Хартиеният цар и неговите поданици

Поредните идеи на Мирослав Найденов за рестрикции в хранителния бранш

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Имало едно време един цар с много васали и хиляди поданици. Стоял си той в двореца, а васалите му обикаляли господарството.

- Можем ли да живеем и работим тук? - питали поданиците.

- Може, но ни дайте хартийки, за да ги занесем на царя - отговаряли васалите.    Хората купували хартийки, давали ги и продължавали да работят. Но всеки път наместниците и васалите искали повече и повече:

 - Царят обича хартийки. Ние - също. Ако нямате - отивайте си.

Как завършва историята? Какви са били хартийките и запалил ли се е накрая дворецът от някоя искра, или само поданиците са все по-малобройни? Предстои да видим. Засега приказката, в която земеделският министър въвежда нови и нови административни изисквания към производителите и търговците с храни, а служителите от подресорната му агенция по храните се сдобиват с още и още правомощия, продължава. Ако поредните предложения на ведомството за промени в Закона за храните бъдат приети от правителството, целият бранш ще затъне в още бумащина (не че сегашната е малко), наказанията ще се увеличат, а правата на агенцията ще се разпрострат и върху нови сектори като търговията с хранителни добавки и лечебни храни.

Мотивите на земеделското министерство да увеличи контрола върху качеството на стоките звучат разумно - все пак човешкото здраве винаги е на първо място. Но нали по-важното е една норма не да звучи добре за потребителя, а да работи. Досегашните мерки в тази посока ясно показват, че прекомерното затягане на правилата ражда още корупция, и то от най-опасната - на всички властови нива, включително най-ниските. Ако бъдат приети, новите рестрикции най-вероятно ще доведат до същото. Е защо тогава ги предлага царят - заради хартийките ли?

Евентуалните нови глоби и изисквания към производството и търговията с храни най-вероятно ще доведат до още корупция.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yotata avatar :-P
    йотата
    • + 6

    Нйе е така! Царят просто се грижи да върви бизнесът на дърводобивната индустрия, на дървопреработващата промишленост на производството на хартия, на производителите на мастила, печатарите и т.н.

    И на доставчиците на публични услуги.

    Така както Шефът Му се грижи да върви строителния бизнес.

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'
    • + 6

    Досега не съм чул мотивирано становище защо се налага засилване на конрола върху търговията с лечебни храни и хранителни добавки. И сега режимът на първите е достатъчно систематизиран и като цяло не се различава много от този на лекарствата. При добавките не е чак толкова стриктно, но все пак не се намират "на всеки ъгъл". За нарушения в търговския режим няма достатъчно сведения, няма показатели сочещи увреждания, изглежда медицинския контрол работи добре. Според мен истината е, че тези продукти са повече лекарства, отколкото храни, затова безопасността им и употребата им няма как да мине без квалифицирани фармацефти, които са в системата на Министерството на здравеопазването. Тогава се оказва, че елементарният номер на Мирко Пародията е само и единствено насочен към разрастване на администрацията. Може би законспирираната цел е да се устроят на държавна работа поредните "заслужили ГЕРБ-овски кадри", по същество - "калинки", в края на мандата на сегашната власт.

    Нередност?
  • 3
    rudel avatar :-|
    Vasil Grozdanov
    • - 7
    • + 1

    Аз не живея в Бг от доста време и твърдя убедено,че храната ,в търговската мрежа в Бг е под всякаква критика.Като почнем с хляба,който е направен не знам от какво ,та свършим с лимонадата,дето освен водата,няма нищо истинско в нея.Та,аз подкрепям всички мерки срещу тая шарлатания,срещу тези боклуци,срещу тези сланини,мляни кожи,кокоши крака,отровни бразилски пуйки,канцерогенно китайско свинско и какво ли не,дето се продава у нас

    Нередност?
  • 4
    sqrt avatar :-|
    Daria
    • + 6

    До коментар [#3] от "rudel":

    Пич никой няма намерение да въвежда каквито и да е мерки, а просто да има средство за изнудване и да може да събира подкупи. Управляват ни разбойници и те само от това разбират. Другото всичко е претекст за кражбите.

    Нередност?
  • 5
    jorojoro avatar :-|
    Хейтъромразец
    • + 5

    [quote#3:"rudel"]подкрепям всички мерки срещу тая шарлатания[/quote]

    Не разбираш.
    Посоченото в статията не представлява мерки срещу шарлатанията, а изкуствено раздуване на контролиращата институция, съчетано със воденето на безумна документация.
    Нищо общо с бразилските пуйки или "дупета", които си ги има на рафтовете във всеки супермаркет.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3

    До коментар [#3] от "rudel":

    Ти като не живееш в България и явно не си в час какво става, не давай акъл от дистанция.....
    Човекът иска да вкара отрасъла в ред, засега не му се отдава освен повишаването на цените на стоките, но се старае....

    Нередност?
  • 7
    straw_ avatar :-P
    straw_sec
    • - 1
    • + 1

    Един ден, платежоспособността на активните поданници се увеличила и царството се въздигнало в ранглистата по свобода на икономиката. Местните вълшебници изкупили хартийките, претопили ги и ги превърнали в картонени карти за игра. Всяка карта давала права на собственика и. Участието в националният пазар на стоки и услуги се превърнало в свободна обмяна, подчинена на събитията, а не на конюктурата.

    Довчерашните поданници, примерно с десятка каро и десятка купа придобивали 20 декара плодородно пасище с културен тревостой. С каре дами се придобивало стадо от 40 крави с насока млекопроизводство. С валетата пък можело да се зарибяват язовирите, но така, че когато дойде време да си хвърлят хайвера, не се източвали през най-студената долна кота, та да не подтискат рибите след язовира. С една карта от поповете пък, можели да поемат годишните разноските на малките поданничета в някой университет, например. И т.н. и т.н.

    Тогава царят осъзнал, че лечебните хранителните добавки със значима биологична стойност, правилно опаковани и дозирани са по-скоро лекарствени средства препоръчвани и консултирани от фармацефт. А тонизиращите напитки, както и чайчетата могат да се продават както и в хранителните магазини.

    Разглеждал царят поредната голяма терца и се чудел дали вече може конвертируемо да надцаква изявени държави с развито селско стопанство. Тестето карти било изготвено по правила досущ като тези, които бил виждал из европейските виенски балове.

    Нередност?
  • 8
    straw_ avatar :-?
    straw_sec
    • - 1
    • + 1

    Подобно действие е оправдано от гледна точка на увеличаване броя и многообразието на стоки в сегмента на здравословното хранене. Калиевият хлорид е изкуствен тор и се продава на чувалчета в селскостопанските аптеки. Същевременно, пречистен и дозиран участва в лекарства в хуманните аптеки. Отделно пък се ползва като диетичен заместител на готварската сол в хранителните магазини.

    Доколко господарството ще се разпростира отвъд селскостопанската фармация в посока хуманна фармацевтика е дело сложно и експертно. Хекимин асъл ще е нужен да изготви фермани, списъци по нашему. Списък за хуманните аптеки, списък за селскостопанските аптеки и списък за хранителните магазини.

    Един и същи продукт според формата, чистотата и обработката му т.е. предназначението, вероятно ще участва в повече от един списък и търговската му уредба "ще паралелна да е". И за да не заприличаме на Йода от Междузвездни войни ще е нужно строго профилиране недопускащо примесване на понятията.

    Нередност?
  • 9
    kro84 avatar :-|
    kro84
    • + 1

    ХОРАТА освен" хляб и кисело мляко" не могат да си позволят,а той има наглостта първо на тях да вдигне цените!!!! Та то, какво ли не измисли- Стара планина....,каквото се сетиш,само да е по-скъпо,а това по осчетоводяване значи повече приходи и повече преразпределяне и далавери.Заблуждаващо е, че всичко се прави в интерес здравето на потребителя,ако може да си го позволи.НЕ всички могат да похапнат ""телешки шол от кучешкото меню""" на народната представителка......

    Нередност?
Нов коментар