🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За едно и също правителство ли говорим

Найденов и Трайков решават проблеми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последните месеци скандалният потенциал в горския сектор нараства със скоростта, с която се лансират спорни поправки и в Закона за горите, и в наредбата за прилагането му. Срещу тях се изправиха без признаци да отстъпят лесно две групи - на частните предприемачи и на природозащитниците, без все още да са се обединили. Екоорганизациите следят зорко движението на поправката "Витоша ски", а частните фирми от няколко месеца са нащрек каква още нормативна изненада от ведомството на Мирослав Найденов ще им донесе Държавен вестник.

Едно вече е ясно - че при толкова натрупано напрежение възможностите за прокарване на бързи и неясни промени са се изчерпали. И всеки опит това да се случи ще предизвиква още по-голям отпор. Такъв е примерът и с въведената набързо и в нарушение на правилата наредба за иначе добрата идея дървесината да се търгува на стоковата борса. Защо обаче въвеждането й и особено регламентите в нея не бяха обсъдени с бранша - едва ли авторите могат да дадат задоволително обяснение.

И тъкмо заради играта на котка и мишка между земеделския министър и предприемачите съмненията за начина, по който се управлява горският сектор, са на път да станат ежедневие. Изпратеното до премиера във вторник становище на браншовата коалиция не обещава лесна развръзка - заради тежките обвинения за нечестни лобистки игри.

Също във вторник друг министър - Трайчо Трайков, публично пое отговорността за подписаното от страната спорно споразумение АCTA, обясни по най-нормалния начин как това се е случило и най-важното - какви ще са действията на държавата по-нататък. Разликата е такава, че няма как човек да не се запита за едно и също правителство ли говорим.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gospodin avatar :-(
    Г-н D
    • - 1
    • + 9

    Четете стенограмите от заседанията на МС и ще си отговорите на въпроса в края на текста: "...за едно и също правителство ли говорим?"
    Да, уви! - за същото! Там за час-два се претърчават по 70-80 точки от дневния ред, като г-н Борисов повтаря почти непрекъснато репликата: "По т....(чете текста) има ли против? Приема се!"
    Така без обсъждане, без спорове, без предложения - без интерес - се изтъркалват решенията на МС!
    Да ви напомням ли, че по същия начин през ноември 2011 г. - без да остави спомен - е преминало и предложението на г-н А.Анев за награждаване на г-н Ангел Марин.
    Та, същото е правителството...

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 19

    Моля Ви не сравнявайте Найденов и Трайков, при всички забележки към икономическия министър - той е европейски политик. Миро си е селски тарикат :-) Достоен следовник на Борисов. Мушморок.

    Нередност?
  • 3
    maniask avatar :-|
    Asen Hristov
    • + 6

    Ами добър въпрос. Като цяло политиците ни не са запознати с процеса, наречен "диалог с хората". То затова и с АСТА се стекоха нещата по този начин. Трайков му прави чест, че излезе и сподели за своята грешка, лоша преценка, или както искайте го наричайте. По-добре да сгрешиш, но да излезеш и да го кажеш.

    Нередност?
  • 4
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 2

    За едно и също правителство говорим!
    Погледнете какво се случва с всяко законодателно предложение. Не се обсъжда, няма предложения за корекции, няма против. Има железен кворум. Излизат някакви наредби и постановления, които дописват законите, но често променят духа и смисъла им. После в новите нормативи се правят поправки, които задълбочават хауса, вместо да подредят прилагането им и да направят режима неутрален. И така всеки недоволен дърпа "чергата" към себе си, докато първоначалната идея се размие и загуби сред клиентелистките и шуро-баджанашките интереси.
    В НС има имитация на дебати и накрая се приема "правилното" решение за нужното на определени групи хора и фирми изменение. Понякога целеустремено се ползва "бързата писта", друг път се пробва "публично обсъждане" сред "съответните заинтересовани субекти". Накрая резултатът е според нуждите и заслугите - примери много.
    Трайков никак не се вписва тази среда. Странно е как едновременно е "сив" технократ и безличен бюрократ, а в същото време е най-стойностния и почтен министър, който поема най-тежките проблеми. Единственият, който има почти същи профил, и също не произхожда от ГЕРБ-овските среди, е Николай Младенов. Всичко останало е ГЕРБ-овска "тор", като само за Лиляна Павлова и Диана Ковачева е рано за оценки.

    Нередност?
  • 5
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 3

    Проба-грешка, приема се и ако общественото мнение се противопостави се отхвърля. И все пак, добре поне че се отчитат обществените настроения!

    Нередност?
Нов коментар