Докога ще издържи Борисов

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има моменти, в които спокойният ход на събитията позволява да се види какво предстои доста време напред и съответно разумните хора да планират работата и живота си. Сега обаче моментът е друг. През последните месеци България живее във вихър от различни нестабилности. Някои от тях споделяме с други страни - пандемията от коронавирус и икономическата криза заради нея. Тук обаче към това се прибавя и нещо допълнително.

През последните няколко седмици - вече месец и половина, в България набира скорост политическа криза. Виждаме я в протестите из повечето големи градове и сменените физиономии на хората във властта, но последствията от нея са за всички. В момента политическата криза създава неприятности в няколко посоки: - Тя сериозно парализира политиците и държавните институции и това прави реакцията им на текущите проблеми много по-слаба - Така рисковете от здравната и икономическата криза стават много по-големи - Всичко това засилва усещането за непредвидимост и прави планирането за идващите месеци по-трудно

Планирането може и да е по-трудно, но не е невъзможно. В текстовете от темата на броя - "Дългото сбогуване с Борисов", "Три важни ефекта от протеста" и "Политическата криза: Рисковете за бюджета и икономиката"

прочетете анализ на ситуацията, както и кои са възможните сценарии за развитие на ситуацията от тук нататък. В момента изглежда, че политическият казан кипи от хаос, но действията на повечето играчи в него са мотивирани от рационални причини. Ако се знае кои са те, идващите месеци не изглеждат толкова неясни.

Политическата криза обаче не идва неочаквано и ако тя има оздравителен ефект върху държавното управление, временното неудобство от нея ще си заслужава. Дали това ще се случи обаче е още рано да се каже, но при всички положения възможностите за това са много по-големи, отколкото бяха преди няколко месеца.

Активният политически сезон очевидно започна, но това не означава, че лятото си е отишло. В текста "Плажове в сенки" може да видите кои са концесионерите на плажовете по българското море и как държавата ги управлява със съмнителни търгове. Това е и класически пример за един все по-голям проблем през последните години. За да се възползват от публичните активи, хората на власт изкривяват правилата в интерес на играчи, които са склонни да плащат под масата. Това отблъсква компаниите, които се управляват от хора с елементарни морални задръжки, и като цяло отравя средата.

Тази изкривена среда е и основната причина хората днес да са по площадите. В нея успяват хората, които нарушават правилата, а губят тези, които ги спазват. Е, днес, хората, които предпочитат да живеят малко по-подредено се опитват да свалят от власт тези, които им се присмиват от ниските, средните и високите етажи на властта.

Протестиращите обаче са много далече от победа. В текста "Емко" и специализираният запориращ съд

ще видите поредния епизод от сагата по опитите на държавата да смачка оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Неговата история през последните години е много нагледна демонстрация на превзетата държава. В опитите да бъде принуден да се откаже от оръжейното предприятие "Дунарит" (собственост преди фалита на КТБ на Цветан Василев и съответно припознато след това от Пеевски) срещу Гебрев са мобилизирани няколко министерства, КПКОНПИ, НАП, прокуратурата, а отскоро е системата на специализираните съдилища. Един от зловещите моменти в тази история не е, че тези институции са превзети, а че направилите го дори не се и крият. Те видимо не смятат, че действията им са ненормални и могат да предизвикат реакция. Конкретният случай едва ли ще извади още хора на улиците, но натрупването на десетки подобни нагли демонстрации изхаби търпението на хората и предизвика протестите.

Борисов - като събирателен образ на всичко това, може да издържи още седмица, или месец, дори два. Но както се вижда през последния месец хората вече го издържат все по-трудно.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 8

    До кога ще издържи?
    До когато и да е , вече няма да е същото!
    Борисов вече и сам е осъзнал, че народната любов се изпари. Вече не може с лекота да обикаля сред народа и лежерно да отговаря на въпроси и да се измъква от неудобни отговори (това му предимство също се изпари).
    Вече е ясно, че ще задмине Орешарски!

    Нередност?
  • 2
    wio51311841 avatar :-|
    no matter
    • + 6

    До коментар [#1] от "Наблюдател":

    Той вече е задминал Орешарски. Сега работи да отсвири Луканов и Виденов и няма да миряса докато не стане номер 1. Прав му път!

    Нередност?
  • 3
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev

    До коментар [#1] от "Наблюдател":

    През тази седмица стана недвусмислено ясно, че изборите през март на с.г. ще се проведат по същите правила, по които се провеждат изборите досега. ДПС отново ще триумфират и ще претендират за техните си права, свободи и европейски средства.

    Непосредствено след протестите от 2016 г. анализатори обобщиха, че у нас вече е невъзможно да настъпи обществена промяна по пътя на упражняване на избирателното право от гражданите. Същото казано накратко – статуквото е безалтернативно. При интерес на Брюксел и намеса на ЕК чрез спиране на еврофондовете както назидателно постъпиха в началото на Световната икономическа криза от 2008 г., ГЕРБ и диктатурата й ще бъдат пометени задълго, както се случи с БСП.

    По-добре ужасен край, пред ужас без край, който продължаваме да търпим и в момента.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-P
    Николов
    • - 1

    Борисов го погребват поне от 2012-та насам. Много от неговите “гробокопачи” са на политическото бунище - Свети Костаки, Лудото Яне, Бараката, Волен, Радан.

    Очакваме включване от нови “гробокопачи”.

    Нередност?
Нов коментар