За съветското правосъдие - в Москва и у нас

Случаят "Навални"

Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев и Бойко Борисов
Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев и Бойко Борисов
Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев и Бойко Борисов    ©  Николай Дойчинов
Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев и Бойко Борисов    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Независимото правосъдие в Русия е химера. Каквото е билo и по времето на СССР.Ето защо арестът на опозиционния лидер Алексей Навални при пристигането му от Германия, където беше спасен животът му след среща с руски тайни агенти, и последващото му вкарване в затвора за няколко години не би трябвало да са изненада за западния и още по-малко за нашия свят.

Правосъдието в Русия е пропито от корупция и кариеризъм, а съд, прокуратура и полиция са само различните инструменти на единствения владетел. Както е било едно време. Това е средство, което трябва да гарантира запазването на властта.

Всъщност може и да звучи познато. Защото има много общо с България. Макар и лустросано след 20 години евроинтеграция, българското правосъдие по същината си е съветско - от законите, повечето датиращи от средата на миналия век, през организацията на прокуратурата и службите до навиците на работещите там.

Като говорим за прилики - българското правосъдие и специалните служби през 2015 г. проспаха (или по-скоро замижаха) как половин дузина руски агенти кръстосват страната ни, за да отровят оръжейния производител Емилиян Гебрев, сина му и още един човек. Разследването за атентата беше заметено под килима. Вариантите са два - или службите толкова могат, или това има общо с опитите на Пеевски да завземе бизнеса на Гебрев, в които се включиха и главният прокурор и подопечният му специализиран съд.

По това време между другото Гешев ходеше на обмяна на опит с руската прокуратура. После с Борисов решиха да се направят на прозападни и обвиниха генерал Решетников и червената каска Николай Малинов в шпионаж, позовавайки се на публични данни от 2013 г. Но делото за шпионаж, както и това за отравянето на Гебрев едва ли ще стигнат до съд - защото това е имитация за пред хората.

Толкова за приликите между българското и руското съветско правосъдие. Има и една важна разлика - не сме стигнали тяхното ниво на мракобесие.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 8
    • + 2

    Няма логика по един каз ус да се правят толкова глобални изводи. И т.н. Народен съд е на конституционната норма на Търновската конституция, ама е политичесща разправа, нали? Агресивият конюктурен натиск върху една система я додеформира. Днес, например, Навални е на второ дело: за клевета срещу ветеран от войната. Извън съмнение е, че ще получи още 2 г СИЗО. И това няма да е финала. Алексей ще си отлежи, защото никоя уважаваща се сържава няма да отстъпи на подобен диктат, а и нагледно показва на всичщи заинтуресовани какво ги чака. Апропо, какво се случва с вътрешните терористи от Капитолия?

    Нередност?
  • 2
    oug55556504 avatar :-|
    Стефан Корадов

    До коментар [#1] от "BBB":

    Whataboutism...

    Нередност?
  • 3
    gvelev avatar :-|
    Георги Велев

    "Има и една важна разлика - не сме стигнали тяхното ниво на мракобесие."

    Не сме ли?

    Нередност?
Нов коментар