🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Просто е - става дума за достойнство

Чешката шпионска афера

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

А ние си мислехме, че студената война е останала в миналото. Но разкритията на чешката държава за намесата на руското военно разузнаване във взрива в оръжеен склад през 2014 г. там, връзката на този случай с отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев (заедно със сина му и още един човек), отравянето на Сергей Скрипал в Англия, дори и опитът за преврат в Черна гора показват все по-агресивните тактики на руските специални служби.

Това е изцяло нов етап от отношенията с Русия. Операциите на нейното военно (а вероятно и не само) разузнаване изглеждат като мащабен план за дестабилизация на Европа. Новата руска стратегия изисква и други тип отговор на нея. В този нов етап обаче България се откроява по неприятен начин.

Разликата е в това, че бившите социалистически страни, Западна Европа и САЩ изглеждат много по-решителни в отпора си срещу Русия. Повечето държави реагират светкавично и твърдо. Чехия не се поколеба да изгони 18 руски дипломати, заподозрени в шпионска дейност, и дори, изглежда, ще изключи "Росатом" от участие в строежа на нова атомна централа там. В отпора се включи дори кметството на Прага, което си поиска обратно част от територията на руското посолство.

На този фон българската държава се държи като слуга, и то на двама господари. Когато всички европейски държави изгониха руски дипломати след отравянето на Сергей Скрипал, България пропусна. Когато малко по-късно стана ясно, че екип на същата служба е отровил трима български граждани и вероятно взривил военни складове, отново не последва почти нищо. Руски агенти все пак бяха изгонени след време, но за сметка на това газовата дружба доведе дотам, че да построим със свои пари за рекордно кратко време продължението на "Турски поток" през България, по който десет години ще минава само руски газ. През това време газовата връзка с Гърция се мотае изключително качествено. "Независимата" българска прокуратура се раздвижи да разследва отравянето на Емилиян Гебрев след силен медиен и международен натиск.

Основният въпрос тук не е политически - не е за "ориентацията" на България. Става дума просто за достойнство. Раболепното отношение към Русия е довело само до още по-големи унижения.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • + 2

    Така е, тръгнахме накриво още от първите "свободни избори", когато пак някои хора (повече ли бяха, или по-малко - така и не се разбра!) си гласуваха за комунистите, а Жельо Желев, който първо тичаше и викаше, че СДС не признава изборите, после най-неочаквано си ги призна. Нямахме качествени водачи, нямаме и критична маса качествени хора, които да изринат комунистическите останки, които са си по традиция почитатели и слуги на Русия.

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Много добре написано!

    Нередност?
Нов коментар