Ветеринар зад щанда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според проекта щандовете и рафтовете, на които се продават хранителни добавки в аптеките и дрогериите, ще трябва да се лицензират повторно в БАБХ. В момента те получават разрешителни и са под контрола на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и това гарантира още по-високо ниво на сигурност на съхранението на продуктите. "Прелицензирането на практика означава двоен режим и още една такса за аптеките", каза Огнян Радев, председател на Асоциацията на производителите на хранителни добавки. В стил "още бумащина" е и другото намерение на експертите на Мирослав Найденов да се намесят и на аптечния пазар: аптеките да са длъжни да съхраняват документите за всеки производител, партида, сертификати за съдържание и качество - въведение, което, според браншовата асоциация е излишно. Партидният номер е достатъчен носител на информация, защото за всяка партида се прави анализ и се съхраняват нужните сертификати от производителя и вносителя. Отделен въпрос е как физически една аптека, която продава средно 15 хил. артикула, ще съхранява на хартия информация за целия асортимент.

В допълнение се предвижда и да се прелицензират превозните средства на търговците на едро с лекарства, които по принцип снабдяват аптеките с добавки. Тези дистрибутори имат издадени лицензи от лекарствената агенция за добра дистрибуторска практика по отношение на лекарствата и всички останали стоки, с които търгуват, което е по-високо ниво на сигурност, отколкото храните. Сега обаче те трябва да получат и лиценз от БАБХ и освен това няма да имат право да возят добавките, заедно с лекарствата. "Това е абсурдно и икономически неоправдано – добавките, както и лекарствата имат първична, вторична и транспортна опаковка и няма никаква вероятност за смесване при транспортирането им. Просто липсват разумни аргументи един и същ автомобил да прави няколко различни курса до една и съща аптека", коментира Габриела Иванова, член на управителния съвет на Асоциацията на производителите на хранителни добавки.

Спорно е и друго влизане на земеделското министерство на фармацевтична територия. В проектозакона е записано, че всеки производител и търговец трябва да докаже качество и безопасност, като изследва хранителните добавки само в лаборатории, вписани в регистъра на агенцията по храните. "Всички големи европейски производители имат собствени лаборатории, включително и голяма част от производителите в България. Не става ясно при внос от европейски сертифициран производител на продукт, придружен с всички нужни анализи, отново ли ще се изисква изследване от посочена от агенцията лаборатория в България. Въпросите около лабораториите и анализите са много – агенцията може да спре всеки продукт на базата на неясно изследване, а за да се върне той на пазара, ще трябват нови изследвания, плащане и много загубено време", коментира Десислава Райчинова, генерален мендижър на Walmark за България - най-големият по пазарен дял производител на хранителни добавки.

От асоциацията настояха специалните храни с медицинско предназначение да продължат да бъдат контролирани и от Министерството на здравеопазването. В проектозакона за храните земеделското ведомство предлага да се отнемат правомощията на МЗ за контрол върху тези продукти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • + 1

    Да вземат направо на всеки 6 месеца да се лицензират, регистрират и там каквото още искате. Така няма да могат да работят и после ще се чудите що няма пари за данъци ... бре, немислещи хора, бре ....

    Нередност?
  • 2
    ch2222 avatar :-@
    ch2222
    • + 1

    Този проект за закон следва да отиде в Прокуратурата и в множеството държавни структури за борба с корупцията и организираната престъпност.Това със специализираните автомобили даже не е престъпно лобиране а е в хипотезата на чл.282 от НК.

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Тази дивотия не трябва да се прокарва през Народното събрание. Нещо, което е в ресора на Министерството на здравеопазването не е нужно да мина на двоен режим на регистрация. Какво точно ще се подобри, ако "ветеринари" се занимават с лечебни храни и хранителни добавки? Или търсим работа на хора чрез поредно раздуване на администрацията? Опитват се да създават проблем там, където до сега го е нямало, докато тотално съсипят бизнеса.

    Нередност?
Нов коментар