🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато не можеш да губиш

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

И така ГЕРБ вече няма мнозинство в парламента, скоро, по един или друг начин, няма да има и правителство. Бойко Борисов и менискусът му играят представления във facebook, но макар и с патерици, и на куц крак досегашната конфигурация около властта, изглежда, си отива. Този процес на моменти е като фарс, но това не променя посоката - ГЕРБ поне за известно време напуска високите етажи в държавното управление.

Това не се понася лесно. За много от хората в ГЕРБ това развитие на нещата причини шок. Те са (с едно прекъсване) вече над десет години във властта и са отвикнали, че загубата е неизменна част от политиката.

Някои хора не умеят да губят - тук може да видите как част от депутатите от ГЕРБ преживяват първия си сблъсък с политическата конкуренция по доста грозен начин.

Това е само един от признаците, че в мразовитата пролет градусите в политиката вече трета седмица са над точката на кипене. Последните дни не допринесоха много за изясняването на въпроса кой ще направи следващото правителство. Към момента изглежда невъзможно ГЕРБ да събере мнозинство, а позицията на "Има такъв народ" продължава да е неясна. Намеците откъм партията на Слави, изглежда, са в посока, че мандатът ще бъде върнат и тогава ще се мине към служебно правителство и нови избори. Политиката винаги е била игра на нюанси, но сега те са много повече от обикновено и събитията от последните дни не са свързани само с правителството. В този текст ще видите най-важното от седмицата с кратки обяснения какво означават тези събития.

Заради дългия престой на ГЕРБ във властта много от хората там, изглежда, не са вярвали, че ще им се наложи да я напуснат. След като през последните дни стана ясно, че това ще се случи, започна трескава работа, така че все пак, поне за още известно време, на по-ниски нива да се запазят известни позиции. Спешно бяха назначени нови управляващи на енергийни дружества, подобен процес вероятно върви и в земеделието, преструктуриране има и в Министерството на финансите (коментар по тази тема вижте тук).

Това обаче далеч не са всички места в държавата, които остават под влиянието на ГЕРБ и интересите около Борисов и ДПС. Един от най-важните бастиони остава съдебната система и докато тя не се преподреди, така че да заработи в интерес на хората, всички други усилия ще имат само временен резултат. В тази статия ще видите разбираемо описано какво предлага Демократична България да се промени, така че това да се случи.

Има и една друга важна област, където изглежда, че ГЕРБ, поне засега, е запазил позиции. Трите национални телевизии, може би по инерция, продължават да дават сериозно предимство на хората около Борисов. "Големите телевизии и ГЕРБ: Три в едно - нека да съм ти седло...*" е текст, който дава няколко предположения защо се случва това.

Изборите преди три седмици се проведоха по правила, определени от ГЕРБ и ДПС. Следващият вот, дори и сега да няма веднага служебно правителство, изглежда, ще бъде скоро и новите партии в парламента искат да променят Изборния кодекс, така че повече хора да могат да гласуват.

От политическият хаос сега може и да излезе нещо хубаво, но със сигурност има и рискове. Следващите месеци, в които (надяваме се) светът ще се възстановява от пандемията, ще са турбулентни. Темата от корицата в този брой на "Капитал" е за инфлацията, която кризата, или по-точно мерките срещу нея може да събудят - един от примерите, че бурните времена няма да отминат скоро.

В броя ще видите още:

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 11
    • + 1

    Вие не сте нормални. Вече наистина се убеждавам. ГЕРБ не може да губи? Че нали това сега се случва за втори път на ГЕРБ. Че нали този филм, който е сега го гледаме за втори път. Ние помним Парламента при Орешарски, когато всички бяха срещу ГЕРБ. ДПС, БСП, Бареков и златния пръст на Сидеров. Тогава пак зъби щяха да вадят на ГЕРБ, дори този лошия Пеевски шеф на ДАНС направиха. И какво се случи? Сега май идва пак същото. Само, че нека знаят младите полезни идиоти, които манипулирате, историята се повтаря или като фарс или като трагедия. Дано сега не е като трагедия!

    Нередност?
  • 2
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 6

    До коментар [#] от "":

    Колега, няма защо да се коркате. "Капитал" следва корпоративната линия/ високите и етични журналистически стандарти. Такъв е животът в страната, която иначе е "дъното на дъната по медийна свобода в Европа".

    Нередност?
Нов коментар