Колеги, този дебат ще ни занули*

Цвета Караянчева остана председател на парламента, който ще се запомни с безпрецедентно ниското си качество

Цвета Караянчева    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Остри реплики, лични обиди и нападки между депутатите. Така премина дебатът в пленарната зала по искането на БСП и ДПС за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. В продължение на четири часа и половина депутатите от опозицията цитираха изказвания на Караянчева, които според тях "петнят" името на парламента, припомняха думите от изтеклия в медиите запис с глас, силно наподобяващ този на премиера, който сипе обидни квалификации по неин адрес, обвиниха я в нарушение на правилника за работа на парламента и за ниския рейтинг на институцията, която оглавява.

Управляващите пък защитаваха Караянчева и обвиняваха БСП и ДПС в опит за "метеж" и "дестабилизация" на властта с искането на оставката й. Към хора на управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединените патриоти" се присъедини и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който си позволи да отправи от парламентарната трибуна обиди на сексуална основа към колегата си от БСП Кристиян Вигенин. Стигна се и дори до обвинения в кражба на папка с речта на депутат от ГЕРБ от страна на негови колеги към депутати от БСП.

Дебатът беше многократно прекъсван от забележки на народни представители от всички страни по начина на водене на председателстващия заседанието Емил Христов с искане да бъде прекъсван всеки депутат, който не говори конкретно по темата за оставката на Караянчева, но той беше безсилен да се справи със ситуацията.

В крайна сметка с гласовете на 126 депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" искането за оставката на Караянчева беше отхвърлено. В негова подкрепа гласуваха 97 народни представители - от БСП, ДПС и част от независимите.

Искането беше внесено от депутати от БСП и ДПС в сряда, като в него бяха посочени четири мотива: нарушаване на конституцията и правилника за работа на Народното събрание, прикриване на премиера Бойко Борисов от парламентарния контрол, отказ да внася за обсъждане в парламента на закони на опозицията, както затрудняването на работата на медиите, които вече нямат достъп до депутатите.

"Добре изглеждащо момиче" срещу "квартален партиен функционер"

Мотивите за оставката на Караянчева бяха представени от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че с думите й пред актива на ГЕРБ в Лом - който не харесва Борисов, да ходи пеша (защото той бил построил метрото и магистралите), Караянчева е "сложила петно" на Народното събрание.

"Това е обида към всички български граждани", заяви Нинова. Тя разкритикува Караянчева и заради това, че след излизането на записа с гласа на премиера, в който е получила "грозна и цинична оценка от собствения си лидер", председателят на парламента не е подала оставка, за да "защити честта на парламента и достойнството на българските жени".

След Нинова критики към председателката на парламента отправи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той я обвини, че се държи като "квартален партиен функционер" и в липса на "капацитет, експертиза и визия". "Караянчевщината няма място в българския парламент и политика", заключи Карадайъ. Колегата му Ерол Мехмед, който е депутат от Кърджали, пък се възмути от циничното изказване на Борисов за Караянчева заради думата "кърджалийска", която според него е "техническа грешка", защото Караянчева била "срам за Кърджали". А Хамид Хамид я нарече "кърджалийска мъченица". Така той иронизира колегата си от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов, който защити Караянчева като я нарече "мъченица". Атанасов я описа като "младо и добре изглеждащо момиче, което е атакувано от ДПС, защото е разбило монопола на движението в Кърджали. По темата "Кърджали" се включи и депутатът от БСП Александър Симов, който беше водач на листата на социалистите в града. Той заяви, че работата на Караянчева в Кърджали се свързва с "безкрайно кадруване", и припомни дарените от нея стари парламентарни килими на театъра в града.

Бастион ли е бастионът

По темата за килимите се намеси и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който попита Симов дали знае каква е стойността на сантиметър тъкан килим. Той се обяви и за автор на репликата, че "бастионът на ДПС - Кърджали, е разбит". Това предизвика колегата му от ДПС Йордан Цонев, който заяви, че докато резултатите от парламентарните избори са се изчислявали по системата Д'онт, движението е имало 5 от 5 мандата в кърджалийския регион. ДПС вече не вземало всички мандати, защото гласовете се изчисляват по друга система, която била приета с подкрепата на ДПС. "Така че по-скромничко с разбития бастион. Той иначе си остана на ДПС", поясни Цонев.

"Убий простака с мълчание, но простакът не умира"

И изказването на Марешки започна с килимите, но завърши с обиди към депутата от БСП Кристиян Вигенин. "Порових се да видя лидерите на БСП какво са дарили през живота си и нищо не намерих. Единствено това, че Вигенин например е дарявал своята любов към лидера на БСП Сергей Станишев, да не ме разберете неправилно. Но само ако на това дължиш кариерата си, какво право имаш да критикуваш онези, които са помогнали на другите", заяви Марешки.

"Има един зам.-председател на парламента, който проявява особен интерес към еднополовата любов. Ние не можем да му помогнем, но има психолози които биха обяснили на какво се дължи този интерес", отговори на свой ред Вигенин и припомни, че Марешки има четиригодишна присъда. "Тези четири години в затвора ще му помогнат да намери себе си", каза Вигенин, припомняйки сентенцията, че "простакът се убива мълчание". "Той обаче не умира", заяви депутатът от БСП и добави, че ако Караянчева поиска оставката на Марешки, той лично ще гласува срещу нейната.

Кой открадна папката

На третия час от дебата депутатите излязоха в почивка, след която Младен Шишков от ГЕРБ обяви от парламентарната трибуна, че в пленарната зала се краде. "Явно отляво някои партизански навици не са забравени. Колеги от БСП, г-н Драгомир Стойнев по най-непристоен начин взе папката на Спас Гърневски с изказването му. Тя беше взета и връчена на Гьоков. Той по най-непристоен начин тръгна да излиза от залата", заяви Шишков. И разказа, че когато колегата му Маноил Манев помолил да я върне, "Гьоков се възпротиви и шест човека от групата на БСП се нахвърлиха физически върху колегата Манев", за което има и записи. "Това е дъното на поведението на колегите от БСП", обобщи Шишков.

Изказването на Гърневски премина в обичайния за него стил. Той през цялото време наричаше колегите си отляво "комунисти и деца на агенти на бившата Държавна сигурност". А искането на оставка на Караянчева - "опит за преврат" и "сатанински политически пир по време на чума".

Дебатът продължи с обичайните теми като "Техноимпекс" и взаимни обвинения между депутатите от ГЕРБ и БСП в лъжи. Йордан Цонев цитира Стария завет, като заяви, че парламентът все повече се превръща в "храм на мерзостта и запустението". А колежката му от "Воля" Кръстина Таскова се обърна към залата с думите: "Колеги, днес този дебат ще ни занули." Думите й бяха провокирани от начина, по който протичаха изказванията в залата и обвиненията, че парламентът има един от най-ниските рейтинги в сравнение с останалите институции.

"Исках да скоча от някоя канара в Родопите"

Цвета Караянчева започна изказването си с обвинението, че БСП и ДПС са влезли отново в коалиция. "Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Те привидно се карат, тайно се сдобряват. Вечни приятелства, породени от вечни интереси", каза тя по повод искането на двете партии за оставката й. Председателката на парламента заяви, че "не е безгрешна", и се опита да обори мотивите за отстраняването й.

По повод обвинението, че възпрепятства законопроекти на опозицията, Караянчева разказа процедурата - председателят предлага проект за дневен ред, който се консултира на председателски съвет в парламентарните групи, след което в пленарната зала се гласува и дневният ред за работата на депутатите. "Нито веднъж не сте поставили въпроса по законопроекти, по които няма движение. Вие можете да си ги внесете всяка първа сряда от месеца, но не го правите", каза тя.

Предостави и статистика на колко въпроса и парламентарни питания е отговорил писмено премиерът Борисов, а на обвиненията на опозицията, че "укрива министър-председателя" от изслушвания, отговори, че подобни искания са извън правилника за работа на парламента. "Вчера вие поискахте да дойде министърът на вътрешните работи и той се отзова, но това е извън правилника."

По повод критиките за изказването й в Лом Караянчева се обърна към Корнелия Нинова с думите, че я критикува "от името на народа, а в същото време защитава депутата от БСП Иво Христов, който обиди народа". Председателят на парламента изпадна и в откровения. "Имаше моменти, в които исках да изчезна или да скоча от някоя канара в Родопите", каза Караянчева. После философски заключи, че е "трудно да си жена в политиката". "Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим", завърши тя.

*От изказване на депутата от "Воля" Кръстина Таскова

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    wfe47469874 avatar :-@
    TVV
    • + 3

    Стига с този позор! Рестарт на парламента и въвеждане на ясни критерии кой може да бъде народен представител и най-вече кой не може. Качеството на тези, които уж трябва да ни представят пада с всеки изминат ден. ОСТАВКА!

    Нередност?
Нов коментар