🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Опасните глупости на Слави за българската журналистика

История за мисирки и пуяк

Онлайн изявление на Слави Трифонов след парламентарните избори
Онлайн изявление на Слави Трифонов след парламентарните избори
Онлайн изявление на Слави Трифонов след парламентарните избори    ©  Георги Кожухаров
Онлайн изявление на Слави Трифонов след парламентарните избори    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Българската журналистика през последните 11 години се превърна в това, което виждаме днес - без достойнство, без самочувствие, без смелост." Тази реплика от изявлението на Слави Трифонов в края на миналата седмица някак си потъна във водовъртежа на политическите събития. А не бива.

Думите на шоумена са, първо, неверни. Второ, те показват липса на реална представа за ситуацията около него и че той в случая прави грешен анализ на сфера, която би трябвало да му е много близка - медиите. Най-важното обаче е третото - Слави Трифонов в момента е лидер на най-голямата българска политическа партия, която има претенциите да управлява държавата. Затова се налагат известни разяснения.

Положението с медиите в България като цяло е зле. Има много журналисти, които, като ходят на работа, не си носят самочувствието, оставят вкъщи достойнството и някъде крият смелостта. Това обаче далеч не са всички. В много медии има журналисти - репортери, фотографи, оператори, редактори и продуценти с гръбнак, който може и се изправяше срещу безумията, които им се случваха през последните години. Когато Слави Трифонов слага всички в категорията "мисирки", това е едновременно невярно, обидно и опасно. Подобно отношение омаловажава техните усилия и лесно може да бъде демотивиращо.

Има и още. Българската журналистика не се "превърна" в това. Тя беше смачкана от държавата, от прокуратурата, от финансирани с държавни пари схеми като КТБ, от псевдобизнесмени, които седяха зинали под различни държавни кранчета Журналистите може и да имат някаква вина, но ампутацията на достойнство и смелост беше извършена от държавата.

Сега Слави има шанс да бъде държавата. И вместо да попита как можем да имаме повече смели медии, как да заразим повече журналисти със самочувствие, той избира да кълне с обобщения. Това е нивото на квартален безделник - българските полицаи за нищо не стават, българските лекари са много зле, а българският шоубизнес - ха-ха-ха. Това са глупости - има много добри полицаи, страхотни лекари, мегадобри хора в шоубизнеса. И това на Слави е глупост. Има журналисти с достойнство, самочувствие и смелост.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 32
    • + 8

    То само като ви следи няколко седмици сайта и човек разбира, че Трифонов е прав. Статиите ви са винаги еднопосочни, медиите ви са по-страшни и от бухалки. От както пуснахте 10 поредни статии както е казал този явен измамник Илчовски стагнахте дъното и станахте по-неприятни и от най-кафявите сайтове. Това да представяш годишна планирана проверка в складовете на Хиполенд за натиск над бизнеса от управляващите щото видите ли синчето на собственика бил на протести е просто нямам думи. От друга страна нито ред тук за историята на кмета на село Бата преди последните избори. Това ли ви е демокрацията. Лицемери с лицемерите! И най-нагло непрекъснато говорите за 112 място по свобода и обективност на медиите. Кога полезните идиоти ще си отворят очите не знам!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 19
    • + 11

    Хей, Капитал, не се ли усещате, че с тоя набъкан с комплекси текст всъщност подкрепяте изводите от репликата на Трифонов?

    Защото:
    Първо: зад твърдението си той застава с името си, докато никой от Капитал не е имал достойнството да стори същото;
    Второ: вероятно - ако това е била темата на разговора - той е щял да подкрепи тезата си с примери. А тъй като тъкмо опровергаването на неговото твърдение е смисъла на Капитал-ската анонимка, притеснително е че няма ни един пример за обратното на неговите твърдения.

    Напротив - като въшка на челото има пример тъкмо за несериозно отношение и публикуване на неверни факти:
    ИТН изобщо не е "...най-голямата българска партия...", както твърди анонимният "журналист" от Капитал. Най-голяма е нейната парламентарна група..

    Нали правите разлика между партия и парламентарна група

    Нередност?
  • 3
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 20
    • + 6

    Капитал с толкова явната подкрепа за потомствените комунисти Христо Иванов и Мая Маноова реално подкрепят ИТН.

    Нередност?
  • 4
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 21
    • + 5

    Най-добре е Бойко Борисов с ГЕРБ да се завърнат и да оправят бакиите на новите стари червени муцуни.

    Нередност?
  • 5
    selofia avatar :-?
    Селофия
    • + 13

    За пореден път е видно, че чалгата е опасна и засягаща душевното тежка болест, еквивалентна на деменцията, Алцхаймер, АДХД... Нужно е да се разработи ваксина срещу горните, ако искаме да имаме сравнително здрави психически възрастни...
    Слави може да громи мисирките и истинските журналисти от екрана, но като е така ербап - да си припомним гостуването на ББ в шоуто му... пита ли го нещо... засегна ли някоя сериозна тема... не!.. кротко остави Борисов да се фука по характерния за него начин....

    А днес - вместо да покани множество сериозни журналисти и да води разговори с тях - какво прави Слави - говори на нас... еднопосочно, през екрана, без възможност за обратна връзка и директни, и дори неудобни въпроси, на които да даде мнение, отговори - така както служебните министри правят...
    Комуникация тип тръмп само ще затвърди мнението на суверена/избирателите, че се крие нещо важно и се правят договорки зад кулисите - нещо, което ще доведе до увреждащи интересите на обикновените хора, резултати...
    А скритото значи корупция, прикриване... на реалните интереси...
    Протестите бяха срещу този модел на крадолигархия и неглижиране на народа... Корупцията в икономиката, здравната и образователна системи, МВР, МНВР, земледелието, РЕГИОНАЛНОТО развитие и на първо място Правната система, която работи на две нива - едно за крадокрацията и второ за останалото население...

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 6

    Е-ей, поне във форума на Капитал доскоро нямаше тролове (ако не броим фиксацията на "Д-р"!), а сега вече са първи. Първи!

    Нередност?
Нов коментар