Чекмеджето на патриотите

Предложенията за данъчни облекчения за деца

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Идващите през март избори активизираха до небивали висини останалите в "Обединени патриоти" две партии. След като повечето социологически агенции замериха през есента, че сдружението между ВМРО и НФСБ има малък шанс да прескочи прага за влизане в парламента, последва буквално залп от популизъм от двете партии. В краткия списък са скъпи и неподложени на оценка и обсъждане социални разходи като минимална пенсия от 300 лв. без значение на внасяните осигуровки, както и огромно данъчно облекчение за всички работещи родители.

В лова за избиратели беше погледнато и към морето - с лобистки предложения за още застрояване покрай брега и още туристически ваучери към хотелиерите. А черешката на популистката заря, естествено, е македонския въпрос. Добре, че напоследък няма и емигрантска вълна, че стената по границата с Турция можеше да се вдигне и до пет метра.

Новото от този политически сезон е, че желанията на "Обединени патриоти" са скъпи и много, но минават супер лесно през ситото на по-голямата партия ГЕРБ. Не че то е пропускливо само са смислени идеи, но обичайно е фокусирано в техния партиен интерес. Сега обяснението вероятно е прозаично - и Бойко Борисов, и Красимир Каракачанов, и Валери Симеонов в последните месеци са приели стратегията да разпръскват пари към големи групи избиратели и да се съгласяват с всяко желание на потенциално стачкуваща гилдия. Премиерът освен това не е и в позиция да отказва - мнозинството в парламента в момента е много на ръба и гласовете на патриотите са важни.

Поредно доказателство за добрия синхрон между ГЕРБ и патриотите дойде и тази седмица - идеята за помощи за всеки родител първо се смали, но после ескалира до нов подарък за 300 млн. лв. Трикът тук е, че данъчното облекчение за дете ще тежи на следващото управление, като повечето трупани сега милиардни минуси в бюджета. А когато парите свършат, сметката отново ще пристигне при надарените днес данъкоплатци. Плащането ще е солено, може и през вдигнати задълго данъчни ставки, но това не изглежда значимо за днешния управляващ политик. За тях най-важно е днес. Утре ще го мислим утре.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 5
    • + 1

    Може ли малко по-спокойно.
    Чета вестник Капитал от 25 години.
    Нали винаги целта е била да остават повече пари при хората.
    Тези пари къде ще отидат - за потребление, за инвестиции и за спестявания.
    Къде е проблема?
    Тези пари всеки ще прецени как да ги използва, а не правителството.
    Те не изчезват от икономиката.
    Това кой го предлага е по-маловажно от това какви са предимствата.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Аз пък смятам, че популизъм преди избори има и своите позитиви.

    Новите правителства влизат с някакъв минус и недостиг в бюджета, което поне донякъде ги кара да мислят трезво и да взимат далновидни решения.

    Дано този път успеем да сменим БСП-ДПС-ГЕРБ статуквото, за да имаме някаква смислена промяна.

    Нередност?
Нов коментар