Пернишки поток

Пускането на вода през София изглежда лесно, но заради множество неизяснени въпроси около плана има риск от грешки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Пускането на вода през София изглежда лесно, но заради множество неизяснени въпроси около плана има риск от грешки.
  • Изпълнението на проекта неминуемо ще се забави, като не е ясно дали държавната фирма "Монтажи" ще може да се справи с изпълнението му.
  • Преди да заработи новата ВиК връзка, водата в "Студена" може напълно да свърши.

Водната криза в Перник сякаш стигна своята развръзка в събота, 18 януари, точно два месеца след въвеждането на режима в стохилядния град. Спасителният план предвижда вода да се осигури от водосборната зона на язовир "Бели Искър" през Рилския водопровод и резервоар Мало Бучино, където ще се изгради помпена станция и довеждащ водопровод до Перник.

Дотук всичко звучи добре. Но няколко дни след като правителството обяви намеренията си, се оказва, че има много неизяснени въпроси около идеята и цари хаос при подготовката за изпълнението й. Също така вече е сигурно, че реализацията на плана ще отнеме повече време, отколкото беше заявено. Икономическият министър Емил Караниколов каза, че до 21 януари строителството ще започне, но в сряда то дори не е близо до старт. Не е ясно и дали изпълнителят - държавната компания "Монтажи", ще може да се справи със задачата.

Накратко - спешността ще трябва да се отложи. В същото време нивото на язовир "Студена" продължава да спада и има реална опасност до две-три седмици Перник да остане съвсем без вода.

На ръба на тинята

Големият въпрос, който вълнува хората сега, е ще сработи ли планът, докато има вода в "Студена". Краткият отговор е: Не. Мъртвият обем ще се достигне още в началото на февруари, ако се запази сегашният воден режим. Планът за връзката с Мало Бучино, по оценки на правителството, които са силно оптимистични, ще отнеме 45 дни, а по процедурата има още много да се изяснява. Груби сметки показват, че са нужни поне два месеца, за да заработи новият водопровод. Дотогава градът ще започне да ползва вода от основния изпускател на "Студена" под нивото на мъртвия обем, където обаче водата е с по-лошо качество най-вече заради замътяване.

"Най-големият риск е пречиствателната станция, защото тя е стара. Ние в момента сме на много малък обем и при най-малкия приток се получава замътяване, което тя не може да преработи", обясни още на 6 януари пред "Капитал" кметът на Перник Станислав Владимиров. Именно тази станция трябваше да се ремонтира с част от милионите, които правителството отпусна през декември. Плановете са да се изградят нови утаители, за да се утаяват в тях примесите, което ще позволи водата от "Студена" да може да се използва за питейни нужди до месец април.

Не е ясно защо самото правителство си поставя абсурдно нереалистични срокове, като този на Караниколов за старт на строителството. Процедурата трябва да мине през общинските съвети на София и Перник, след това проектът и финансирането да се одобрят от Министерския съвет. Проблем е и да се намерят подходящите тръби, както и да се доставят помпите. Според добре запознат източник срокът от 45 дни за строителството на 13-те километра водопровод може да се спази, ако се работи 24 часа в денонощието.

Стара схема

Всъщност в представения като спешно решение план на правителството да се доставя вода до Перник през София няма нищо ново освен въпросната водопроводна връзка.

Водосборът на язовирите "Белмекен" и "Бели Искър" се е използвал за София и предишни години, твърди запознат източник на "Капитал". В официалните графици на екоминистерството даже официално пише, че водите от въпросните събирателни деривации "Манастирска" и "Грънчарска" се подават към "Бели Искър" от началото на януари с решение от края на декември. Същото е било и през януари 2019 г., като това се налага заради намаления през зимата приток и почти постоянния оток на вода към София - около 3 млн. куб.м на месец при 7-8 млн. куб.м разполагаем обем в "Бели Искър". Единствената разлика е, че сега ще се използва новият и добре работещ резервоар на Мало Бучино, за да се снабди Перник. Вероятно идеята с "Белмекен" е представена като нова, за да не се предизвика страх у софиянци, че ще останат без вода. На теория такъв риск няма, но може да се окаже, че по-голяма част от столицата (особено центърът) ще получава вода от язовир "Искър". Добрата новина е, че "Софийска вода" разполага с достатъчно технологии, за да следи пътя на водата и нейната наличност в реално време за разлика от липсата на измервателни уреди в язовир "Студена" и в самия Перник.

Планът е към Перник да се насочват около 780 хил. куб.м на месец. Това е с малко под предвидените за водния режим в града 804 хил. куб.м за януари. С други думи, когато водата потече, би следвало да може да се продължи със същата схема на подаване (по 6 часа на ден), докато "Студена" се напълни. Все по-честите аварии и загуби по мрежата обаче може да объркат тези сметки.

Разтегливи понятия

Засега не е ясно кой е изготвил идейния проект за новия водопровод или как точно ще се изпълни той от държавната фирма "Монтажи", която е без опит във ВиК строителството. Фирмата ще трябва да изпълни и обектите, за които правителството отпусна над 30 млн. лв. на община Перник. Вариант е да се ползват подизпълнители от частния сектор, но те ще са избрани непрозрачно и ще им се плаща по неясен принцип. От принципала на "Монтажи", Министерството на икономиката, не отговориха на две поредни запитвания от "Капитал" по темата.

Друго неизвестно е как въобще се стигна до сумата 25 млн. лв. и дали в крайна сметка обектът ще струва толкова, по-малко или повече. Пред агенция "Фокус" пък доц. Петър Филков от Университета по архитектура, строителство и геодезия каза, че цената около 2 млн. лв. на километър тръбопровод го е впечатлила. В стойността обаче се включва и помпената станция. Но така или иначе количествено-стойностни сметки не са показани. Иначе се очаква парите да бъдат отпуснати от бюджета за 2020 г. с постановление на Министерски съвет.

Кой точно ще отговаря за този проект също е енигма. Икономическият министър Емил Караниколов ръководи щаба за справяне с пернишката криза. Той е и принципал на "Монтажи", но няма категоричен отговор дали ще е възложител на строителството на новия водопровод и помпената станция. "Предстои след заседание на Министерския съвет да бъде внесено в Столичния общински съвет предложение за ползване на ВиК мрежа на "Софийска вода" при определени параметри. След като Столичният общински съвет вземе своето решение, ще можем да отговорим на въпросите Ви", отговориха от Министерския съвет в сряда.

Въобще пък не се говори по темата как ще се плати разликата в цената на водата в София и Перник, след като и миньорският град ще се захранва по водопроводи на "Софийска вода". Правителството заяви, че цената за перничани няма да се качи. "ВиК Перник" обаче ще трябва да плати на столичния концесионер освен за пречистването и доставката на водата и за ток на помпената станция при Мало Бучино. Вероятно точната цена ще се уточни от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Проектите в Перник се бавят

В последните дни на 2019 г. държавата отпусна над 30 млн. лв. с ДДС на община Перник за реконструкция на Главен клон 2 от водоснабдителната система, ремонт на пречиствателните станции за питейна вода и реконструкция на част от водопроводната мрежа. От началото на януари до сега обаче е възложено само проектиране на главния клон и станцията, а сроковете за строителство са четири месеца. Междувременно общината чака отговор от Агенцията за обществени поръчки (АОП) дали може да се сключи договор с "Монтажи" без провеждане на открита процедура. За ремонтите на водопроводи из града още не е изпратено писмо до АОП.

Ако по същия начин се проточи и стартът на изпълнението на спасителния план с водопровода от Мало Бучино, перничани определено не ги очаква нищо хубаво до пролетта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 4

    Всички май се надяват на късмета на Борисов.. т.е. чакат до месец два язовирът да се напълни сам и да няма нужда полагане на тръби. Т.е. ще ги мотат тръбите както мотат Балкански поток.

    това могат.. това правят.

    Нередност?
Нов коментар