🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-важното в голямата суматоха

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Тука настъпи една суматоха, не можем да й видим още сметката" - това казва един от героите на Йордан Радичков. Думите са за друго време, но "суматоха" добре описва и много от сюжетите, които се случват напоследък.

Тук понякога в суматохата цъфтят кестени, но по-често се заформя хаос, в чиято мътна вода малко хора успяват добре да изловят почти всичката риба. В този брой на "Капитал" има няколко текста, които показват важното в на пръв поглед обърканата ситуация. Един от тях е за случващото се в енергетиката. През последните години фокусът на кръговете, които през ГЕРБ и ДПС контролират какво се случва там, не беше да направят този сектор адекватен на бързо променящия се свят. Възходът на зелената енергетика и новите технологии за тях изглеждат повече като заплаха, защото могат да нарушат баланса на силите и удобните позиции, които са заели. Ефектът от всичко това е, че през последните години тук се инвестираше в проекти като продължението на "Турски поток" или АЕЦ "Белене", докато бъдещето бързо се отдалечаваше от България.

Сега ГЕРБ се опитва да направи някакви промени в енергетиката, но целта им, изглежда, не е толкова тя да се модернизира, колкото да се запази контролът върху нея и ключовите схеми през следващите няколко години, дори и случайно властта да не бъде удържана на парламентарните избори през април. (Вижте всичко по темата тук.)

Ефектите от суматохата понякога могат да бъдат и много неприятни. Инциденти като този с убитото от токов удар дете на улицата в София обикновено не бива да се използват за големи изводи - понякога стават трагични инциденти. Този случай обаче е различен. Ако се проследи веригата от проблеми, заради които той стана възможен, ще се види, че няколко различни нива от държавното управление са сериозно счупени - от местната власт, през законодателната и дори съдебната. В този случай може да се види и колко малко се е променила България през последните години и колко трудно институциите се учат от грешките си. През 2005 г. в София пак загива човек, ударен от ток на улицата - от водата във фонтана на площад "Славейков". Няколко години по-късно всички обвинени от прокуратурата са оправдани. Виновни няма. И след това нищо не се променя. (Какви пропуски и на кого доведоха до токовия удар - в този текст.)

Погледната отстрани - през погледа на един чужденец, България изглежда по-подредена. Или поне така е за новия изпълнителен директор на Банка ДСК Тамаш Хак-Ковач. Той е унгарец и намира много общи неща между своята страна и България - като икономика, банков пазар и дори като политика. Освен за сходствата между двете държави в интервюто ще видите още и че според него инвеститорите вече гледат на България като на страна от еврозоната и от това има конкретни позитиви.

Тук може да видите и един добър пример за човек, който се ориентира идеално в суматохата на последните години. Велико Желев е собственик или акционер в поне четири от най-големите строителни фирми в страната, а сега май прибавя към тях още. Новите придобивки освен това са и сред тайните подизпълнители на държавната фирма "Автомагистрали", която акумулира милиони, чието раздаване става доста непрозрачно.

Все още няма коментари
Нов коментар