдни твърдения като това, че отказът е предизвикан от завист от Гърция или Ирландия към родните икономически успехи, търговски интереси (София никога не е поръчвала френски кораби, само е изразявала намерение евентуално да ги купи) и всякакви други изказвания, които поставят под съмнение сериозността и здравия разум на правителството. Печеленето на глупави популистки точки в България е трупане на негативи в Брюксел.

В случая България има редкия шанс да изиграе ролята на положителния герой, с когото са се отнесли несправедливо. И ако това не се случи, изводът за пореден път ще бъде, че българската администрация е силна, когато трябва да пише доклади и концепции, за да отговори на чужди изисквания. Но не е, когато трябва да предприеме действие да премени наложената й рамка. 

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    schlupf avatar :-|
    Нищо лично
    • - 1
    • + 7

    Хубава позиция, Капитал! Дано да стигне до когото трябва!

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 1
    • + 4

    Не вярвам в качествата на служителите в държавната админстрация, също и на служителите в дипломацията. Когато трябва те да свършат нещо, обичайно не се справят - било от некомпетентност, било от леност, било от "липса на политическа воля". Единственият сериозен успех на родните кадри беше при падането на визите за страните от ЕС, което стана с необходимата доза лична роля и на Н. Михайлова (Нейнски). После нищо не случи защото е трябвало, а защото партньорите търсеха съответния насрещен политически и икономически ефект.
    Така ще стане и сега. Политически е изгодно България и Румъния да са в Шенгенската зона. Икономически - също, най-малкото защото ще се намалят разходите за вътрешните митнически и гранични проверки. Обречени сме да ни приемат в Шенген, но после ние ще му мислим, а критиките ще са жестоки...

    Нередност?
Нов коментар