🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заложници на миналото

Българските специални служби са производни на управленията на комунистическата Държавна сигурност

17.11.1989 г. Въпреки площадната еуфория Държавна сигурност успя да съхрани лостовете си за влияние в обществото
17.11.1989 г. Въпреки площадната еуфория Държавна сигурност успя да съхрани лостовете си за влияние в обществото
17.11.1989 г. Въпреки площадната еуфория Държавна сигурност успя да съхрани лостовете си за влияние в обществото    ©  Георги Георгиев-Джони
17.11.1989 г. Въпреки площадната еуфория Държавна сигурност успя да съхрани лостовете си за влияние в обществото    ©  Георги Георгиев-Джони
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заченати в грях. Такива са съвременните български специални служби. Още от 20-те години на миналия век Дирекцията на полицията е създадена не толкова за защита на държавата, колкото за репресии срещу комунистите. После те овладяват службите и си го връщат.

След 1989 г., в еуфорията на площадната демокрация, бившите комунисти имаха две основни цели по отношение на националната сигурност. От една страна, те искаха да прехвърлят вината за всичко на зловещата Държавна сигурност, за да удовлетворят желанието на обществото да бъдат посочени виновниците за извращенията по времето на комунизма. От друга страна, с това те пренасочиха гнева единствено към прословутото Шесто и така запазиха хората, които работеха в другите управления на ДС. Така службите станаха в нормативното безвремие 22 години. Те станаха заложници на миналото си и проводник на партийни интриги и постоянно подозрение, че дирижират прехода към демокрация, без да носят особена отговорност за това. И сякаш умишлено през тези години така и не се създаваха закони и цялостна концепция за националната сигурност на демократичната държава.

За да разберете с пример какво се е случвало, вижте тази документална история. 25 ноември 1989 година. Държавата се тресе от урагана на промяната. Държавна сигурност също. Тогавашният генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов се среща с колегиума на МВР, където се обсъждат промените, които трябва да се случат с железният юмрук на партията - ДС.  Тогава се лансира идеята Шесто управление на Държавна сигурност да бъде закрито. На негово място трябва да възникне Национална служба за защита на конституцията, подобно на Пето управление на КГБ.

"Вие знаете, че аз храня специални симпатии към др. Мусаков (последният началник на Шесто управление), тъй като ние сме работили заедно в ЦК на Комсомола, живели сме в един и същи дом, в един и същи блок на "Я. Вешин", познават се семействата ни, някъде към 30 години, казва Петър Младенов. Дайте да видим какво да правим с управлението (Шесто). Не е ли правилно, Антоне (Мусаков), да обявим сега, че Колегиумът е решил, че ще се разпуска управлението. Нашата линия е ясна какво значи разпускане. На негово място ще бъде създадено от хората, които са работили тук. Ние никой няма да изгоним. Всичко ще си остане и т.н. Да създадем едно управление по подобие на съветските другари... Шесто управление ще се подчини на контраразузнавателна дейност и гарантиране правата и свободите на гражданите", казва още Младенов на колегиума на МВР.

Тогава офицер от все още съществуващата Държавна сигурност задава въпроса: "Другари, какъв (конституционен) строй ще защитаваме, какво обществено устройство трябва да защитаваме, какво трябва да разбираме под антисоциалистически..." по повод бъдещата работа на новата Служба за защита на конституцията. (Сборник документи на ДС , книжка 8)

Малко по-късно, на 5 януари 1990 г., с решение на Министерския съвет е закрито Шесто управление на ДС. На 20 януари 1990 г. на нов колегиум на офицерите от три от управленията на ДС се взима решение за реорганизация на Държавна сигурност и в новата Национална службата за защита на конституцията (НСЗК) да влязат Второ главно управление, Четвърто управление и части от закритото Шесто управление на ДС. Седмица по-късно излиза разпореждане №3 на МС, в което се казва, че част от служителите на Шесто трябва да се пренасочат към създаването на Пресцентър на МВР. (Разпореждането е цитирано в книгата "Разузнавателните служби на България" на Георги Кръстев.)

Според друг доклад от този сборник от общо 908 служители на трите управление на ДС в НСЗК остават 581. Към онзи момент средната възраст на състава на НСЗК е 41.5 години, а над 50% от служителите имат повече от 10 години стаж в Държавна сигурност, 97 от тях са минали курсове за подготовка в КГБ, 570 офицери са минали подготовка във Висшия институт "Георги Димитров" в Симеоново, сочи справка за числеността в НСЗК от 7 септември 1990 г.

На 2 февруари

Още едно емблематично управление се откъсва от ДС

- Първо главно управление. С указ 152 на Държавния съвет на Народна република България се създава Националната разузнавателна служба при Държавния съвет на НРБ. Функциите, задачите и структурата на НРС се определят от Държавния съвет. Три месеца по-късно с указ на президента на републиката е постановено прилагането на закона за всеобщата военна служба спрямо НРС. Така службата попада в обсега на президента като върховен главнокомандващ и поради липсата на закон за нейното устройство. Със Закона за въоръжените сили от 1995 г. НРС е включена в състава на въоръжените сили, а промените през 2002 я изваждат. В преходните и заключителни разпоредби на закона за въоръжените сили от 2009 г. за правомощията на нейния ръководител и статуса на служителите й се казва, че се прилага Законът за въоръжените служби до приемането на закон за организацията на службата. Пак по силата на този закон директорът на НРС има правата на министър по закона за отбраната по отношение на службата.

През март 1990 г., отново с указ на Държавния съвет, Трети отдел на ДС - военното контраразузнаване, преминава на управление на Министерството на отбраната. Така на практика страховитата ДС престава да съществува след преобразуването на няколко технически отдела в служби към МВР. Остава да съществува и Пето управление на ДС - УБО в рамките на МВР. През 1992 г. със 151-во постановление на Министерския съвет от 5 август се създава Националната служба за охрана при президента на републиката и се приема правилник за устройството на службата. И до днес това е единственият документ, който регламентира работата на НСО.

През 1992 г. НСЗК става Национална служба "Сигурност". Същата година е създадена Централната служба за борба с организираната престъпност. Нейната основа е положена от служители на Шесто управление на ДС, които са се занимавали с трафика на културно-исторически ценности.

През следващите 20 години всякакви опити специалните служби да бъдат поставени под контрол или да се узакони тяхната дейност бяха блокирани.

През 2008 г. беше създадена Държавна агенция "Национална сигурност". Идеята беше да се създаде единен контраразузнавателен орган, който да обедини усилията на НСС, ВКР и Финансовото разузнаване. ДАНС обаче беше натоварена с много очаквания и припокриваше задачите на ГДБОП, както и имаше полицейски функции, което предизвика и серия от скандали. След смяната на нейното ръководство и промяна на задачите тя сякаш се укроти, но пък и не показва особена ефективност.

Така от разпада на Държавна сигурност бяха създадени съвременните служби за сигурност на България. Според Георги Кръстев в цитираната по-горе книга: "В резултат от всички тези промени Държавна сигурност престава да съществува като институт, но по-важното е да се отбележи, че страната на практика се лишава от интегрирана система за сигурност. В по-голяма или по-малка степен отделните звена са обхванати от криза на идентичността и концептуална недостатъчност."

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fve avatar :-?
    Федор Езерский
    • - 8
    • + 3

    Мхммм, накратко казано "съсипия". Вместо да сменят само "името" и да я кръстят например "Национално бюро за разследване", като запазят структурата, взеха че я разпиляха. Така се прави :-)

    Нередност?
  • 2
    izabell avatar :-|
    izabell
    • + 4

    Възел на кърпа,за означаване,за да си припомним нещо.

    Нередност?
  • 3
    veli26 avatar :-(
    Вели
    • - 1
    • + 5

    Е , за това днес сме на този хал!!!!

    Нередност?
  • 4
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 2
    • + 9

    Накратко казано, комунистите се ос.аха и съсипаха държавата.

    Нередност?
  • 5
    fve avatar :-P
    Федор Езерский
    • - 9
    • + 3

    До коментар [#4] от "daniel defoe":

    Демократите, бате, демократите. Комунистите си имаха структурирана ДС, а демократите я ликвидираха. Ликвидираха я по същият начин както ликвидираха ТКЗС-тата, при които изклаха кравите до крак, защото били комунистическо-кооперативи :-Д

    Нередност?
  • 6
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 4

    Да видим колко още години ще ни потрябват да подредим нормативната база.....И да почнем същинската кадрова промяна.

    Нередност?
  • 7
    clutch avatar :-@
    clutch
    • - 1
    • + 7

    Кратчайшая история на най-голямата мафиотска структура в държавата.
    Изроди до един.

    Нередност?
  • 8
    iml04581625 avatar :-|
    Dimitar Vrachev
    • + 8

    Овчедушният ни народ допусна бившите му палачи отново да командват парада.Ако имахме поне капчица гражданско общество,не трябваше да напускаме площадите,докато не започнем на чисто.Вместо това,ние като мазохисти търпим да си правят всевъзможни експерименти с нас,докато окончателно ни ликвидират.

    Нередност?
  • 9
    werginija avatar :-P
    werginija
    • + 1

    Разбира се, те между другото са се занимавали и със злоупотребите по вис6ите етажи на властта-как да им прости то4но в този истори4ески момент толкова информация др. Младенов.

    Нередност?
Нов коментар