🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мълчанието не помага да се разбираме по-добре

Сексуалните посегателства над жени в Кьолн и други германски градове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В новогодишната нощ в Кьолн и Хамбург се случи нещо ужасно. Стотици жени бяха нападнати, опипвани, ограбвани и насилвани на централните площади, на които дотогава са празнували с близки и приятели. Европа разбра за това няколко дни по-късно и това е притеснително. Първоначалните полицейски сведения говорят за групи от млади мъже от северноафрикански и арабски произход, но все още има само няколко заловени предполагаеми извършители. 

Това обаче даде удобен повод на десни политици и други ксенофоби да възтържествуват: "казахме ли ви", да громят още по-яростно политиката на "отворените граници" на канцлера Ангела Меркел и да обвиняват германските власти и медии в автоцензура. Ако генерализирането и свързването на нападенията с притока на бежанци към Европа, преди да са ясни фактите, е грозно и опасно, то и другата крайност - премълчаването на случилото се от либерални подбуди - е не по-малко плашеща. Отбягването на темата заради страхове да не се разпали етническо и религиозно напрежение постига тъкмо обратния ефект - още повече страх, омраза и неразбиране.

За германските власти, а и за европейските общества като цяло, случилото се в Кьолн поставя огромни предизвикателства. Ще им бъде все по-трудно да защитават политиките на отвореност и толерантност и ценностите, които отличават европейската култура, без да взривят социалния мир. И тепърва ще се препъват в подобни неочаквани последствия на културните различия.

Кьолн и Хамбург са и зловещо напомняне за масовите изнасилвания на египетски жени на площад "Тахрир" в началото на Арабската пролет и факта, че все още има общества, в които има ужасни и назадничави нагласи към жените, които противоречат на всичко, в което вярва Европа. Да се твърди, че жените трябва да съобразяват облеклото си, за да не бъдат нападани, е огромна стъпка назад в трудно извоюваното разбиране, че жертвите на изнасилване не са "заслужили" престъплението срещу тях чрез външен вид или поведение.

Не бива да ни изненадва и че част от новопристигналите в Европа мигранти могат да тръгнат срещу етиката и социалните норми на европейските общества. Важното е как се подготвяме и реагираме на това. Повече образование, заетост и по-засилени мерки за интеграция са умната инвестиция в обществения мир. Заклинанията и мълчанието не ни помагат да живеем по-добре.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 4
    • + 41

    Тази редакционна бележка ме смути и уплаши. Уплаши ме, защото естествената ми човешка реакция бе квалифицирана от автора/ите като престъпление!

    Фактите са ясни. Тълкуванията им горе - странни, защото опитват да внушат колебание във фактите. В 170 жалби насилвани германки, финландки, швейцарки и т.н. описват нападателите си като чужденци от Близкия Изток и Магреба.

    Кой насилва европейките? Някой, но в бележката ме убеждават, че явно не са от тълпите ислямски мигранти, дето по покана на Меркел разораха Европа.

    Хайде да попитам:
    Защо германските медии си траяха ЧЕТИРИ ДНИ, преди лавината от оплаквания да залее света?
    Защо Меркел реши, че тълпите мъже, с които се сдоби, са импотентни и че нямат сексуални нужди?
    Защо на миналата, на по-миналата и на никоя досегашна Нова година в ЕВРОПА не се е чуло за подобни масови инциденти?

    А, Капитал?

    Нередност?
  • 2
    glog avatar :-|
    glog
    • - 3
    • + 43

    Статията е прекалено толерантна към извършителите на нападенията в новогодишнята нощ в няколко европейски, а не само в германски градове. Аха-аха авторът да вземе да похвали извършителите за извършеното. И съвсем неадекватно казва, че всичко това ≪даде удобен повод на десни политици и други ксенофоби да възтържествуват≫, което не е вярно, защото тази агресия и това премълчаване не са повод, а са причина за техните реакции. Според автора ≪.... свързването на нападенията с притока на бежанци към Европа, преди да са ясни фактите, е грозно и опасно, ....≫, като че ли и на децата не им е ясно, че първопричината за тази агресия е именно това безконтролно нашествие на стотици хиляди хора в един различен от техния предходен свят, който не е готов да ги посрещне.

    Впрочем, за кого е опасно народите да разберат, че насилията в новогодишната нощ са пряка последица от безконтролното нашествие в техните държави на стотици хиляди хора, чийто култура, битови особености, религия и морални или политически ценности са несъвместими с тези на европейските народи?

    Всъщност нашествието на ислямистите показва пълната неподготвеност и функционалното политико-управленческо безсилие на ЕС и на неговите основни структури и институции да решават непредвидено възниквнали проблеми. А опитът всичко това да бъде потулено, и то не само в Германия, но и в Австрия, и във Финландия, показва, че политико-управленческия елит на ЕС презира и мами своите народи, като крие от тях отрицателните последици от своята безхаберна политика.

    À à è ѝ ò „” –

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 23

    До коментар [#2] от "glog"

    Браво!
    Няма как нормален бял християнин от Европа в ХХІ век да мисли по друг начин!

    Нередност?
  • 4
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 1
    • + 18

    Ним Чимпски не стана човек, въпреки че израстна в човешка среда и либералната му приемна майка Стефани Лафардж дори го кърмеше от либералната си гръд. Общо взето подобен ще е и резултата от "интегрирането" на северно-африканците и западно-азиатците. Тъжно е да се наблюдава как една велика нация, а заедно с нея и целия континент загива. Но какво да се прави - това, което няма сили да оцелее ще загине. Поне ще го направи политически коректно.

    Нередност?
  • 5
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • + 23

    Стига сега с тая ксенофобия, може пък марсианци да са виновните. ;) Въобще огромен смисъл има, който само светли умове откриват, във вкарването на диваци в цивилизованото общество. После всички са учудени как така аджеба, канибалите предпочитат човешко, вместо изведнъж, да се интегрират ставайки вегани. ;)

    Нередност?
  • 6
    juliano95 avatar :-(
    Julian Mall
    • + 16

    "Не бива да ни изненадва и че част от новопристигналите в Европа мигранти могат да тръгнат срещу етиката и социалните норми на европейските общества."

    Ами да извършиш сексуална гавра на публично място се оказва просто нарушение на етикета което милите имигранти са извършили от незнание. Ако обаче някой германец направи забележка на някоя забулена или недай боже и свали забрадката това ще бъде квалифицирано като най-гадното посегателство на религиозна и ксенофобска основа и на секундата ще бъде огласено по всички медии. А горките мюсильмани от цял свят ще реват как ги дискриминират.

    Нередност?
  • 7
    slonsco avatar :-|
    Илиян Колев
    • - 1
    • + 9

    В стстията на Радан Кънев,която Дневник оплю като сексистка добре е казано,че както нашите предци са заямили,че "който роб (каквито и да са културните особености на родината му) стъпи на Българска земя, свободен става", така се налага и който насилник стъпи в Европа (каквито и да са културните особености...), да става затворник. И това да е неотменимо

    Нередност?
Нов коментар