Кьолнизацията на Германия

Последващите шокове от кошмарната новогодишна нощ са по всички линии - настроения, тон, дебат, политики

Вече не сте добре дошли    ©  Reuters

"Тук в университета организират ден на психическото и телесното здраве. Един от практическите семинари е самоотбрана за жени - напълни се светкавично, има списък на чакащи и дори обявиха втора дата за този курс. В спортната зала вече има видеонаблюдение, навсякъде са залепени бележки, че се краде. А молбите за оръжеен лиценз за околността са пет пъти повече в сравнение с миналата година." Това разказва пред "Капитал" Мариета, жител на малък германски град.

Можете да го наречете психоза, свръхреакция, закъсняло сепване или както си изберете. Но Германия не е същата още преди изстъпленията в Кьолн. А след ужасната новогодишна нощ, сбъднала най-големите кошмари както на защитниците на имигрантите, така и на яростните ксенофоби, последващите шокове са по всички линии - настроения, тон, дебат, политики. "Кьолн промени всичко", обобщи Фолкер Буфие, зам.-председател на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.

И не само в Германия. Случилото се на площада между емблематичната кьолнска катедрала и жп гарата, както и в други немски градове в навечерието на 2016 г., е повратна точка от паневропейски пропорции. Кьолн се превърна в нарицателно за всички страхове, предразсъдъци и реални проблеми, вървящи с този близо милион и половина имигранти, пристигнали в Европа миналата година, от които над 1 млн. в Германия. Политиката на Меркел на отворени врати така и не беше приета от останалите в ЕС. Сега се пропуква и в самата федерална република. Мантрата на канцлера Wir shaffen das ("Ще се справим") звучи все по-кухо без убедителен план какво да се прави с прииждащите и как да се осигури мирно съществуване на хора с различни култури, при което гостите спазват нормите и ценностите на домакините. Кьолн е и смъртната присъда на квотната система за разпределение на бежанци. Тя всъщност така и не заработи, но докато не се появи друго общо решение, в Европа ще продължават да се издигат стени и да избухват неприятни спорове.

Кьолнската полиция не (може да) пази

За мнозина германци с изтъняващо търпение това вероятно е била последната капка. "Аз съм сириец. Трябва да се държите любезно с мен. Г-жа Меркел ме покани." И друг цитат от човек, късащ с усмивка разрешителното си за престой: "Не можете да ме пипнете. Утре ще отида и ще си изкарам ново." Арогантните провокации, описани в полицейски доклад за събитията в Кьолн, са реплики на заподозрени за издевателствата към опитващите се да ги усмирят униформени служители.

Със закъснение пъзелът от излизащата на парчета информация очерта следната картина на нощта срещу 1 януари - групи мъже от северноафрикански и арабски произход обграждат празнуващи на площада жени, опипват телата им, разкъсват дрехите им, крадат портмонетата и телефоните им. Жалбите от пострадали са над 600. Две са за изнасилване.

"Беше смесица от грешни решения в полицейската тактика, натиск за пестене и очевидно колективно извършени криминални действия от банди" - така описва пред "Капитал" причините за случилото се в Кьолн журналистът и експерт към Националната служба по миграция и бежанци Ахмет Сенюрт. От докладите на полицейската служба в града и на вътрешното министерство на провинцията става ясно, че ситуацията не е била предвидена и малко над 140-те полицейски служители на място не е имало как да овладеят тълпата от 1000 - 1500 агресивно държащи се мъже, между които и групите насилници. Не е било поискано и подкрепление въпреки изрично запитване от регионалната полицейска дирекция.

"Тези, които бяха там, дадоха всичко от себе си. Но бяха твърде малко", призна през седмицата вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер. Началникът на кьолнската полиция Волфганг Алберс беше първият, който трябваше да освободи поста си и беше предсрочно пенсиониран. Последва го ръководителката на полицейския пресцентър, който сутринта на 1 януари пусна съобщение, че празненствата са преминали мирно и в "спокойна атмосфера". За нападения над жени няма и дума.

Не чули, не видели, не предали

Оглушително мълчание цари и в медиите. Общественият тв канал ZDF съобщава за инцидентите в Кьолн едва четири дни по-късно. От телевизията се извиниха за "грешната преценка", а зам. главният редактор Елмар Тефесен отбелязва, че оттогава са "залети от омраза и гняв". Публично покаяние беше принуден да поднесе и Волфганг Крах, главният редактор на реномирания всекидневник Sueddeutsche Zeitung. Само че не заради късна, а счетена за неподходяща реакция с корица, изобразяваща черна ръка между бели женски крака.

Забавянето само подхрани конспиративните теории, че традиционните германски медии, наричани с етикета Luegenpresse (лъжлива преса), са контролирани от тъмни сили и са влезли в заговор за прикриване на всички лоши новини, свързани с чужденци, за да не подкопават проекта за посрещане на бежанците с отворени обятия. Има и друг подтекст, който Мариета обобщава така: "Германците трябва да спрат да се извиняват за миналото си и да започнат да живеят днес и утре. Не може някой да те плюе и ти да кипиш вътрешно, но външно да се усмихваш и да не смееш да изразиш мнение, защото веднага ще те обявят за нацист."

Независимо дали полицията и медиите останаха безмълвни от прекомерна политическа коректност и бъркане на толерантност със слепота или по други причини, резултатът е разрушаване на доверието. "Кьолн преплита три неща - фактическият ужас, неадекватната полиция и прикриването на цялата случка, защото може да разпали ксенофобски настроения. Остава усещането за една нечестност и хората си мислят: "Не ни казват истината за бежанците." Сега водещата дума в обществения дебат е Staatsversagen (провал на държавата). Този провал е толкова сериозен, че Меркел се отказа да ходи в Давос, защото се налага да подреди страната," казва пред "Капитал" Улрике Геро, основател и директор на Европейската лаборатория за демокрация към Европейското училище за управление в Берлин.

В посткьолнската истерия и подозрителност е трудно да се чуят аргументите, че престъпност и сексуално насилие в Германия има отдавна и колкото и да е лесно, обвиняването на бежанците за всичко е опасно и нечестно. По време на "Октоберфест" например традиционно има оплаквания от сексуални посегателства и изнасилвания. Същевременно, макар мащабът на нападенията в новогодишната нощ да е прецедент, подобни случаи са били регистрирани и разследвани - поне през последните две години, както в Кьолн, така и в други градове. В доклада на кьолнската полиция се казва, че още от 2011 г. се забелязва голям дял на хора от Северна Африка, особено от Алжир, Мароко и Тунис, сред джебчиите в Кьолн. През 2014 г. те започват да извършват все по-често и други престъпления, най-вече кражби от коли и жилища. През 2015 г. в Кьолн са били разследвани близо 2 хил. заподозрени с произход от Северна Африка. И докато делът на извършилите престъпления мигранти от Северна Африка е около 40% (колкото е и на такива от Босна и Черна гора), същият при тези от Сирия е само 0.5%. В доклада си полицията потвърждава тезата на някои политици, че връщането на чужденци, извършили престъпление, е трудно както заради липсата на сътрудничество със страните по произход, така и заради практиката на мигрантите да се взимат отпечатъци от пръсти чак шест месеца след пристигането им в Германия.

Дни на хаос

След като германците осъзнаха, че приемането на стотици хиляди бежанци не е просто въпрос на хуманност, а влече със себе си сериозни проблеми, махалото може бързо да отиде в обратната посока. "Опасното е, че германското обществено мнение има тенденция да се люшка от една крайност към друга", отбелязва пред "Капитал" проф. д-р Андреас Рьодер, преподавател по съвременна история от Университета в Майнц. И добавя, че сега гражданите на федералната република разбраха, че е нужно нещо много повече от простото заклинание "ще се справим". "Ако лидерите не успеят да предложат реалистична перспектива как да се действа не само със сегашната ситуация, но и с бъдещ наплив, германското общество ще пострада от значителна загуба на доверие в политиката."

Берлин се опитва да овладее последиците от Кьолн с втвърдяване на тона, планове за подсилване на полицията и законодателни промени, които да направят по-лесно експулсирането на бежанци и наказването на сексуални престъпления. "Всичко това засяга правото и реда - сфера, в която партията на Ангела Меркел е считана за компетентна. Рано или късно обаче германците ще поискат да видят значително намаляване на броя на пристигащите мигранти. Засега усилията за постигане на това на ниво ЕС не са донесли никакви резултати. И може да се наложи германското правителство да прибегне до национални инструменти за граничен контрол", казва пред "Капитал" Роланд Фройденщайн, директор на Wilfried Martens Centre for European Studies. 

За канцлера това би било пълно отстъпление, което тя се опитва да избегне. Въпросът е колко дълго ще може да го прави под натиска на общественото мнение и вътрешнопартийния ропот. "Ангела Меркел пое огромен риск, когато тръгна по този курс. Има три различни сценария, които могат значително да застрашат позицията й - устойчив неконтролиран наплив от имигранти, още изстъпления и изборен успех на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" на регионалния вот в три провинции на 13 март", изброява проф. д-р Андреас Рьодер. Същевременно в интервю през седмицата за в. Handelsblatt бившият конституционен съдия Удо ди Фабио остро атакува политиката на Меркел към бежанците и заяви, че правителството може да бъде принудено от Конституционния съд да затвори границите. "Ако поради каквато и да било причина Меркел бъде принудена да направи обратен завой, това сериозно ще разклати стабилността й", казва преподавателят от Университета в Майнц.

Вътрешното напрежение отслабва и лидерството на Меркел в Европа. "Това засилва политическата изолация, в която Меркел се намираше още преди Кьолн", посочва Роланд Фройденщайн. Сега за канцлера ще бъде и много по-трудно например да критикува тревожното плъзгане към авторитаризъм на новото полско правителство. "Защитавайте вашите жени, а не нашата демокрация!" пишеше на плакат, издигнат от полски волейболни фенове тези дни.

"Меркел със сигурност губи част от германските граждани и собствената си партия. Дали губи Европа не съм сигурна, защото нея всъщност никога не я е имала. Германия в последните пет години отказваше да разбере, че е възприемана като слона в стаята, който систематично тъпче и задушава всички останали. Сега, когато Германия иска солидарност, другите, образно казано, й показват среден пръст", твърди Улрике Геро. Проф. д-р Рьодер описва обръщането на ролите по следния начин: "Сега германците считат останалите за безсърдечни, докато Германия е наричана "хипи държава", отказваща се от своя суверенитет." Резултатът от напрежението в цялата система е, "че Европа се намира в дълбока криза".

Всъщност в дългосрочен план стратегията на Меркел за бежанците продължава да бъде правилна - настояване за общи решения в ЕС вместо за спасяване поединично, сътрудничество с Турция и търсене на начини за прекратяване на конфликта в Сирия. Но както обикновено, по-лесно е да се начертае добър план, по-трудно е да се изпълни. Краят на петгодишната война в Сирия изглежда все така далечен. Сделката с Анкара от края на миналата година досега е донесла нулеви ползи и куп обвинения за затваряне на очите за авторитарните действия на президента Реджеп Тайип Ердоган. Плановете за равномерно разпределяне на бежанците и засилване на съвместната охрана на външните граници на ЕС са доникъде.

В тази ситуация въпреки целия натиск върху Меркел тя продължава поне засега да няма сериозна алтернатива нито в партията си, нито в Германия, нито в Европа, отбелязва Роланд Фройденщайн. "Бих казал, че Германия е необходима, а Меркел е незаменима", обобщава той. И ако германският канцлер падне, може да се окаже, че останалите в ЕС бързо ще започнат да съжаляват за липсата й.

 

Първите мерки след Кьолн

"Сега изведнъж сме изправени пред предизвикателството, че бежанците идват в Европа и ние сме уязвими, както виждаме, защото все още нямаме реда, контрола, които бихме искали", призна Ангела Меркел. И първата конкретна мярка, която германското правителство обяви, бяха промени в законодателството, които правят експулсирането от Германия на криминално проявени чужденци по-бързо. След случаите в Кьолн и други германски градове политици от различни партии коментираха, че в момента, дори да бъде доказано престъпление, извършено от чужденец, е трудно той да бъде върнат в страната си на произход.

Според идеите, които бяха представени във вторник от министрите на вътрешните работи и на правосъдието Томас де Мезиер и Хайко Маас, чужденците ще могат да бъдат връщани, ако са били осъдени за криминално деяние срещу живота, лична неприкосновеност, сексуалното самоопределение, собствеността (в случаи, когато е упражнена сила) или за съпротива срещу полицай. Няма да има значение колко голяма е присъдата, както и дали е условна или не. Под особено внимание ще са лица, осъдени на година или повече лишаване от свобода.

Около тези идеи обаче има въпросителни - най-вече заради условията в държавите, в които мигрантите ще бъдат връщани. Още преди управляващите да обявяват официално предложението си, адвокатът Томас Оберхойзер коментира в интервю пред Die Zeit, че то е неприемливо и противоречи на Женевската конвенция за бежанците. Според нея те могат да бъдат връщани само в случаи, в които представляват тежка опасност за сигурността на обществото и са били осъдени за престъпление или тежко деяние.

Планират се и промени в процеса на регистриране на кандидатстващи за бежански статут. В момента властите са претоварени с купища необработени документи, някои мигранти въобще не се регистрират, а други - по няколко пъти. Такъв е и случаят с атентатора, който нападна полицаи в Париж в началото на януари. Северноафриканецът е бил регистриран под седем различни самоличности в Германия.

Данните за хората се вкарват в системата чак с подаването на молба за статут. В бъдеще това трябва да се промени - търсещите закрила ще получават паспорт и всичко ще се пази в обща база данни, до която достъп ще имат всички институции. Сред плановете е и по-бърза процедура и затегнати правила за тези мигранти, които имат по-малък шанс да получат убежище в Германия.

Една от партиите в коалицията, ХДС, иска също Мароко и Алжир да се включат в списъка на сигурните държави на произход, като според Spiegel Online Ангела Меркел е отворена към това предложение и дори планира тези въпроси вече да се уреждат не в закони, а в наредби, за да може да вървят по-бързо. От есента в списъка са Албания, Черна гора и Косово и идеята е документите на мигранти от тези страни да се обработват и съответно отказват по-бързо.

Законови промени ще има и по отношение на по-добрата защита от сексуални нападения.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    thepirineagle avatar :-?
    thepirineagle
    • - 2
    • + 79

    Германските елити трябва веднага да се събудят за реалността и да предприемат нещо или скоро редовият Ханс ще се "разбуди" сам и ще стане наистина грозно.
    Засега гръцката граница продължава да е отворена и българската е доста пропусклива,а броят на нелегалните имигранти не намалява. Напролет определено ще се удвои / поне /. Какво ще прави Германия с още 2 млн. от същите и останалите в ЕС,които също ще бъдат принудени да се справят с още толкова??? А като понечат да си повикат семействата?
    Мнозинството от политици и други т.н. елити в Европа трябва да осъзнаят, че такива огромни маси от една абсолютно чужда на европейските ценности култура са практически неинтегрируеми и са залог за сериозен скок в престъпността,социални брожения и финансова тежест. Позитивите от подобна безумна политика за мен са абсолютно неясни. Политическата коректност оттече в канала след Кьолн и е време да се осъзнае, че е много опасно явление касаещо бъдещето на Европа. За да имаш шанс да се справиш с даден проблем,за начало трябва да го назовеш и ясно да го определиш....

    Нередност?
  • 2
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 5
    • + 65

    Не е нужно да си нацист, за да искаш да живееш нормално. Меркел, ти как мислиш?

    Нередност?
  • 3
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 6
    • + 82

    А сега какво ще кажем за Виктор Орбан - диктатора ксенофоб и дори фашист? Нали той твърдеше, че масите от мигранти, огромното мнозинство от които не бягат ОТ страх за живота си ( преминават през много сигурни държави преди да цъфнат в Германия и Скандинавия), а бягат КЪМ щедрите социални дарения. Поради религиозните си и културни различия те няма да се интегрират нито в близко, нито в средно, нито дори в дългосрочна перспектива; ще формират паралелни общества, ще бъдат тежест за домакините и като цяло ще разрушат колективната сплотеност на европейските общества. Не е нужно да си пророк за да го видиш. Ще видим обаче колко още ще отнеме за да се разсее тежката розова мъгла на европейския либерализъм и да се придвижим ким това, което Орбан нарече не-либерална демокрация. Защото, както казва българската пословица" Който не разбира от добро, разбира от дърво"

    Нередност?
  • 4
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 5
    • + 40

    Колонизацията на Германия.

    Нередност?
  • 5
    bagatur74 avatar :-(
    bagatur74
    • - 4
    • + 36

    Иде война. Война на идентичностите и всеки трябва да избере страна. Кой както може. От това зависи какво ще представлява Европа утре.

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 42

    Нашите мангали ще им се видят цвете за мирисане - те си просят кротичко и гледат да ти вземат портфейлчето незабелязано и да се измъкнат по терлици !

    А освен това религията им е през онази работа...

    Новите макар и със същия нюанс на кожата идват с "ятагана" и само връщането на немеца към изконните ценности от 30-те год. на миналия век ще им вкарат акъла в главите !!!

    Нередност?
  • 7
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • + 55

    Нашите мангали се интегрират и работят. Във Франкфурт на М, в тоалетната на покрива в мола в панаирния град - чувам българска реч - гледам-българска циганка много оправно си шета, плещи с немците на немски и ги одумва с колежката си на български, а не на цигански! Чак се зарадвах!

    Нередност?
  • 8
    autoerotique avatar :-|
    soft kill
    • - 3
    • + 25

    Еворпа прогнивна от паплач, както тази!

    Нередност?
  • 9
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • - 2
    • + 23

    Някой замислил ли се е какви са "северноафриканците"?
    Въпроса е най-вече към авторките. Преписвате един от друг без да мислите.
    Серверна Африка е населена с араби.Мароко,Алжир,Тунис,Либия и Египет имат един език АРАБСКИ.Културно не се различават една от друга държавите. Та упоменаването на северноафриканците отделно от арабите е абсолютно излишно....е, ако ви плащат на "дума" е друга тема.
    Нали?

    Нередност?
  • 10
    asen_asenof avatar :-(
    Асен хаджи Асенов
    • - 2
    • + 21

    Германците са виновни, а онази дето ги покани не?

    Меркел е неизбираема за канцлер, провали се с политкоректната си политика!

    Нередност?
Нов коментар