🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Блицкригът срещу Васил Божков

Как и защо се стигна до тоталната война на държавата срещу знаковата фигура от прехода

Основните въпроси, които се задават след внезапната атака на властта, са защо Божков, иска ли някой да му вземе бизнеса, защо сега и коя е основната причина
Основните въпроси, които се задават след внезапната атака на властта, са защо Божков, иска ли някой да му вземе бизнеса, защо сега и коя е основната причина
Основните въпроси, които се задават след внезапната атака на властта, са защо Божков, иска ли някой да му вземе бизнеса, защо сега и коя е основната причина
Основните въпроси, които се задават след внезапната атака на властта, са защо Божков, иска ли някой да му вземе бизнеса, защо сега и коя е основната причина
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пред офиса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43 в столицата често спират луксозни автомобили. В сряда сутринта там имаше паркирани полицейски коли. Същото се случи на бул. "Васил Левски" пред кооперацията, където се намира един от апартаментите на Васил Божков, на ул. "Фритьоф Нансен" пред офиса на "Национална лотария", както и на отбивката за бившата резиденция на Тодор Живков на Витоша, сега собственост на Божков. Полицията е иззела документи оттам. Твърди се, че е била описана и колекцията му от антични предмети. Полицейските коли стояха пред тези обекти до късно вечерта.

Успоредно с това полицаи нахлуха и в Държавната комисия по хазарта и откараха за разпит председателя й Александър Георгиев, съпроводен от сълзите на държавна чиновничка, и още шест други служители на регулатора. "Той е арестуван за 24 часа", каза главният прокурор Иван Гешев.

Това беше най-видимата част от координираните усилия на няколко държавни институции - прокуратура, правителство и парламент, да изхвърлят Васил Божков от хазартния бизнес. Усилия, които до момента са напълно успешни. Една от знаковите фигури в българския преход към редакционното приключване на броя се намира на неустановено място извън България, а един от най-доходните му бизнеси - "Национална лотария", е на път да бъде забранен със закон.

Подобна кооридинирана акция срещу Васил Божков вероятно му е подействала като взрива под мерцедеса му през далечната 1994 г. Бизнесменът, който е собственик на редица хазартни фирми и бяга от светлините на прожекторите от години, беше принуден да даде серия от интервюта в различни медии, в които обясняваше, че е в чужбина по работа, никой не го е търсил, не се укрива и че ако някой от прокурорите му се обади по телефона, тутакси ще се прибере в България, за да съдейства на властите. Малко по-късно следобед главният прокурор Иван Гешев каза пред журналисти, че Божков е обвинен по 7 члена на Наказателния кодекс - сред които ръководител на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба, както и че е обявен за общодържавно и международно издирване, тъй като е напуснал границите на страната.

"Той е поредният олигарх, който бяга от България. Не съм сигурен точно къде се намира, но ще си го приберем. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд...Не може да дължиш 559 млн. лв за всички лотарийни игри, това означава по 100 лв към всяка пенсия и да казваш, че си репресиран...", заяви Гешев, като коментира и обвиненията срещу Божков.

Атака, контраатака...

Надвечер "Нове холдинг" разпространи позиция на собственика си по случващото се. В нея се посочва, че показната акция и повдигнатите обвинения "целят принудително да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното". Божков твърди, че той и адвокатите му не са получили никакви официални документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнатите срещу него обвинения. На практика това е повторение на тезата му в интервюто пред "Свободна Европа", в което той заяви, че някой иска да му отнеме бизнеса, за да го даде на друг.

"Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса, и да не се занимавам повече с бизнес."

Васил Божков пред bTV

"С досегашните действия става очевидно, че държавата влиза в ролята на "бухалка" и за целта не се пестят средства - от измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприятия, през приетия на първо четене законопроект за хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите срещу бизнеса ни и неговите собственици", се казва сега в позицията на Божков, изпратена от "Нове холдинг".

Атаката срещу Васил Божков започна още преди Коледа, когато неговите съдружници в няколко казина и в "Еврофутбол" - Цветомир и Боян Найденови, дадоха серия от интервюта, в които го обвиниха в изнудване, заплахи за убийство и укриване на данъци, а държавната финансова инспекция (АДФИ) и прокуратурата започнаха проверки в Комисията по хазарта и компании на Божков. (Ако се съди по повдигнатите му обвинения и ако се окаже вярна информацията, че двамата братя, наричани още Цеките, са вече защитени свидетели на прокуратурата, ще излезе наистина, че тезата на прокуратурата се базира само на свидетелствата на бившите съдружници на Васил Божков.)

Междувременно лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе предложение частните лотарии - основна част от бизнеса на Божков през последните години, да бъде одържавен, а в Министерството на финансите - за преструктуриране на Държавната комисия по хазарта.

От АДФИ заявиха, че към момента може да се говори за спестени около 210 млн. лв. такси за пет години заради различното облагане на лотариите.

Самият Божков коментира за "Свободна Европа", че компанията му плаща според правилата, а промените на Симеонов целят бизнесът му да бъде предаден на друг. Той опита да използва за щит феновете на футболния клуб "Левски", който контролира, като предупреди, че ако лотарийният му бизнес бъде отнет, той няма да има възможност да финансира отбора. И поиска от феновете да го защитят. След последвалата среща между тях и премиера Бойко Борисов, на която той ги посъветвал да си вземат акциите на клуба и да го управляват, в крайна сметка до протести или друго развитие не се стигна.

"Ще положим всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е поредният олигарх, който е избягал от България."

Иван Гешев, главен прокурор

Една легенда на прехода

Васил Божков е емблематична фигура от годините на прехода. Занимава се с хазарт още преди 10 ноември 1989 г. В архивите на Държавна сигурност има сведения за него от далечната 1985 г. След промените основава една от първите фирми за хазарт заедно с убития през 2003 г. Илия Павлов. Той е сред създателите на сдруженията на едрия капитал като Г-13 в началото на 90-те години и клуб "Възраждане" по-късно. В средата на 90-те е собственик на верига обменни бюра и малка банка, след което развива фирми за залагания и на практика монополизира този пазар. Притежава строителни фирми, както и компании в други области, но венецът на неговия бизнес са лотариите. Божков е страстен любител на антики и собственик на изключителни предмети от тракийския период, негова колекция е изложена в Националния исторически музей, правил е изложби дори в централата на Европейския парламент в Брюксел. Приема се, че стои сравнително настрани от политическия живот на страната, въпреки че е подозиран в прокарването на лобистки членове в Закона за хазарта, които обслужват основно неговия бизнес. През 2002 г. влезе в челен сблъсък с тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, но по-късно стоплиха отношенията си.

Ето защо основните въпроси, които се задават сега, са защо Божков, иска ли някой да му вземе бизнеса, защо сега и коя е основната причина.

Версиите по тях са няколко:

- Превземането на бизнеса му от друг олигарх, подплатено с обвиненията на братя Найденови;

- Реакция на западни служби вследствие на изгонването на крупен чуждестранен хазартен играч от България, която е подбутнала разследване в страната; - Опит на държавата да си прибере неплатените такси и да нормализира пазара на лотарията;
- Демонстрация на новия главен прокурор, че раздава закъсняла справедливост за мътните години на прехода.

(Вижте още подробности за версиите и ефектите тук.)

Истината за причините това да се случи вероятно има повече от едно обяснение. На етапа е сигурно само, че Васил Божков излиза от голямата игра. По това какво ще се случи оттук нататък ще се разбере и какви са били истинските мотиви за една от най-масовите акции през последните години. Но е истина и това, че Божков е доказал, че винаги е оцелявал при всички турбуленции. Поне досега.

32 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 17
    • + 15

    Просто важният човек огладня.. а парите от КТБ.. от Баневи, от Арабаджиев .. свършиха. Т.е. трябва някой друг да бъде изяден.

    Просто демокрация без лесни пари отвън - има икономически канибализъм големите крадат от народа.. обаче това не стига затова се самоизяждат. На запад са решили проблема като наливат постоянно лесни пари - така не крадат от народа си, ами от другите държави. Къде мислите е голяма част от световния 180 трилионен дълг?

    Нередност?
  • 2
    iliander avatar :-|
    iliander
    • - 9
    • + 20

    най-големият Престъпник на "криминалния Преход" в България,наследник на Васил Илиев и брат му "Главният"-Георги Илиев.
    Държавата е длъжна да национализира цялото му имущество и парични активи в полза на ограбеният български народ!!

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 14
    • + 25

    На Капитал не може ли да им хрумне и че има друга версия да се посегне на лотарията на Божков. Например да се спре този опасен порок в обществото дори малките деца да търкат билетчета и да мислят, че могат да станат богати бързо бързо. Не ви ли е хрумвало, че подбони игри трябва да бъдат в държвани ръце и размера им да се контролира от държавата. Както впрочем е в повечето цивилизовани държави. А, че ръцете на Божков са изцапани с кръв е ясно. Нека си получи това което заслужава!!!

    Нередност?
  • 4
    iavorski avatar :-|
    iavorski
    • - 9
    • + 15

    До коментар [#3] от "scuby":

    Значи сега ще спрат билетчетата на всички хазартни игри така ли?

    Блажени са вярващите идиоти!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 41

    Прекрасно заглавие, много интригуващ въпрос под него, на който, обаче, в обемния текст не е даден отговор.

    Неплащане на данъци?
    Ами според АДФИ Божкови фирми дължат 210 млн още от 2015 г. Защо през 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 г. министърът на финансите, който оттогава си е един и същ, не си е мръднал пръста да събере тия данъци?

    Заграбване на бизнеса?
    Преди година-две отново Валери Симеонов опита да инициира някакви ограничения върху хазарта, но видимо идеята му не намери топъл прием от Борисов. Нещо се е променило оттогава и то не при Симеонов, а у Борисов. Какво?

    Все пак Божков от десетилетия е монополизирал хазарта в БГ, като се почне с ортаклъка с гръцкия хазартен крал Сократис Кокалис, Еврофутбол и накрая - чумата Нац.лотария. През всичките тези години - 11 от които при същия мин.-председател - Божков градеше необезпокояван от държавата - напротив: абсолютно подкрепян от нея! -хазартната си империя. Рекламите на Нац.лотария по телевизиите могат да се съпоставят като пари и време единствено с тези на фармацивтичните компании, ама всички те взети заедно.

    Тракийските съкровища?
    Преди няколко години се случих в Москва тъкмо по време на изложба на "колекция та на ВБ". Колеги и приятели бяха възхитени от показаното, но ме попитаха: в БГ иманярството законно ли е?Защото иначе няма законен начин археологически артефакти да бъдат частно притежание.
    Абсолютно.
    Така пише и в закона. Защо, газейки закона, Божков съвсем официално натрупа невероятна антична колекция? Която държавата, в лицето са същите тия, които не даваха и дума да се издума за съмнителната й законност, сега пращат милиционери да събират уникалните му ритони, уникалния златен венец, апликациите в чували?!

    Но цялата шумно-показна акция срещу Божков смърди на държавно рейдърство.

    Защото ако не беше така, разумната държава не би допуснала хазартната чума да плъзне необезпокоявано и да постави в зависимост десетки хиляди.
    Разумната държава не би оставила хазартът да е по-достъпен от аспирина.
    Разумната държава, знаейки огромната норма на печалба на хазартните игри, би прибрала голямата част от тях под формата на данъци. И щеше стриктно да следи за това.

    Да, нашата държава 11 г. не беше нормална и сега няма как да убеди някого, че сутринта е станала нов човек.
    Аз ще съм един от най-щастливите хора, ако една сутрин талончетата изчезнат отвсякъде и Захари Бахаров и девойките престанат да наливат в главите на българите, че единствено хазартът може да им оправи живота.
    Едва ли.
    Хазартът с талоните са перфектно разработен бизнес. Просто паричните потоци ще тръгнат към друг. Не към бюджета...

    Нещо ни баламосват.
    Черепа стана "неудобен" видимо не защото е престанал да плаща, където трябва, а заради раздухването на шумния скандал покрай неговия бизнес и "изчезване" (какво пречеше да бъде задържан по същите тия обвинения, писани доста преди пресконференциите му?) .

    В тандем със СРС-тата срещу президента, походът срещу хазартният бос глътна вниманието на медиите, те на обществото и го отклониха от нещо, което видимо предстои да се случи.

    И така: защо Божков стана неописуемо неудобен точно в този миг?



    Нередност?
  • 6
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 9
    • + 9

    До коментар [#4] от "iavorski":

    Вие сте идиот. Никой не говори за спиране на билетите. Навсякъде по света има такива игри или там където няма пълна забрана за хазарт. Тук говорим с тази дейност да се занимава, регулира и да се ограничава от държавата, например Тотото и печаблите да отиват за спорт, а не в крадени произведения на изкуството и в частни ръце.

    Нередност?
  • 7
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 3
    • + 8

    Дано отиде в ръцете на държавата а не в нечий други дебели ръчички.

    Нередност?
  • 8
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#6] от "scuby":

    вие сте по-наивен и от тези, които търкат билетите

    Нередност?
  • 9
    didco avatar :-?
    didco
    • - 9
    • + 7

    Тези статии оставят в читателя усещане, че са го гръмнали. Аз поне така го чувствам. Което макар и да не се е случило, идва да покаже, че на всички им е ясно, че Божков вече е бита карта...

    Между другото, Капитал, кога ще пуснете интервюто с Цветомир Найденов и защо мълчите цял месец?

    Нередност?
  • 10
    mto avatar :-|
    mto
    • - 2
    • + 15

    Тъжно е, но държавата ни се управлява като банда. Главатарят дава и взима кокалите, закони не означават нищо...

    Нередност?
Нов коментар