🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банкоматите, които плачат

Трафикът с цел сексуална експлоатация остава най-оборотната криминална дейност в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поставянето на Брюксел под пълна блокада за няколко дни заради терористична заплаха беше новина от международните страници на българските медии. Но можеше да намери място и в страниците с финансова информация. Заради четирите дни, в които свободното придвижване в белгийската столица беше ограничено, някои хора в България загубиха пари. Вероятно няколкостотин хиляди евро. Витрините и баровете в Брюксел както и тези в още дузина градове в Белгия, Холандия, Германия, Франция и т.н. са окупирани от български проститутки. Техните сводници, по данни на Центъра за изследване на демокрацията генерират между 900 млн. и 1.6 млрд. лв. на година, което превръща външния пазар на сексуални услуги в най-оборотният за организираната престъпност в България.

Зад червените драперии на витрините и предизвикателното облекло на момичетата седят не съвсем лицеприятни истории - лични трагедии, насилие, корупция. Подробности, с които трудно можем да приравнят на трафика с цел сексуална експлоатация като нормален пазар.

Бонжур, полиция

Срещаме се с двама белгийски полицаи в хотел в Сливен. Те са дошли тук, защото на следващата сутрин ще участват в акцията по арестуването на сводник, който разследват от около година и половина. Специализирани именно в този тип престъпление, те обикалят ден и нощ улиците на Брюксел, за да следят за най-малкия знак за насилие и принудителен трафик. Когато видиш, че едно момиче носи 37 номер, а е с обувки 41, веднага разбираш, че има проблем, защото то очевидно няма собствени дрехи. Опитват се да познават всички, въпреки че всеки ден се появява някое ново. Идеята е да спечелят доверието на момичетата, защото знаят, че само така в случай на насилие и натиск те ще потърсят помощ от тях.

Въпреки че проституцията е квазилегална, законът криминализира този, който се възползва от момичетата и с принуда печели на техен гръб. Границата е изключително тънка заради законодателното лицемерие.

Един работен ден е от около 12 часа,  разказва белгийският полицай и уточнява, че едно "посещение" струва 80 евро. Те трябва да имат минимум четирима клиенти, за да си платят таксата за витрината и охраната. Всичко над това делят със сводника си.

Полицаите разказват, че успяват да се намесят тогава, когато едната от двете страни е недоволна, а поводи за това има много. Сводниците налагат дисциплина "силово" - никакво пушене по време на работа или говорене по телефона, в противен случай се стига до физическа саморазправа. Когато момичето е болно, или трябва да работи, или да плати от себе си на сводника. По сметката й се трупат всевъзможни глоби, заеми и лихви, които правят връщането невъзможно.

Полицията чака момента, в който жените няма да издържат и ще разкажат за всичко това.  Докато трае разследването, белгийските власти подслушват телефони и събират финансова информация - за преводи към България, за начин на живот. Това може да продължи с години. Такъв е и случаят, който е изпратил (за пореден път) белгийските власти в Сливен.

На другия ден, в 8 сутринта, белгийските офицери са пред полицията в Сливен, където трябва да се уточнят последните подробности около акцията. "Обектът" на техния интерес живее в къща в квартал "Комлука". Около 30-годишен, той е второ поколение сводник - неговият баща е развивал такава дейност в Германия. Два дни по-рано е издадена Европейска заповед за арест срещу него. Въпреки че разследването е в Белгия, претърсването на дома се извършва от български следовател и полицаи. Белгийските им колеги са тук, за да ги насочват какви вещи трябват да бъдат иззети - компютри, телефони, документи за парични преводи от чужбина. Те ще присъстват и на първоначалните разпити на задържания, който след няколко седмици най-вероятно ще бъде екстрадиран за Брюксел, където ще бъде изправен пред съд.

От Сливен до Брюксел

Само на една улица в квартала на "Гар дьо Норд" в Брюксел има над 150 българки - малко повече от 1/3. Останалите са предимно от Румъния и Албания. Около 20% от тези момичета идват от Сливен, разказват полицаите.

Преди няколко години техният брой е бил значително по-голям. "90% от момичетата бяха българки, а 90% от тях - от Сливен", обяснява изследователят Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Защо? "Има трайна връзка между Сливен и Брюксел и Грьонинген в Холандия", обяснява експертът и нарича този феномен "градове резервоари", като дава пример за други подобни връзки: "Пазарджик - Хамбург, Добрич - Страсбург и т.н." Според него това се дължи на изградени преди годините връзки. Ударното навлизане на пазарите в Западна Европа става след отпадането на ограничението за пътуване в Шенген. "Тогава в Брюксел се беше получил вакуум, защото властите бяха освободили пазара от албанските сводници заради бруталното насилие, което те използваха", разказва изследователя от Центъра за изследване на демокрацията. 

Той дава демографската картина в Сливен: "Град от 80 хил. жители, половината от които са жени. От тях около 17 хиляди са на възраст 17 - 35 години. По данни на полицията в града има около 500 сводници. Ако всеки от тях има по две момичета, това означава, че 1 на всеки 15 жени е била трафикирана." Генерираните от проституцията обороти се инвестират обратно в схемата, други се насочват за корупция, която гарантира спокойствие: "На местните избори видяхме насочване на средства от подобна дейност за купуване на гласове" коментира Безлов.

Какъв е профилът на тези момичета? Най-общо казано - нисък социален статус, проблемно семейство. По-малко от половината са от ромски произход. Образованието няма значение - сред момичетата има такива с висше, други - завършили елитни гимназии. Общото е търсенето на по-добър живот. Някои от тях заминават с ясното съзнание какво точно ще правят, други са заблудени, но и двете групи се сблъскват с реалността на място - дългият "работен ден", насилието, заплахите.

Срещаме едно момиче, успяло да се измъкне от трафик, след като е било принудено да работи във Виена. Озовава се там малко след като е навършила 18, излъгана преди това от "ученическата си любов", че ще работи като сервитьорка. Ще я наречем Надежда. Днес е на 21 години. Настанена е от половин година в един от няколкото кризисни центрове, поддържани от неправителствена организация и финансирани от държавата. "Нямаш пари, нямаш документи, не знаеш езика. Заключват те в една стая и ти дават време за избор, но всъщност избор няма", разказва тя, докато прегръща деветмесечната си дъщеря, родена по времето, когато е била "в трафик". Нарича бременността си късмет, защото й е помогнала да се измъкне.

Надежда е една от стотиците подобни истории. Според секретаря на Национална комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова за една година около 500 души са идентифицирани от правоохранителните институции като жертви на подобни мрежи. Останалите, по оценки на изследователи десетки хиляди момичета, нямат това качество официално. Но имат друго - на банкомат, защото именно така ги възприемат сводниците им.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • - 3
    • + 18

    Стига сте наричали сводници тези най-обикновени рекетьори. Сводниците се занимават с намиране на клиенти и охрана, а тези така наречени „сводници“ само събират рекет.

    Ако приемем, че в Белгия полицаите не са така корумпирани като в България, една от възможните причини проститутките да плащат рекет е, че те това не го знаят. Не знаят, че може да се оплачат в полицията, може би си мислят, че и там е като в България (така наречените „сводници“, които всъщност са най-обикновени рекетьори, плащат на тези от по-горните етажи на организацията, които плащат на тези от още по-горните етажи и т.н.).

    Мисля, че един добър начин да се противодейства на този рекет (стига с този "трафик", това си е чист рекет!) е да се направи добра Пи Ар акция на белгийската полиция за да стане ясно на жертвите на този рекет, че може да се оплачат в полицията в Белгия.

    Проблем е, ако проститутките смятат да се връщат в България - тук членовете на престъпната група, които не са успели да заловят, може да се разправят с тях. Проститутките също така може да бъдат съдени в България за получаване на нетрудови доходи по неморален начин (тъй като проституцията не е забранена от българските закони ползват тази формулировка - наказва се не проституцията, е получаването на нетрудови доходи по неморален начин (продължително време), като съдът решава кой доход е трудов и какво е морал (както и какво значи продължително) - в нито един закон не е дефинирано това). Законът не прави разлика дали доходът е получен в България или на друго място (доколкото ми е известно). Това е още една причина да си траят и да плащат рекета. Затова е важно този закон да се премахне - трябва да се наказват само занимаващите се с рекет, а не тези, които с честен труд си вадят прехраната (което според съдиите не е труд и е неморално, което е абсурдно - не е редно съдиите да решават кое е морално и кое не е, кое е труд и кое не е - щом няма закон, в който да пише, че дадена дейност е забранена не би трябвало лицата, които я извършват да се наказват).

    След като законът, криминализиращ получаването на "нетрудовите и неморални" доходи се премахне, полицията и съда няма да могат да се ползват от рекетьорите за наказване на тези, които не плащат рекет.

    Нередност?
  • 2
    hitrata_svraka avatar :-@
    Хит®ата Св®ака ;)
    • - 1
    • + 3

    "законодателното лицемерие"

    Нередност?
  • 3
    fvf avatar :-|
    fvf
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#1] от "Валентин":

    "да се направи добра Пи Ар акция на белгийската полиция за да стане ясно на жертвите на този рекет, че може да се оплачат в полицията в Белгия. "
    А защо не се направи Пи Ар, както му казваш, акция сред ПОТРЕБИТЕЛИТЕ на въпросните услуги, от която да разберат, че употребяват бели робини? ААААААА, защото са МЪЖьЕ, а тоя свят се управлява от мъжье и тяхното желание да употребяват сексуално и другояче жени е в реда на нещата, нъл тъй???

    Нередност?
  • 4
    glia avatar :-(
    shogun
    • - 3
    • + 3

    А можеше да си го работят легално тук, вместо да се скитат в чужбина...

    Нередност?
Нов коментар