🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България няма да участва във военна операция срещу ИДИЛ

Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва, и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми, заяви премиерът Борисов

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България няма да участва във военна операция срещу "Ислямска държава". Това обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР, в Благоевград, където откри басейн. По силата на Договора на ЕС Франция поиска помощ от всички страни от съюза, но това ще става на двустранна основа. В четвъртък външният министър Даниел Митов съобщи, че Париж все още не е поискал помощ от нашата страна за ответен удар срещу терористичната организация. Той също подчерта, че не може да се говори за изпращане на български сили в Сирия.

Мотивите на Борисов

"Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва, и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми. Защото, когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна. Ние трябва да си направим ревизия на нашето поведение, говоря на нашето като ЕС, като НАТО дали винаги външната ни политика е адекватна и дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати", каза Борисов.

Според него Европейският съюз и НАТО трябва да преразгледат политиката си в подобни ситуации. На въпрос проверена и достоверна ли е информацията, че при атентатите в Париж са използвани български автомати, премиерът каза, че в последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян. "Тиражират се много работи. За да се каже, че е български автомат, те трябва да ни пратят автомата тука, за да го изследват нашите експерти. Към този момент такова искане и такава информация нямаме", заяви премиерът.

Няма искане от Париж

В четвъртък министрите на външните работи и на отбраната - Даниел Митов и Николай Ненчев, обявиха един след друг в парламента, че Франция все още не е поискала помощ от България за ответния си удар срещу "Ислямска държава". До момента не е искано такова двустранно съдействие и ако бъде поискано, ще ви уведомим, уточни Митов, цитиран от dnevnik.bg.

Заставаме зад Франция в този тежък момент, солидарни сме и сме готови да помогнем с каквото трябва, допълни той. Ние имаме определен опит от миналото, не зная дали ще се наложи изобщо, но ние заявяваме своята готовност, каза министърът. По думите му помощта може да не е военна, може да е логистична или свързана с информация, никой не можел да каже още отсега.

Военният министър Ненчев коментира, че не знае какво точно очаква Франция от нас. "Доколкото разбирам, очакват в позициите, в които са те, в някои международни мисии да бъдат подпомогнати от други страни - членки от ЕС, за да могат те да се концентрират върху вътрешните си проблеми", посочи той. Според Ненчев може да участваме с логистична подкрепа или обмен на информация. Нашето военно разузнаване разполага с много информация и бихме могли да съдействаме, както и с експертиза или допълнителна информация за бежанските потоци, уточни военният министър. Той не отговори еднозначно дали България би могла да изпрати и военен контингент.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mog1444369074476239 avatar :-|
    Di -OFF
    • - 7
    • + 3

    ...че Париж все още не е поискал помощ от нашата страна за ответен удар срещу терористичната организация. И с какво можем да подпомогнем Париж?Само с проститутки,с друго едва ли,къде ни е армията и техниката???

    Нередност?
  • 2
    loimdn avatar :-|
    Радиолокатор
    • - 17
    • + 3

    България няма средства да участва в нова война в Сирия. Съжалявам, похарчихме ги за Ирак. Сега Соломон Паси може да извади от джоба си и да плати.

    Нередност?
  • 3
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 17
    • + 7

    До тук добре. Явно никой не иска от нас да участваме. Да видим обаче дали Бойко ще устиска когато поискат :). Но има шансове да не поискат. Защото нас ни държат повече американците, както се казва, ние сме троянски кон на САЩ в Европа. Така че ако САЩ кажат, ще устискаме пред Франция и ЕС. Но ако САЩ кажат ... отиваме. САЩ обаче се дърпат. стоят отстрани и гледат. Което значи, че скоро няма да ни юрнат към Ислямска държава. Все пак, за момента САЩ поддържа Ислямска държава и ще се опита да я задържи колкото може по-дълго.

    Нередност?
  • 5
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 15

    “Wars not make one great.”

    България няма да участва във война .

    Правилно .

    Нередност?
  • 6
    jonson avatar :-|
    jonson

    Европейския съюз просто трябва да си има своя армия и с нея да си защитава интересите. Това е решението, стига някой там да има топки да го прокара.
    "Вас и да ви нападат, ние сме пас" някак не е много съюзническа позиция. Не че с нещо много можем да помогнем, но самият императивно и предварително изказан отказ е глупава постъпка сама по себе си. Логично френската позиция ще е "чакам ви само утре да ми кацнете да искате фондове". Те французите си имат и армия и самолети и самолетоносач, атомна бомба имат даже. Тоест - могат да се защитят и сами (в крайна сметка Германия не се очертава да ги напада). Ама утре ако нас някой ни нагърчи, закъде сме, ако всички кажат това, което днес бате Бойко във великата си премъдрост взе че издрънка?

    Нередност?
  • 7
    manolovv avatar :-|
    Manol Manolov
    • + 168

    Бройте два-три месеца най-много и ще видите как Бате Бойко ще за пее друга песен!!! ГАРАНТИРАНО! Всеки път така се получава! Случва се нещо, Бате Байко излиза, изказва се, гаранция дава и след два-три месеца почва друга песен! Преди 4-5 години, обещаваше, че ако трябва договорите с ЕРП -тата ще развали, но няма да вдига тока...Всички помним какво стана после!!! Преди три месеца негов министър обеща да не вдига цената на винетките...Сега знаем какво се случи!!! ПОМНЕТЕ ТОЗИ КОМЕНТАР !!! СЛЕД ДВА- ТРИ МЕСЕЦА НАШИ ВОЕННИ ЩЕ УЧАСТВАТ В СИРИЯ! ГАРАНЦИЯ!!!

    Нередност?
Нов коментар