Как Орбан счупи ЕС и му се размина

Членството в Европейската народна партия се оказа решаващо за успешната му битка с Брюксел

Унгарският премиер се възползва от пропуските в правната и политическата система на блока
Унгарският премиер се възползва от пропуските в правната и политическата система на блока
Унгарският премиер се възползва от пропуските в правната и политическата система на блока    ©  DYLAN MARTINEZ
Унгарският премиер се възползва от пропуските в правната и политическата система на блока    ©  DYLAN MARTINEZ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лили Байер

в обширна статия в

европейския "Политико"

С разрастването си през десетилетията Европейският съюз полагаше грижи да гарантира, че всеки нов член отговаря на на няколко основни критерия: демократичната система на страната да е здрава, съдебната система да е независима и властите да зачитат върховенството на правото. Но никой не предвиди сценарий, при който след като се присъедини към съюза, държава член ще започне да връща нещата назад. И така блокът, изграден от номинално демократични страни, да се окаже с правителство, използващо авторитарна тактика, за да укрепи властта си. Според наблюдатели, евродепутати и служители на ЕС 16 години след най-голямото разширяване в историята на съюза това е направила Унгария при премиера Виктор Орбан.

Миналата година Freedom House понижи оценката си за Унгария до "частично свободна" заради " трайно подриване на демократичните институции". Партията "Фидес" на Орбан "използва парламентарното си мнозинство, за да наложи ограничения и контрол върху опозицията, медиите, религиозните групи, академичните среди, неправителствените организации, съдилищата, търсещите убежище и частния сектор", се казва в доклада й. Наблюдатели от ОССЕ установиха, че изборите през 2018 г. "се характеризират с широко припокриване между ресурсите на държавата и управляващата партия, което подкопава състезанието на равна основа".

Орбан посвети последното десетилетие на измъкването си невредим от злоупотребата с правото. Той се възползва от пропуските в правната и политическата система на ЕС, за да торпилира унгарската демокрация и никога не беше изправен пред някакви значими политически или икономически последици. Неуспехът на ЕС да се справи с онова, което самият той е квалифицирал като сериозно отстъпление от демокрацията в един от собствените си членове, има последици, които надхвърлят отношенията му с Унгария. И заедно с други страни, които са обект на подобни обвинения, повдига въпроса дали блокът може да се задържи като общност на ценности.

"Комисията направи всичко възможно, но е разочароващо, защото възможното не е достатъчно, за да се реши проблем, който никой не е предвидил и не е посочил инструментите за справяне с него", каза Вивиан Рединг, която беше зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието от 2010 до 2014 г.

Проблемите на Брюксел с Орбан започнаха скоро сред преизбирането му за премиер през 2010 г., когато правителството му създаде силно овластен медиен съвет с посочени от "Фидес" членове и със закон задължи медиите да предлагат "балансирано" съдържание. При изслушването му в eвропапрамента заради ограничаването на медийната свобода обаче не всички бяха критични към него. Жозеф Дол, тогавашният лидер на групата на Европейската народна партия, го аплодираше от първия ред. Такава подкрепа има значение. ЕНП е мощна включително и заради това, че държи чадъра си възможно най-широко отворен. Членовете й варират от Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел до ГЕРБ на българския премиер Бойко Борисов. Да остане най-голямата политическа група в ЕС е ключово за партията - така си осигурява председателства на комисии в ЕП и най-високите постове в комисията.

На Орбан членството в ЕНП даде и нещо повече: отношения, които му помогнаха да преодолее обвиненията в авторитаризъм, дори когато още повече затегна властта си. "Това беше всъщност превземане на държавата", каза Франк Енгел, бивш евродепутат от Люксембургската християнсоциална народна партия и един от най-изявените критици на Орбан в ЕНП. Но гласовете като неговия бяха малцинство. Членството на Орбан в ЕНП се оказа решаващо в битката му с Брюксел. Вивиан Рединг си спомня "с ужас" дебатите в eвропарламента за състоянието на върховенството на правото в Унгария: "ЕНП подкрепяше Орбан. Парламентът ме разкъсваше на парчета... собствената ми партия."

Търпението към унгарския премиер продължи и докато смазваше гражданското общество и независимите медии и отказа да спазва правилата на ЕС за бежанците. До 2019 г., когато мишена на антиевропейската кампания на правителството му стана Жан-Клод Юнкер, тогава председател на ЕК. Въпреки натиска партията на Орбан да бъде изключена ръководството на ЕНП само замрази членството на "Фидес". И нейните представители продължават да участват в работата на групата на ЕНП в европарламента.

Орбан се възползва и от факта, че ЕС не е проектиран да се справя с предизвикателствата отвътре. "Преди да станете член на ЕС трябва да станете демокрация. Цялата система е изградена върху предположението, че след това можете да вървите само напред", каза Рединг. Това позволи на унгарския премиер да направи фундаментални промени в почти всеки аспект на унгарския обществен живот - от учебниците, през избирателната система до собствеността на медиите, без никакви санкции от ЕС.

За сегашното поредно намерение на ЕС за справяне с проблема с върховенството на правото опасенията са, че е твърде малко и твърде късно. Далеч не е ясно дали предложението за обвързване на европейските средства с правовата държава ще притеснят Орбан. Брюксел няма и механизъм, който да гарантира, че за нарушенията ще има последствия. Междувременно Унгария и Полша се борят - досега успешно - с обсъжданите условия, заплашвайки, че ще блокират фонда за възстановяване от 750 млрд. eвро.

Как ще се реши този въпрос е важно не само за Унгария. При нарастващата загриженост за върховенството на правото в Полша, България и Малта случващото се в Унгария може да определи хода на целия Европейски съюз.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар