🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Умирай трудно за пореден път

Проектът "АЕЦ "Белене"

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

АЕЦ "Белене" пак е напът да умре, преди да е видял бял свят - проектът от 80-те години на миналия век беше ту замразяван, ту стартиран наново, ту пак спиран и отново задвижван. Тази седмица проектът се засили към ново, трето корабокрушение.

Първо кандидат-инвеститорът - руската "Росатом", поиска официално държавни гаранции (за същото настоява и конкурентът й от Китай), за да се включи в строежа, докато правителството все още продължава да твърди официално, че изпълнението на проекта ще е на пазарен принцип и без задължително изкупуване на тока, каквото на практика са исканите държавни гаранции.

След това и Северна Македония обяви, че няма да участва нито като миноритарен инвеститор, нито като дългосрочен купувач на електроенергия от "Белене", а предпочита да инвестира в подкрепяния от САЩ LNG терминал край Александруполис. При тази комбинация от условия реализацията на "Белене" изглежда невъзможна. Досега България е похарчила 3 млрд. лв. за централата, като срещу тях има стара площадка и два реактора, "добре увити в найлон", които едва ли някога ще използва. А за довършването на проекта са нужни още поне 17 млрд. лева.

По-големият проблем е, че няма ясна полза от подобна инвестиция, която, както и руснаците казват, няма как да бъде печеливша без държавна подкрепа. Също така на фона на Зелената сделка на ЕС и поевтиняването на тока от новите ВЕИ залагането на стара, скъпа, тромава и рискова енергийна мощност е трудно да бъде оправдано освен с политически ангажименти и обвързаности.

Затова поисканите от "Росатом" държавни гаранции могат да се приемат като начало на нов епизод. Сигурно си спомняте, че руският президент Путин официално спря газопровода "Южен поток", а той възкръсна като "Турски" пак през България, но вече изцяло за сметка на българските данъкоплатци.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Ех, кога най-после ще отхвърлим вековното руско иго?!

    Нередност?
Нов коментар