Нарича се служба, от служа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Нарича се служба, нали помните това? Вие чистите политическата канализация. Това е най-мръсната работа, която демокрацията може да ви предложи!" пише Джон льо Каре в романа "Нашата игра". Проблемът на българските спецслужби обаче е, че вместо да чистят, те по-скоро задръства политическата канализация. Българските разведки за жалост са по-известни със скандалите, които са предизвикали, вместо с успехите си.

Сега отново се прави опит те да бъдат реформирани. Идеята е да се създаде координационен орган, който да разпределя и насочва работата им. Което не е лошо по принцип. Крайно време е тайните агенции да не копаят където те си искат, а където държавата има нужда.

Този орган е наложителен и дори закъснял. Разбира се предстои дебат какъв да бъде той, с какви правомощия, кой да го ръководи. Властите трябва да седнат открито на една маса и да заявят претенциите си към Съвета за сигурност, а не задкулисно, като ченгета. Защото обществото трябва да знае как се е стигнало до решението и какви са аргументите на всеки заинтересуван от това. И е крайно време да се разбере, че да се контролират службите не е лошо, колкото и на ченгетата да не им харесва. Важно е това да става със закон и честно да се поема отговорността. Защото служба идва от глагола служа.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demonoid avatar :-|
    demonoid - чао тирани!
    • + 8

    Е служат де. На тези, които са на власт :)

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 2
    • + 2

    Слабички са им силиците на нашите служби за сигурност. Те вече не са и тайни, след като нямат ресурса за никакви операции навън или в страната. Нито пък са специални, откакто взеха да пишат докладите си по материали от интернет или вестниците. Едното подслушване е останало, а това се прави в услуга на властта, тъй като Цецко Физкултурника е закърмен с шпионски филми, въпреки че си е само един прост ВИФ-аджия. После записите се оказват безполезни и уж се унищожавали, но май си има и по едно резервно копие "за всеки случай".
    Реформата трябва да е вътре - в самите служби, а не да им се слага поредната "шапка". Но нека я правят в следващия мандат, за да се изчистят и грешките на ГЕРБ-овците. Иначе е ясно какво се иска - политическа неангажираност, компетентност, почтеност, некорумпираност... И нищо от това няма как да се случи сега.

    Нередност?
  • 3
    barcelonski avatar :-?
    barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
    • - 1
    • + 8


    Разузнавач
    стана мръсна мутренска дума.

    "благодарение" на поколението "разузнавачи"

    на Шибаната Мутра Аспарухов:
    банкери; финансисти; перачи на мръсни пари; крадци на пари от задгранични дружества; доноси; дезинформация; контра-дезинформация ....

    Нищо от епохата на
    Соц.-простотията НЕ може да бъде реформирано.
    Събаряш - чистиш - лустрираш завоалирано и започваш наново.

    Със Спец.-службите сме на полу-партер.

    Нередност?
  • 4
    tonydy avatar :-@
    ANTONIY DIMOV
    • + 2

    Нови служби, стари служби, колко станаха вече? Който дойде на власт все служби прави, все реорганизира. И ефект никакъв - по-лошо става! Стари служители, нови служители...стар бардак, нов бардак...и всички тия ние ги храним. И всичките работят за себе си. Чистка трябва, чистка от дъно! И закони, нови, и строг контрол! А то сега какво е: нито закон за службите, нито контрол на службите. Цари корупция, интереси, доноси, подкупи, шуробаджанащина, лобита, зависимости, аз на тебе - ти на мене...Сигурно има и някой честен, но него кой ли го пита. Просто така им изнася на облечените с власт! А светлина не се вижда! Може би президента...? Дано!!!

    Нередност?
Нов коментар