🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Християндемократи ли ще е името на авторитаризма от XXI век

Ако ЕНП изпусне момента

Унгарският премиер Виктор Орбан се вижда като двигател на прехода към "нова европейска християндемокрация"
Унгарският премиер Виктор Орбан се вижда като двигател на прехода към "нова европейска християндемокрация"
Унгарският премиер Виктор Орбан се вижда като двигател на прехода към "нова европейска християндемокрация"    ©  FRANCOIS LENOIR
Унгарският премиер Виктор Орбан се вижда като двигател на прехода към "нова европейска християндемокрация"    ©  FRANCOIS LENOIR
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Жужана Зелений

експерт по външна политика, бивш член на "Фидес" и депутат в първия демократичен парламент на Унгария 1990 - 1994 г.

"Ние сме християндемократи", обявява унгарският премиер Виктор Орбан в речите си, в които думата "християнски" се чува десетки пъти. Той вижда себе си и като двигател на прехода към "нова европейска християндемокрация".

Орбан измина дълъг път от млад либерален политик до лидер, за когото Европейският съд наскоро постанови, че е нарушил академичната свобода в Унгария със закона, с който основаният от Джордж Сорос

Централноевропейски университет в Будапеща беше принуден да затвори и впоследствие да се премести във Виена. Когато Орбан пое ръководството на водещата дясноцентристка партия в Унгария - "Фидес", изглеждаше, че тя следва идеите на християндемокрацията и така разширяваше обхвата на избирателите си. Конституционното мнозинство в парламента, което партията спечели през 2010 г. след финансовата криза, позволи трансформацията на Унгария в тип авторитарен режим от XXI век.

Културната война срещу европейските ценности е прикритие за неистовата корупция и разрушаването на демокрацията.

Повече от 10 години Орбан укрепва властта си, като централизира държавата, подронва разделението на властите и върховенството на правото и парализира политическата опозиция. Конституцията, както и законите за медиите и изборите бяха пренаписани. Държавните органи бяха населени с приятели и лоялни на министър-председателя хора; независимата съдебна система и разделението между държава и църква бяха поставени под въпрос. Изтласквайки собствениците на чужди медии от Унгария, приближени на Орбан сложиха ръка на стотици централни и регионални медии и ги превърнаха в машини за пропаганда на властта. Фискалният консерватизъм на "Фидес" беше засенчен от неистова корупция и протекционистки икономически политики.

Орбан говори за космополитните европейски либерали, които организират масова миграция на мюсюлмани в Европа, за да елиминират нейната християнска идентичност. И че християнството в стила на "Фидес" е единствената сила, която може да отвърне на либералното господство и "да спаси Европа". Той обвинява консервативните европейци, че предават традиционните ценности, като не се борят с "левия космополитизъм", и призовава за ново движение на нелибералните християндемократи.

Дефиницията на Орбан за християндемокрацията - негативно кредо, легитимиращо дискриминацията на евреи, мюсюлмани, социалисти и либерали, рязко се разминава с европейската традиция. С "християнизма" той оправдава атаките срещу критиците си и под това мото разрушава демократичните институции. През последните 10 години Орбан разширява политическото си влияние сред крайнодесните и консервативни политически кръгове в Европа. Отровната смесица от етнонационализъм и дискриминация в името на "християндемокрацията" послужи за културна война, която крайнодесните популисти подеха в цяла Европа. В неотдавнашна статия Орбан се закани да обърне европейската политика във въстание "срещу политическата коректност" и смахнатите либерални идеи. Тази културна война обаче служи просто за прикритие на авторитаризма му.

Тринайсет партии от Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи "Фидес", изразиха дълбокото си притеснение за върховенството на закона и човешките права в Унгария. Европейските християндемократи отдавна се колебаят по отношение на режима на Орбан. Окончателното решение за замразеното членство на "Фидес" в ЕНП е отложено за неопределен срок, което окуражава унгарския премиер да продължава културната си война. Преди дни Европейската комисия предупреди за авторитарната политика и разрастващата се корупция в Унгария, но не е ясно дали това ще се отрази на еврофондовете, на които Орбан разчита, особено за да поддържа властта си.

Европейските християндемократи обаче открито са предизвикани от антилибералния "християнизъм" и не могат да избегнат въпроса за ценностите, които защитават. Ако ЕНП изпусне момента, авторитаризмът ще продължи под името християндемократи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 3

    Като чуя за религия, ми става неуютно!

    Нередност?
Нов коментар