🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Терорът като катализатор за реформи

Състоянието на националната ни сигурност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Атентатите в Париж от миналия петък ще имат трайни последици върху националната ни сигурност. Те напомниха по недвусмислен и кървав начин, че през 2015 г. инвестициите в отбрана и сигурност са нещо, което не можеш да загърбиш с лека ръка. В продължение на години повечето държави от Европейския съюз, включително и нашата, се отнасяха лежерно към този проблем и орязваха бюджетите на своите армии и спецслужби.

Стигна се дотам, че преди няколко години българският министър-председател полунашега, полунасериозно лансира своята "дюнерова" концепция за национална сигурност. По това време нямаше нито ИДИЛ, нито бомбен атентат на бургаското летище Сарафово.

Тезата му беше, че България е в безопасност, защото на всеки ъгъл имало дюнерджийница.

В контекста на последните събития обаче има реална перспектива Европа да се хвърли в другата крайност - аргументите на вътрешните и военните министри да тежат многократно повече в сравнение с тези на финансовите. От една страна, това е добре, защото припомня на хората, че в един враждебен свят свободата не е безплатна и че "е на върха на копието".

От друга обаче, то би могло да бъде разрушително за бюджетите на държави със слаба икономика като нашата.

В българския контекст обаче последното би могло да има и позитивен ефект, като форсира отдавна чакани реформи в лоясали и бюрократизирани ведомства като МВР и МО.

Защото войната с тероризма няма как да се води с армии от чантаджии в униформи. Няма как да се води и от нереформирани спецслужби и МВР, проядени от корупция.

Защото корупцията е един и същ проблем, независимо дали идва от представители на българската организирана престъпност или от транснационални терористични мрежи от типа "Ал Каида" или ИДИЛ. Защото за подкупния служител на "реда" всичко това попада в категорията "просто бизнес".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    poptcheva avatar :-|
    Free person
    • + 5

    Европа трудно се събужда,при това болезнено.

    Нередност?
Нов коментар