🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАП пред портите

Най-големият вносител на врати в страната твърди, че служители на приходната агенция извършват незаконни действия срещу бизнеса му

Мартин Димов е най-големият вносител на врати в България
Мартин Димов е най-големият вносител на врати в България
Мартин Димов е най-големият вносител на врати в България    ©  Цветелина Белутова
Мартин Димов е най-големият вносител на врати в България    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Най-големият вносител на врати в страната твърди, че служители на приходната агенция извършват незаконни действия срещу бизнеса му.
  • Към момента само директните загуби са за близо 2 милиона лева.
  • Търговецът подготвя ответен иск срещу държавата за нанесените му вреди.

Вече повече от месец варненският склад на Мартин Димов работи с демонтирани входни врати. Парадоксалното в случая е, че това е едно от най-големите помещения в страната, в което се съхраняват именно врати. В конкретния случай над 10 хиляди броя на площ от около 9 хил. кв.м. Самият Димов е собственик и управител на няколко дружества, които от 2009 г. насам се занимават с вноса и продажбата им на едро, като по думите му на консолидирана база годишният им оборотът е около 30 млн. лв., което го прави най-големият вносител в страната.

Зад привидно нелогичното му действие - сам да демонтира вратите на склада си и да го остави така, има съвсем рационална причина. Липсващите врати не могат да бъдат запечатани, и то за пореден път.

Димов твърди, че той и свързаните с него дружества са обект на незаконосъобразни действия и целенасочена атака от страна на служители на приходната агенция, пряко дирижирана от Красимир Бояджиев - началник на отдел "Разследване на особени случаи", дирекция "Контрол" в Централно управление на НАП". Това е структурата, в която преди години е работил и сегашният изпълнителен директор на агенцията - Румен Спецов.

НАПадение до дупка

Приключението на Димов започва в края на май, когато във всички градове, в които той или свързани с него лица имат складове, започва инвентаризация от страна на данъчните служители. В началото Димов, макар и очевидно координирани и синхронизирани, приема действията на НАП като рутинни и нормални. Притеснението идва, след като служителите на агенцията решават да преминат към запечатване на складовете с обяснението, че така обезпечават доказателства по член 40 от ДОПК. Законовият текст по същество урежда самия процес на извършването на подобен опис и инвентаризация и дава право на максимум 48 часа запечатване. Димов обжалва, като всички шест административни съдилища определят действията на служителите на НАП като незаконосъобразни.

Няколко дни след излизането на съдебните решения и отпечатването на базите му обаче случката се повтаря. С тази разлика, че този път главни действащи лица са служители на друга дирекция на агенцията - "Контрол на търговската дейност". Отново с претекста за инвентаризация и отново във всички складове на дружествата.

"Складовете ни реално бяха отворени между една и две седмици и всичко започна наново. Разбира се, пак обжалвахме и пак получихме определения от административните съдилища, че действията на служителите на НАП са незаконосъобразни", разказва търговецът.

Паралелно с повторното запечатване на складовете им идва и друг опит за блокиране на дейността им от страна на приходната агенция. Този път чрез запор на стоките. Отново едновременно и срещу всички дружества на Димов започват ревизионни производства. "Никое лице не би трябвало да има против този данъчен контрол. И аз самият нямам, стига да не излиза извън нормите. Едно от дружествата ми например в момента е в четвърта ревизия в рамките на малко повече от две години. Реално за този период то не е било в ревизия само месец. Говоря за дълги ревизии - някои са с продължителност над година, без предишните да са открили каквито и да е нарушения или само незначителни такива", обяснява Димов. Това, което впечатлява в тези ревизионни производства, е, че още на първия ден от заповедта за ревизионното производство данъчните екипи във всички проверявани дружества преценяват, че ще се открият някакви сериозни данъчни отклонения, и налагат бързи запори.

Междувременно от отдел "Разследване на особени случаи" на НАП пък подават сигнал срещу Димов в специализираната прокуратура, откъдето също започват производство и дори правят обиск в дома му.

"Държаха се на изключително високо професионално ниво и според мен и те самите не разбираха какво и защо търсят, но при всеки случай е, меко казано, неприятно маскирани и въоръжени лица да претърсват дома ти пред погледите на семейството и децата ти."

От началото на юли пък всички контейнери и камиони на фирмата му, внасяща стока, биват запечатвани на митница от дирекция фискален контрол. До момента на компанията са наложени над 50 бр. мерки по запечатване на МПС и контейнери със стока, които са оспорени по съответния ред, а образуваните по тях производства са на различни етапи, но вече три от наложените мерки са обявени за незаконосъобразни от компетентния съд.

От търговец до деловодител

"Вече е прекалено. Нямам нищо против да ме проверяват, но в момента всячески се опитват да спрат бизнеса ни. Обърнаха дейността ни на деловодство. Едвам смогваме да пишем жалби и да комплектоваме документи", казва предприемачът.

По думите му към момента само преките загуби от неустойки по договори за доставка, които фирмите му не са успели да изпълнят заради запечатването на складовете им, са за над милион и половина лева, като сумата продължава да набъбва. В съвсем отделна графа са косвените загуби от влошените отношения с търговските им партньори вследствие на блокираната им работа.

"Сами разбирате, че за бизнес, който търгува с едни сравнително бързооборотни стоки, каквито са вратите, този период, в който няма достъп до стоката, може да е фатален. Представете си, че сте започнали ремонт вкъщи и в един момент се оказва, че не може да получите избрания продукт повече от месец", обяснява Димов и допълва, че макар и да не работи с крайни клиенти, острата им реакция в такива ситуации рефлектира върху партньорите му, а оттам и върху неговия бизнес.

Като ответна реакция вече се подготвя да заведе иск срещу държавата по Закона за отговорността на държавата и общините, като ще претендира нанесени вреди за около 2 млн. лева. Колкото директни загуби може да докаже. Междувременно е подал сигнали до всички институции, които по неговата преценка биха имали отношение по казуса. От президента, през министър-председателя и финансовия министър до директора и инспектората на НАП.

"До момента сме получили само входящи номера. Никакъв отговор от нито една институция", обобщава Димов.

Димов говори за дружествата, в които той участва - "Изток инвест 3000", "България импорт експорт 99", ДЗЗД "Ронсе" 73 и ДЗЗД "Алст 80". Реално близки до него фирми имат и магазини под различни брандове, като много от тях са регистрирани на куп компании.

Неясни мотиви, конкретен изпълнител

Според Димов от продължаващите незаконосъобразни действия срещу него може да се направи обоснован извод, че със същите не се цели спазването на данъчно-осигурителното законодателство и защита на фиска, а създаване на условия за невъзможност да осъществява търговската си дейност и компаниите да изпълняват текущите си задължения.

"Вярвам, че репресията срещу мен няма политическа окраска, но това, което понасям, е координирана атака, организирана и ръководена от Красимир Бояджиев - началник на отдел "Разследване на особени случаи", дирекция "Контрол" в Централно управление на НАП", заявява Димов и допълва, че може само да предполага какви са мотивите му, но всички факти говорят за умисъл и поръчка. До това убедено твърдение е стигнал след редица неформални разговори с извършилите фактическите действия по запечатване служители на агенцията, включително и определените за провеждане на някои от ревизионните производства служители на НАП.

"Буквално казаха, че такова чудо не са виждали. Директни обаждания от него с разпореждане "запечатайте този обект". Да накараш толкова много хора да извършат незаконосъобразни действия си е много активно мероприятие" , категорично твърди Димов. Според него най-притеснителен е фактът, че въпросното лице, без да има директна връзка със стартиралите производства, си позволява да осъществява директен контакт с тях и да изисква извършването на определени действия.

Оперативно интересни врати

Редакцията на "Капитал" потърси за коментар Красимир Бояджиев, като и негов ръководител в НАП. В отговор на конкретните ни въпроси за конкретните действия, извършени срещу фирмите на Димов, получихме лаконична позиция от името на агенцията, в която в обобщение се твърди, че действията на НАП до момента целят предотвратяването на системно отклонение от облагане в особено големи размери. Тези действия са в изпълнение на законово установените задължения на приходната агенция и в обществен интерес.

Дори има обвинения - като се споменават данни за избягване на облагане - както по отношение на регистрацията по ДДС, така и по отношение на препятстване на действията на НАП в контролните производства. По-подробен коментар ще направим, след като приключат възложените 6 ревизии.

Историята е показателна, че НАП наистина може да подхожда по различен начин и да блокира бизнес. В този случай компаниите оперират от над 10 години и са били под контрола на данъчни и митнически служители, а няма констатации за нарушения през това изтекло десетилетие. Ако приемем, че както твърдят сега от НАП, вносителят на врати не е бил изряден, то излиза, че администрацията е бездействала. Сигурното е, че сега опитва да съсипе бизнес, с което и да се загубят потенциални данъци.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iln1610830799700856 avatar :-|
    Nikola Panayotov
    • - 2
    • + 10

    Това се случи през 2012 г с фирмата ни след 20г. Безупречна работа почнаха няколко редвизии наведнъж спряха пари, транспорт,имущество,един от инспекторите каза че са му поръчали да направи акт.,Мелниците ни спряха практически освободихме персонала/ загубихме клиенти като Нестле и др./ Започна се сага по обжалване 6 г Актовете паднаха ап Плати 30 х.лв съд.разходи фирмата ни затвори и банката ни продава .тежко ви вие сте в началото и даже не ви е ясно колко разправии ще имате .най вероятно НАП прочиства пътя на някой който иска бизнеса Ви.Никой няма санкциониран в НАП за затваряне на предприятието ни.

    Нередност?
  • 2
    qpx16289122921070962 avatar :-|
    Boyan Boozov
    • + 14

    еххх, ако не бях командирован в Китай, поне 2г да му оправям на Мартин праните парички на дървената мафия и Дпс, през офшорки за китайски врати, бих си помислил и аз "горкия бизнесмен"
    Не знам колко е кихнал Мартин на Икономедия за тая Pr глупост, но ако не познавах от първо лице това рядко ла.но, днес нямаше да си изплюя червата, за добро утро с този техен "материал"

    Нередност?
  • 3
    gdv avatar :-|
    Господин Велков

    .

    Нередност?
  • 4
    mid16289821031071129 avatar :-|
    didofity fify
    • + 3

    Не е за това което се представя г-на в интервюто.

    Нередност?
  • 5
    mid16289821031071129 avatar :-|
    didofity fify

    Г-н Димов, явно е добре запознат с правомощията си, но когато осигурява служителите си нминималния осигурителен праг, нзаплаща извънредните часове, Когато полагат извънреден труд в безумни ръзмери и не го заплаща, Когат ги прехвърля от фирма във фирма за да спести данъци и осигуровки, рязко забравя задълженията си. Иначе права имат, задължения никакви. Онеправдани са, горките, в едно г-н Димов.

    Нередност?
  • 6
    nig16312904161074730 avatar :-|
    Ivet Miteva

    Всички в НАП много добре знаем кой и какъв е г-н Красимир Бояджиев. Оказва натиск до небесата и работи само за нерегламентираните си шефове. А когато не работи за тях взема поръчки и за собствена облага. Изключително некомпетентен, но пък много нагъл. Интересно е само защо уж новото ръководство го държи.

    Нередност?
Нов коментар