🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Служител на държавното "Информационно обслужване" поема тотото

Двама бивши футболисти и двама данъчни експерти ще са в управителния съвет на дружеството, което получи монопол върху лотариите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският спортен тотализатор (БСТ) е със сменено ръководство, като начело на дружеството застава кадър на държавното "Информационно обслужване". Това е Любомир Петров, който досега е оглавявал дирекция за търгове и процедури в IT компанията. Предишният му професионален опит е свързан с "Телелинк България", където е бил търговски директор и мениджър бизнес развитие.

Кой на кого

Подменен е и управителният съвет на тотализатора, като в него влизат двама бивши футболисти на "Левски" - Гошо Гинчев и Христо Йовов, както и двама данъчни експерти от Министерството на финансите - Людмила Петкова, която е директор на дирекция "Данъчна политика", и Валентин Точев от същата дирекция. Досегашното ръководство на тотото е освободено, става ясно от съобщение на Министерството на спорта. Малко преди това в парламента за промените съобщи и финансовият министър Владислав Горанов.

На въпрос кое е наложило тази смяна министърът на финансите уточни, че преценката е на спортния министър Красен Кралев. "Ако погледнем резултатите досега и предизвикателствата пред спортния тотализатор в бъдеще за организирането на лотарии, преценката на министъра на спорта, съгласувана с мен, е че е необходима нова, свежа управленска мощ", допълни Горанов.

На последните местни избори Христо Йовов беше кандидат за кмет на Своге от ГЕРБ, но загуби балотажа от издигнатия от ДПС Емил Иванов. В момента Йовов е общински съветник на партията на Борисов в Своге.

Гошо Гинчев също е бил футболист на "Левски" (София), както и спортно-технически директор на "Берое". Води се близък до спортния министър Красен Кралев.

"С цел осигуряване на приемственост на двата екипа и заради огромния опит, който притежава, на досегашния изпълнителен директор на ДП БСТ Дамян Дамянов му е предложено и той е приел да бъде назначен като консултант на новоназначения управителен съвет на Българския спортен тотализатор", се посочва в прессъобщението.

"Млад екип от експерти"

От УС на тотализатора са освободени Живко Вангелов, Константин Баждеков, Белчо Иванов и Горяна Тодева. Рокадата в ръководството на тотото беше очаквана след промените в Закона за хазарта, с които държавното дружество на практика беше направено монополист на пазара на лотарийни билетчета.

От прессъобщението на спортното министерство (не на шега) разбираме, че: " Очакванията към новия състав на управителния съвет на ДП БСТ са, че младият екип от експерти в областта на икономиката и спорта ще направят бърза организация за реализиране на амбициозните икономически цели, които са поставени пред Българския спортен тотализатор."

Приходите от билетчета с търкане на доминиращия частен играч на пазара допреди държавата да го забрани - "Ню геймс" (която организираше игрите на "Национална лотария"), за 2018 г. са в размер на почти 700 млн. лв. по отчет.

Междувременно все още се чака Държавната комисия по хазарта да публикува актовете за установяване на административни нарушения на четири дружества, свързани с Васил Божков, които години наред са плащали по-ниски държавни такси по Закона за хазарта. Това са "Национална лотария", "Ню геймс", "Евробет" и "Еврофутбол". Финансовият министър заяви преди време, че вече се претендират около 700 млн. лева с лихвите.

На сайта на "Национална лотария" пък се появи съобщение, че заради наложени запори от НАП върху банкови сметки на дружеството (което има лиценз за онлайн казино, спортни залози, числови игри), "считано от 28.02.2020 г. се преустановява приемането на депозити за участие в онлайн игрите на сайта 7777.bg". "Наличните средства по игралната сметка на клиента могат да бъдат използвани за игра в онлайн игрите на сайта 7777.bg или да бъдат заявявани за изтегляне, чрез разплащателен метод "Easypay" при спазване на установеното в Общите условия за ползване на сайта 7777.bg", се посочва в съобщението.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-P
    aussie

    Двама държавни чиновници и двама ритнитопковци сложени да ръководят бизнес за 500 млн. лв при положение че 4-мата общо сигурно нямат и 500к годишен доход. Смях, смях, смях.

    Нередност?
  • 2
    t3stizz avatar :-|
    ХЪ ХЪ ХЪ

    Независимо, че мажоритарен собственик е Министерство на транспорта, “Информационно обслужване” АД НЕ Е държавно предприятие.

    Няма специфичната правна форма и не е създадено с точно определена цел, която да е свързана с държавните публични политики.

    Нередност?
  • 3
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Считам монополите за нарушител на правата ми. Сега тотото е монопол значи игнорирам всичко свързано с него. Вече няма никога да го ползвам, т.е. няма да изхарча и една стотинка. Това, че управлението ба държавата създава монополи вместо пазар е проблем за избори.

    Нередност?
Нов коментар