🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Дивото зове"

Драмата с детските ясли в София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато България празнуваше новата година, няколкостотин софиянци я посрещнаха на студа, чакайки на дълги опашки, за да запишат децата си на общински ясли. Ситуацията много напомняше за среднощните бдения за нови лични карти и паспорти, организирани от МВР. Този път гаврата с хората е по-зловеща заради минусовите температури, при които те трябваше да чакат. Принудителните дежурства на смени продължаваха и през нощта, защото на всеки час списъците на присъстващите се проверяваха. Който го няма - отпада.

Зад всичко това стои традиционният микс от некомпетентност, липса на организация и чиновническа мърлящина. Основната причина е, че Столичната община не е изпълнила още обещанието си да включи 26-те детски ясли в електронната система за кандидатстване. Всъщност по-големият проблем е, че недостигът на места в яслите не е решен предварително със строеж на повече детски заведения, така че да има места за всички. Това е социална услуга и достъпът до нея трябва да е общодостъпен. Дефицитът в случая не може да бъде решен по пазарен начин, като например се увеличи таксата за яслата. Докато се построят още ясли обаче, трябва да се измисли и по-подходящ метод да се пресеят кандидатурите, дори и той да е жребий. Защото сегашният е като от "Дивото зове" - който държи повече на студ, печели.

Ако продължаваме в същия дух, предлагаме на г-жа Фандъкова и екипа й за следващия "зимен сървайвър" през 2012 да се въведат по-разнообразни изпитания за родителите - например боеве със снежни топки или преследване от глутница кучета. Финалистите ще получават билет за концерт на Веско Маринов. Който издържи и това, детето му ще получи място в яслите.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antropos avatar :-(
    antropos
    • + 5

    Алчността,корумпираноста и неспособноста да се вижда по-далеч от носа доведоха до това положение.Защо трябваше да се разрушават ясли и градини???Сега да се чудят хората какво да правят!Въобще най- мразим да мислим!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 32

    Държа да добавя, че политиката тип "Най-якото добиче заслужено печели" е пуснала дълбоки корени в Столична община. Явно и новият кмет ще спази традицията на приемственост. Много други проблеми в града се "решават" по подобен начин. Само няколко примера.

    1. Бат Пешо има магазин и плаща такса смет 1,2 на хиляда годишно. ЕТ "Бат Пешо" има същия магазин, но сега вече имотът се води "фирмен" и затова таксата е 1,2 но на сто (сиреч 10 п.ъ.т.и повече). Ноооо, ако ЕТ Бат Пешо се светне да отиде на Оборище 44, да изчака една яка опашка и да пусне декларация за "извозване на база брой съдове", тогава тази такса се смалява поне 2-3 пъти. Само че трябва да има як пикочен мехур, защото първо се чака много, второ - без да седнеш, и трето - тоалетните в сградата са за позлване само от служители. Добрата вест е, че издържливото добиче ще бъде възнаградено!

    2. Редът в паркирането. Няма значение, дали имаш 1 или 8 коли в домакинството, дали не си държиш даже целия транспортен парк от самосвали на фирмата между блоковете, дали си разпродаваш от 10 години старата лада част по част, дали си държиш амбалажа на магазинчето в бус на трупчета, дали си плащаш местния данък МПС. Не, улиците, тротоарите и междублоковите пространства са раделени на принципа "На този тротоар си паркирам аз!", "Пич, не спирай там, оти бат Дидо е луд - лежел е у затворо! Първо коли со ножо, после те пита що си му спрел на мЕстото!", "Абе под тойо балкон некой че ти отреже вентилите на гумите со арматурна ножица, май е бат Венци от 8-ми етаж, ама никой не го е фанал на мЕсто да го докаже". Бат Дидо, бат Венци, чичо Панчо - пенсиониран военен, който в нетрезво състояние стреля от балкона с пистолет-самоделка: все яки добичета - перфектните обитатели на софийската джунгла

    3. Мобилността в града - и там същата работа. Западно от Калотина пред магазина, пред кантората, пред офисната сграда, пред поликлиниката, пред магазина и т.н. има паркинг за посетители, платен или безплатен. Клиентът, пациентът, куриерът, камионът със стока спират за кратко, свършват си работата и си заминават. В София обаче тези места са запазени за най-ранобудното добиче. Още заран в 7 часа на общо 6-те паркоместа пред софийската централа на великия софтуерен гигант своите коли застопоряват сотаджията, рецепционистката, 2-те чистачки и 2-те девойки от барчето. И остават там до довечера. Цял ден клиенти, куриери, камиони за зареждане обикалят преките като мухи без глави, най-често безуспешно, докато накрая спрат насред платното и пуснат аварийките за половин час. Но, както би казала кметициата, българският народ е мъдър и свят - за колата на чистачката и сотаджията също трябва да има място под слънцето!

    Нередност?
  • 3
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 4
    • + 3

    Както каза ББ, когато учите, и когато работите, и печелите, правете си сметка на това което харчите. По същия начин ще отговори и сега - що ги раждате като не може да ги гледате, и ви се налага да опирате до държавните детски градини.
    Съчувствам на софиянци за този проблем. И при мен имаше перипетии докато запиша децата си на ясла, но с висене по нощите в студа ми се размина.

    Нередност?
  • 4
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • - 4
    • + 6

    Безобразията в София, за които се сещам без много да се напъвам, не са по-малко от 100-тина. Но т.н. "столичани" си ги заслужават, нямам грам съжаление към тях. Поне поради две причини.
    Едното е, че не умеят да си избират читави кметове. Още от времето на Комунизма липсват хора с мисъл и размах. Но сега поне имат право на реален избор. Като че ли Софиянски все пак беше добър кмет на фона на Бат' Бам-Бам, неговия некачествен клонинг Фандъкова и онова недоразумение отпреди много години Каракачанов. Градът за последните 20 не просто не се е развил - той се скапва.
    Втотото - нямат грам понятие за достойнство и за защита на раждански права. Конкретно за детските градини и ясли - няма електронна система, която да даде места за всички деца. Обаче всички имат право на място и няма "филтри", които да им го отнемат по някакви формални критерии. Затова се почват тези "среднощни маратони" в студа. Единственото решение е да се увеличава капацитета на яслите и градините и вместо за метро, да се инвестира в забавачки. Но метрото е мащабно и скъпо - набива се на очи, какво има да се покаже в една детска градаина с три групи в "Младост-4" или в "Люлин-6"? А решението е много по-просто - детето отива при баба в провинцията, бащата завежда дело за отказ на достъп до публични услуги и претърпяни щети и пропуснати ползи. Осъжда общината за няколко хиляди лева и избира дали праща детето в частно заведение, или детето си стои при баба си, и става човек. Но в София няма граждани - има овце и измежду тях преобладава мършата. Тогава защо да мислим за техните страдания???

    Нередност?
  • 5
    albena avatar :-P
    albena
    • - 16
    • + 1

    Здрасти Тими (№4), привет от уфсътъ. Прекрасно мнение, към него ще добавя и своето. А то категорично е - нека мьекащите екземпляри на фауната, возещи се в метрото, да си отидат по родните места. Дали са овце, кози или каквото и да е друго (нямам право на отсъждане - друг да ги съди), нека по месторождение си останат там, откъдето са дошли и така ще има място за нас в скапаната София. Благодаря за вниманието.

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 14

    До коментар [#5] от "albena":

    Тея "екземпляри" държавата и общината ги събира целенасочено в София с открайвремешната си политика за раздуване на държавния сектор като цяло, а в рамките на самото раздуване - концентрирането му само и изключително в София чрез уреждането на работа на стотици хиляди събратими по партийна линия, заедно с домочадието им. Какво търсят в софийското поле разни институти по фолклор, по етнография, по почвознание, агенции по фуража и пшеницата, по пристанищата и водните пътища, басейнови дирекции, по винопроизводство, ловно-рибарският съюз? Колко военни поделения има в София, че тук да е и Военна прокуратура, та да им бърша всеки ден с дрехите си спрелите на тротоара на ул. "Позитано" автомобили? Какво прави в София маститата сграда фонд САПАРД, когато в радиус от 100 километра от Шоплука едва ли е развиван проект по него?

    Нередност?
  • 7
    albena avatar :-|
    albena
    • - 4
    • + 2

    До №6
    Съгласна съм. В стълкновението с безумието ми липсват думи.

    Нередност?
  • 8
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#5] от "albena":

    Не става така, скъпа. Екземплярите от фауната имат равни права.
    Да не пропускаме, че в София са настанени много ВУЗ-ове, в които учат хората от провинцията. Тези завършили студенти обикновено са по-качествената половина от абсулвентите, после си намират работа и обикновено са по-качествената половина от специалистите из фирмите. Нямат работа обратно по родните си места след като вече са се реализирали в столицата. Остава им само пътя навън, но това вече е друга тема.
    Всъщност идеята на статията е много друга, моят коментар - също. Аз имам само едно простичко предложение. Населението на София най-сетне да си избере читав кмет. Тогава проблемите ще се решават вместо да се отлагат и размиват.
    Има и едно бавно, но качествено решение. Всеки получил отказ да му запишат детето в ясла или градина да съди общината. Ще спечели делото си заедно с обезщетение за няколко хилядарки. Но защо няма общество, което да се вземе в ръце???

    Нередност?
  • 9
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "cinik":

    Ти драги в коя вселена живееш? Не ти ли е ясно защо в София се събират толкова народ? Може би да те светна , та дано спреш да се омазваш?
    София все още е столица, затова там са всички държавни структури. Няма нещо, което да се прави в страната, и да няма поне един офис в София. Ето затова всеки ден се стичат толкова народ. Но проблемът не е в прииждащите и после отпътуващи, а в тези от колективните спални "Младост", "Люлин", "Дружба", "Обеля" и т.н. панелни джунгли. Много е елементарно, дано се сетиш сам какво ти казвам. Давам ти един джокер, все пак - плътността на заселване в комплексите е много по-висока от тази в центъра и в който и да е друг град в провинцията.

    Нередност?
  • 10
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 6

    "Дефицитът в случая не може да бъде решен по пазарен начин, като например се увеличи таксата за яслата." - е тук не съм съгласен.
    какво пречи да се вдигне таксата за общинска ясла с толкова, че с допълнителните пари да се плати ваучер на тези, които не са се вредили, и да запишат децата си на частна. точно това значи общодостъпна услуга. а сега е достъпна само за тези, които са станали в 3 сутринта, вместо в 5.

    Нередност?
Нов коментар