🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двоен контрол за лечебните храни искат производителите

Земеделското министерство смята да отнеме правомощията на здравното върху тях

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Асоциацията на производителите на хранителни добавки, която обединява 30 от най-големите компании на пазара, ще настоява производството и продажбите на лечебните храни да продължат да се контролират и от Министерството на здравеопазването.

В проектозакона за храните, който в момента е в процес на обсъждане, земеделското ведомство предлага да се отнемат правомощията на здравното за контрол върху тези продукти. Така само агенцията по храните ще контролира хранителните добавки, лечебните и диетичните храни. От бранша обаче искат това да се прави и от двете министерства.

Специфичен контрол

До момента контролът върху медицинските храни се упражнява от здравното министерство. Още повече че лечебните продукти за деца и пациенти с проблеми в обмяната на веществата не само се изписват от лекар, но това става по най-тежката контролна процедура на здравната каса – не с рецепта, а с протокол.

През последната година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила 15 вида такива храни на стойност 1.3 млн. лв., съобщиха оттам. Регистрираните лечебни храни са около 30 вида и повечето от тях се предписват на пациенти с алергии, на специална диета и с тежки заболявания на различни органи и системи. Те се продават в аптеките и режимът на приготвянето им е по лекарско предписание.

"Храните със специални медицински цели са продукти, които имат лечебни свойства и сериозни здравни претенции. Затова те трябва да подлежат на строг регистрационен режим и контрол за качеството, състава и продажбите от страна на здравното министерство", смята Огнян Радев, председател на Асоциацията на производителите на хранителни добавки. В останалите страни от Европейския съюз контролът върху този тип храни се осъществява и само от здравното ведомство, и само от земеделското, а в някои държави има двоен контрол.

Вече една промяна

От миналата година под контрола на земеделското ведомство преминаха хранителните добавки с идеята, че те са храни и затова трябва да се контролират като такива. Дотогава за пускането им на пазара и за контрола върху етикетите и съдържанието им отговаряха регионалните здравни инспекции. През миналата година продажбите на добавки са на стойност 184.2 млн. лв. и бележат ръст от 7.7% в сравнение с миналата година по данни на IMS Health. Добавките, както и лечебните храни, се продават основно в аптеките.

Все още няма коментари
Нов коментар