🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечната власт на прокурорите

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сегашните протести срещу властта има нещо много различно от повечето други през последните години. Обикновено хората излизат на улиците недоволни от конкретни проблеми и гневът им се насочва към последствията, докато причините - обстоятелствата, които са довели до конкретната драма, остават встрани от вниманието. Този път обаче е различно.

От самото начало на вълненията преди вече два месеца протестиращите много ясно казаха, че искат оставката не само на премиера, но и на главния прокурор Иван Гешев. Доскоро държавното обвинение оставаше встрани от вниманието на повечето хора и промяната сега е важен момент.

Българската прокуратура в момента е много особена институция, до която могат да бъдат проследени всички основни проблеми в държавата. В темата на броя ще прочетете какъв е основният й проблем и как през 1991 г., с изработването на сегашната конституция, се е допуснало тя да остане практически единствената институция от тоталитарната държава, която не е променена въобще. Пълната липса на контрол върху прокуратурата, както и фактът, че фигурата на главния прокурор има тотална власт върху всички нива надолу, през годините направиха така, че вместо тя да е инструмент за защита на човешките права и свободи сега е най-силното оръжие на Движението за права и свободи. С нейна помощ лек-полека през последните години се случи най-сериозното превземане на държавата след 1944 г. Получи се така, че няколко човека осъществиха контрол върху прокуратурата, а чрез нея и върху всички останали институции с малки изключения - президента, група независими медии и няколко автентични опозиционни партии.

Израждането на прокуратурата започва още от началото на 90-те, но какви са опасностите са вижда много добре по времето, когато тя се оглавява от Никола Филчев. Въпреки това обаче опитите за реформи биваха отбивани и най-доброто, което се случи, беше избирането за наследник на Филчев на умерения Борис Велчев. Това обаче не направи прокуратурата по-ефективна. През годините тя проспа възхода на мутрите. Пропусна легализацията на парите им и включването им в реалната икономика. Корупцията се роди, израсна, а в момента бурно цъфти и ражда щедро плодове под благосклонния поглед на прокуратурата. Усещането за беззаконие, за масово неспазване на правилата - от опасното движение по пътищата до повсеместните кражби на публични активи, всичко това може да бъде проследено до прокуратурата.

Накратко, всичко, заради което днес хората са по площадите - корупцията, злоупотребата с власт, смачкването на всяка потенциална алтернатива на това управление, превземането на бизнеси - всичко това е причинено от нереформираната прокуратура.

Добър пример за токсичната среда в момента е историята с натиска, който държавата се опита да окаже върху веригата магазини за играчки "Хиполенд". Само ден след като собственикът й написа открито писмо, в което подкрепи протестите, в офисите му бяха пратени едновременно три държавни институции да извършат проверки. Историята се оказа дори по-дълбока от елементарното отмъщение - вижте я тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар