Информационно объркване

Прехвърлянето на IT обслужването от държавна фирма

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В това, че държавната фирма "Информационно обслужване" пое IT обслужването на няколко ключови държавни ведомства има и добра, и лоша новина. Преди няколко седмици тя беше определена със закон да поеме управлението на бюджетите за компютърни системи и информационна сигурност на 27 министерства и агенции. Причините това да се случи са две и са известни на всички - спирането на Търговския регистър и изтичането на данни от НАП миналата година. Тези два скандала показаха изключително ниското ниво на държавната IT инфраструктура и че е необходима много сериозна промяна, за да не се допуска повече подобно нещо.

Допреди това всички държавни структури сами управляваха бюджетите си за тези дейности и наемаха изцяло частни фирми (или когато успее да се пребори - "Информационно обслужване") с обществени поръчки. Тази системау, видно от скандалите с НАП и Търговския регистър, очевидно не работеше добре. Сега абсолютно всички държавни ведомства, в които има големи масиви с лични данни, ще се поддържат само от "Информационно обслужване". Ако не му стига капацитетът - ще поднаема отново частни фирми, пак с обществени поръчки.

Тази система може и да свърши работа за известно време, и то само при добронамерено управление. Проблемът е, че тя не решава основния проблем - липсата на капацитет в отделните министерства. Прехвърлянето на всичко към една държавна компания ще елиминира практиката обществените поръчки да се раздават без много контрол върху резултатите. Това може би и ще предотврати сериозни гафове като тези през миналата година.

Без концепция за изграждане на адекватен дигитален капацитет на всички нива в държавната администрация обаче това е само пожарно решение без особено голяма управленска дълбочина.

Все още няма коментари
Нов коментар