🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Паниката от безизходност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Паниката се завърна на световните капиталови пазари след няколко дни на лъжливо спокойствие.

Перспективите са повече от мрачни. Банките в Европа и САЩ нямат достатъчно собствен капитал и изпитват големи трудности да се финансират. Правителствата в Европа и САЩ този път нямат достатъчно средства да ги рекапитализират заради огромната си задлъжнялост. Политиците пък не могат да предложат никаква смислена идея за изход от ситуацията.

Нищо чудно, че на този фон прогнозите за световната икономика и световния БВП постоянно се влошават. Светът изглежда изправен пред непреодолима стена от проблеми. Този път рецептата не е финансова, а политическа. Ако Европа не се реформира в посока единна фискална политика, единен финансов надзор и една централна емисионна банка, е възможно еврозоната да се разпадне. Това ще е скъп и болезнен процес, осеян с фалити на банки, фирми и държави, който би застрашил дори и самия Европейски съюз.

За САЩ все повече хора се питат откъде ще дойде растежът. Много анализатори намират аналогии между 15-годишната стагнация, която мъчи Япония, и сегашното състояние на икономиката на САЩ. Каква е рецептата срещу това? Не е ясно. Наливането на ликвидност в икономиката лекува симптомите, но само временно. Освен това политиците и икономистите изглеждат изпразнени от идеи.

Ясно е обаче, че доходът на основния бенчмарк на дълговите пазари - 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ, е под 2%, най-ниското му ниво от 50-те години на миналия век. Който инвестира в 10-годишни ДЦК на доход под очакваната инфлация, вярва във влошаване на жизнения стандарт.

Сегашните локомотиви на света Китай, Индия, Бразилия все още изглеждат добре, но едва ли това ще е така за дълго, ако икономиките - основни пазари на тяхната продукция, влязат отново в рецесия.

Къде е България - увлечена в собствените си безсмислени спорове ще има или няма да има рецесия. За нас рецесията не е това, което е за развитите икономики, защото още не сме такава. Ако Западът расте средногодишно с 2% за дълъг период от време, за да догоним, ние трябва да растем с поне 4% средногодишно. Затова за нас нулата всъщност е 2% реален ръст на БВП, защото всичко по-ниско ни държи на безнадеждно разстояние от развитите икономики.

България не може да бъде архитект на световната институционална реформа, но може поне да анализира добре кризата и последиците за себе си. След това да направи каквото е възможно да смекчи удара от задаващата се втора вълна световен песимизъм. Това е смисленият разговор.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 6
    • + 2

    Жизнена необходимост

    За да се намери верния изход от сегашна световна стопанска ситуация - световната потребност е осъзнаване на верен отговор на въпроса "Какво следва да е съответно държавно финансово управление, според ползвани "Златни" или "Незлатни пари"?

    За да не се развиват през 2011 г. диспропорции и стопанска криза, качествената разлика на „Незлатни” спрямо „Златни пари” изисква при употреба на "Незлатни пари" да се ползва (спрямо времето със "Златни пари") подобрено с „Модел Ресурси М” държавно финансово управление.

    При сегашната държавна финансова грешка (ползване на „Незлатни пари”, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”) не се прави тази жизнено необходима разлика при съответно държавно финансово управление, според ползвани "Златни" или "Незлатни пари" и заради това се развиват диспропорции и стопанска криза.

    За съжаление, за някой правенето на разлика при съответно държавно финансово управление, според качества на ползвани "Незлатни" спрямо "Златни пари" е "ненормално икономическо мислене".

    Необяснимо защо, за него е "нормално при държавно финансово поведение", независимо от ползване на "Незлатни" вместо "Златни пари" да се запазва старото от времето на "Златни пари" държавно финансово управление, което поведение може да се определи като "Грешка на Джон Лоу", която е особено важна причина за стопанска криза.

    Иван Митев - икономист

    Нередност?
  • 2
    kalin_m avatar :-|
    kalin_m
    • - 2
    • + 24

    Това което става, е награда за популизма, обзел развитите страни и пазари през последните 10-на години. Това е резултат от свръхдържавната намеса, която обещаваше, спонсорираше и стимулираше неудачници и неграмотници да теглят кредити, да имат жилища и ипотеки като на хората, работещи по 10ч./ден., без същите да притежават никаква финансова грамотност и дисциплина. Финансовия разврат по света /особено дериватните инструменти/ логично произведе световен финансов бардак. Дойде време да се оправят вересиите и понеже правителствата са тези, които поръчваха яко, пък сега нямат с какво да плащат - пускат печатницата и се измъкват от отговорност, докато аудиторията им продължава да пиянства и да се дрогира с финансови илюзии.

    Нередност?
  • 3
    kakawida avatar :-|
    kakawida
    • - 1
    • + 21

    Май сега е времето за някакъв драматичен световен катаклизъм. Всичко се забатачи и придоби нелицеприятен вид. Като се почне от самото човечество (аз толкова грозни и дебели хора не съм виждал преди...), мине се през културата (която сега е по-ялова и от скала в пустиня) и се стигне до икономиката... Нищо против икономистите, ама май преливат от пусто в празно и все гледат да създадат "модели", в които някъде да има скрити джобове. Цялата идея за един извратен пазар, базиран на стоки, които ги няма, транспортирани от кораби, които са потънали и даващ на борсите милиарди и милиарди печалба..., ми се струва жестоко бъдеще за сегашните и следващите поколения.

    Нередност?
  • 4
    a3 avatar :-|
    аз
    • - 3
    • + 19

    До коментар [#3] от "kakawida":

    аз си мисля, че ще има два катакизма. от една страна общинските облигации в сащ ще гръмнат (както и предсказа меридит уитни). от друга еврозоната вероятно ще навлезе в инфлационна рецесия през третото тримесечие. резултатът ще бъде, че в сащ ще се излеят още няколко трилиона от централната банка. в европа ецб ще капитулира напълно пред политическия натиск и ще се съгласи да напечата още пари за да купи проблематични облигации.

    Нередност?
  • 5
    gullwing avatar :-|
    gullwing
    • - 3
    • + 24

    Най-умното в статията е нейното заглавие. Наистина, има безисходност. Но тази безисходност не е за реалната икономика. тя е за спекулативния финансов модел, тържествувал в света през последните десетилетия. Той просто си отива. И това най-вече си проличава в сърцевината на този модел - инвестиционните пазари, борси, инвестиционните банки. Те си отиват, те никога няма да бъдат такива както преди.

    Затова няма за какво да се паникосваме. Промяната е за доборо.

    Нередност?
  • 6
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1
    • + 5

    Аз съм за радикална реформа - забравяме за Еврото и се връщаме към националните валути! Който не може да си прави сметката (Гърция, Ирландия, Португалия, Италия, дори Франция (за първи път в историята си???) да фалира - да му мислят инвеститорите, които не са мислили на време! Не може да има валутна интеграция без контрол на печатането на "хартийки"! А и инвеститорите не са много за съжаление, защото те имат предостатъчно активи за инвестиране, а няма в какво да ги инвестират - това е единствената причина американските облигации да паднат до под 2% доходност, въпреки че кредитния рейтинг на САЩ бе понижен! (Облигациите на страни с по-висок рейтинг имат по-висока доходност - парадокс?!) В сферата на "теорията на конспирацията" съм склонен дори да повярвам, че понижаването не рейтинга е съгласувано между САЩ и С&П само за да покажат на инвеститорите, че нямат много опции за инвестиране!

    Нередност?
  • 7
    dgdimitrov avatar :-|
    Quo Vadis?
    • + 7

    До коментар [#6] от "vassilun":

    Еврото си е добър вариант за европа, просто трябва повече дисциплина и да се забрави за "too big to fail". Всеки да си носи отговорност за решенията и инвестициите

    Нередност?
  • 8
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 7

    Ситуацията е пределно ясна - политиците вече не стават да водят света напред.
    Как САЩ успяха да натрупат тези хиляди милиарди задължения? С неправилно управление на парите? Не е това - политиците дадоха на военните хиляди милиарди да водят серия войни, като уж военната индустрия е трябвало да поддържа икономическия растеж... Да, ама не. Икономисването на тези пари, прахосани примерно от 1992 г. насам, би намалило дългът им с около 1/4. Междувременно се нагнети интереса да се харчат пари, които нямат, за стоки, които не им трябват. И ето ти втората "мина" - огромна сума по ипотечни заеми и по кредитни карти, които няма как да се обслужат. Накрая вече "светнаха" и игрите на борсовите спекуланти - нали точно спекулата на борсата изстреля цената на петрола на сегашните нива при спираща световна икономика, или пък търговията с акции не изпразни ли от съдържание компании като "Дженерал Моторс"...
    Междувременно в Европа политиците се оказаха "социални". Толкова социални, че изядоха собствените си държави. Какви бяха тези свръх разходи на бюджетите на "Прасетата"? Сега да не се правят на умни, ами да почват с фалитите. Не е лицеприятно да си фалираш държавата, но кое ти дава право да оставиш сметката на следващите поколения. Еврото си остана една мъртво-родена валута, не е голяма загуба да се разпадне евро-зоната. Тези две загуби ще ги преодолеем някак си. Но ако не се реже до здраво ще потъне целия Европейски съюз, а това вече е прекалено голяма жертва.
    Колкото до България - за каква криза поначало говорим? Та ние нямаме икономика, която да е в криза. Ние бяхме вързани на системи с глюкоза, а сега подмениха банките и вместо глюкоза ни вливат физиологичен разтвор, и ни е слабо... Преди бяха спекулативните капитали в строителството, които създадоха усещане за благоденствие, но вече и няма. Ако не са парите на имигрантите, тук ще се мре от глад. И всичко това благодарение на "гаранциите на ГЕРБ"...

    Нередност?
  • 9
    ursus avatar :-|
    uzur
    • + 2

    Сделката между републиканци и демократи,която спаси САЩ от фалит за момента,очаквано не дава желаните резултати.
    Ще следват тежки сътресения върху световната икономика дължащи се на практиката на американската държава в да харчи повече, отколкото произвежда.
    http://yphalachev.blogspot.com/2011/08/jp-morgan-goldman-sachs.html

    Нередност?
  • 10
    roumen_galabinov avatar :-(
    Румен Гълъбинов
    • + 2

    Европейският банков регулатор (ЕБР) е обезпокоен от недостатъчната капитализация на някои европейски банки, за което вече предупреди управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. Ръководителят на банковия регулатор Андреа Енрия изпрати писмо до Съвета на ЕКОФИН в Брюксел (финансовите министри от ЕС - бел. р.), в което настоява Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) да предостави пари директно на банките в критично състояние, за да ускори рекапитализацията им. Лагард предупреди, че европейските банки, които са изложени на дълговата криза в еврозоната, имат нужда от "спешна рекапитализация", за да бъдат "достатъчно солидни да устоят на рисковете от държавните дългове и слабия растеж".

    Нередност?
Нов коментар