🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парадоксът на Фандъкова

Детските градини в София

Йорданка Фандъкова провери организацията за началото на изграждането на нова детска градина в кв. Манастирски ливади - изток
Йорданка Фандъкова провери организацията за началото на изграждането на нова детска градина в кв. Манастирски ливади - изток
Йорданка Фандъкова провери организацията за началото на изграждането на нова детска градина в кв. Манастирски ливади - изток    ©  Цветелина Белутова
Йорданка Фандъкова провери организацията за началото на изграждането на нова детска градина в кв. Манастирски ливади - изток    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Йорданка Фандъкова подава оставка заради проблемите при записването на деца за детските градини в столицата и факта, че около 5000 са останали извън тях. Това беше новина през февруари 2008 г., когато Фандъкова беше заместничка на Бойко Борисов и отговаряше за образованието.

Сега, през 2021 г., ситуацията с детските градини не само че не се е подобрила, но дори става по-лоша. Данните от проведеното класиране сочат, че към момента 10 хил. деца не са приети, а в най-оптимистичния вариант - след второ класиране и при запълване на всички възможно бройки, извън системата ще останат близо 8000 деца. Или с 60% повече отколкото през 2008-а.

Абсурдното в цялата ситуация е, че през всичките тези 12 години кмет на София е точно Йорданка Фандъкова и неин вечен приоритет са именно детските градини. По различни поводи през годините тя винаги се е хвалела как строи нови и осигурява места за децата. В разгара на предизборната кампания за местните избори в края на 2019 г. например твърдеше следното: "За 10 години построихме 100 нови сгради за детски градини и 17 800 нови места за децата". Миналото лято това беше повторено в ефира на bTV, като тогава допълнителните места в детските градини бяха сведени до 16 хиляди.

Истината обаче е коренно различна. За всичките години управление на София от ГЕРБ и Фандъкова бяха изградени едва 20 (двайсет) нови детски градини, с които местата за прием се увеличиха от 8000 през 2008 г. до малко над 13 300. Важна подробност е, че повечето нови сгради са извън самия град - в райони като Кремиковци и Нови Искър, докато в квартали като "Манастирски ливади" и "Кръстова вада" все още няма нито една работеща градина. Което по никакъв начин не решава проблемите, а дори създава нови - с трафика, който се образува, докато родителите водят децата си от един квартал в друг. В случай че са получили поне такава възможност.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 26
    • + 2

    Много обичам тези анонимни статии.

    Тази година има ръст на кандидатствалите за ДГ с над 4000 души в сравнение с миналата година. Дали са върнали се емигранти или вътрешни мигранти - не става ясно.

    Това, което е ясно е следното:

    СО осигурява 12150 места в ДГ миналата година

    Тази година добавя още 1213 (общо 13363) което е почти 10% увеличение спрямо мин.г

    Можело е да са и повече ако не е имало забавяне заради р.кметове (вкл и от ДБ). Това няма да го прочетете в Икономедия:

    https://stolica.bg/stolichna-obshtina/zashto-se-bavi-s-godina-gradina-v-krastova-vada-1-rabotnik-1-chistachka-i-nekachestveno-stroitelstvo-vidoe-snimki

    На кратко, СО е отбелязала голям напредък с детските градини и дори щеше да бъде дори още по-голям ако районните кметове си бяха свършили тяхната работа.

    На този фон да се говори за провал на СО е цинична демагогия от партия, за чиито лидер (Мирчев) преди 3г беше установено, че е вкарал с връзки децата си в държавна ДГ - и така е прередил обикновени простосмъртни граждани:

    https://dnes.dir.bg/direktno/narushenie-todor-chobanov-ivo-mirchev-pravilnika-26819003

    Нередност?
  • 2
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш

    На Фандъкова и купете билет за Кения. Няма "страшно"има и фирми на Божков.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Кого толкова дразнеха цифрите в горния коментар?
    Или не е факт, че София преля? 2 000 000 автомобила с всякакви табели бръмчат по улиците ни. Че само по Великден и други групажи, когато новите столичани отиват по родните си места, в моя град може да се ходи спокойно? Че освен препълнените детските градини са препълнени и улиците, парковете, градския транспорт, паркингите?

    Нередност?
  • 4
    lal12575638 avatar :-P
    lal12575638
    • + 3

    До коментар [#] от Николов:

    "да се говори за провал на СО е цинична демагогия" - да бе, наистина, реално всичко е супер! Родителите на неприетите деца направо да празнуват и да благодарят на Фандъкова и СО за добре свършената работа!

    Нередност?
  • 5
    fxt1436429098435720 avatar :-|
    Jones Doe
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    И кой е виновен за това?
    Може би правителството, че концентрира всичко в София? Главния архитект и общината, допускащи презастрояването?

    Аз не бих винил хората търсещи препитание, а вие?

    Нередност?
Нов коментар